Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp


Christian Hellberg och Ulrika Brydling stoppar korv i säsongens sista Vardagspuls den 18 december.

Ulrikas kycklingkorv

med färskostkräm och rödkålssallad – 4 portioner

Att stoppa egen korv är riktigt roligt och dessutom är det något man kan göra året runt och inte bara till jul. Just denna korv funkar lika bra på grillen till sommarens bufféer som till julen. Servera med god färskost och säsongbaserad sallad så blir middagen extra god.

Har du en assistent eller korvspruta går jobbet i ett nafs men det funkar alldeles utmärkt även med spritspåse. Skaffa olika storlekar på korvhorn så du kan variera tjockleken på korvarna. När du väl börjat vill du aldrig köpa färdiga korvar igen!

Publicerad 2015-12-18 | Ulrika Brydling

Ingredienser:

ca 2 m fårfjälster, finns att köpa i välsorterade matbutiker eller saluhallar/slaktare

500 g kycklingfärs

50 g lagrad ost Svecia

2-3 tsk torkad dragon

½ citron, finrivet skal

1 tsk torkad timjan

2 msk olivolja

3 msk vispgrädde

½-1 tsk salt

1 krm nymald svartpeppar

Färskostkräm:

2 dl färskost

1 msk dijonsenap

½ citron, finrivet

1-2 tsk torkad dragon

½ tsk salt

Rödkålssallad med julkrydda:

½ huvud rödkål

½ tsk salt

finrivet skal och saft av 1 apelsin

finrivet skal och saft av 1 citron

2 msk flytande honung

½ krm kryddnejlika, mald

1 tsk ingefära, finriven

½ dl kallpressad rapsolja

½ purjolök

1 krm nymald svartpeppar

Örter efter valfri smak att blanda i vid servering

Gör så här

  1. Lägg fjälster i blöt i kallt vatten ett par timmar eller över natten.
  2. Riv osten och blanda ner i färsen tillsammans med alla andra ingredienser.
  3. Stek en liten bit av färsen i stekpannan och smaka av. Tillsätt mer kryddor om du tycker att smaken ska förstärkas.
  4. Trä upp fjälster på ett korvhorn, antingen manuell med vev eller på en köksassistent.
  5. Mata i färsen i fjälstret så korvarna, men inte för mycket så de blir för stoppade utan hellre lite lösa. Gör den längd du vill och knyt efter lagom storlek med bindgarn.
  6. Låt vila eller stek på en gång på svag värme i lite smör & rapsolja tills de är genomstekta.
  7. Servera med färskostkräm och rödkålssallad.
  8. Rödkålssallad med julkrydda: Strimla rödkålen tunt och strö på 1 krm salt. Låt stå ca 15 minuter.
  9. Blanda saft och skal av citrusfrukterna, honung, nejlika, ingefära och olja till en dressing. Smaka av med salt och peppar. Strimla purjolök fint och blanda med dressingen. Pressa ur vätska ur rödkålen. Blanda rödkål med dressing, vänd i plockade eller hackade örter.
  10. Färskostkräm: Blanda alla ingredienser och servera till egengjord korv.