Bild: Vardagspuls-Peder

Experten: ”Våga duka brokigt och lite slitet”

7 enkla knep som lyfter din picknick-upplevelse

Temperaturen kryper uppåt och parker och grönområden fylls av alla oss som tröttnat på att äta inomhus. Visst är det härligt med picknick, men inte helt okomplicerat.
– Det kan verkligen vara skitirriterande. Om man inte planerar lite och använder riktiga grejer, säger Malin Humbla, dekoratör och dukningsexpert.

Publicerad 2015-06-09 | Vardagspuls

Det är bråda tider nu för Malin Humbla. Hon jobbar med porslin, dukning och dekor vid fester och nu i början av sommaren hopar sig bröllop, studentfiranden och företagsevent. De flesta vill hålla till utomhus – och picknick är något som Malin Humbla verkligen brinner för.
– Jag älskar att sitta utomhus med vänner och äta. Men det kan vara riktigt irriterande också: servetter blåser iväg, muggar välter, plastgafflar bryts av och papperstallrikar viker sig när man försöker ta den där sista oliven, säger hon.

Köp begagnat

Men det finns ett enkelt knep för att slippa alla dessa irritationsmoment och samtidigt agera på ett mer hållbart och miljömedvetet sätt:
– Använd riktiga grejer i stället. Porslin, glas, riktiga bestick och linneservetter. Visst, det är tyngre att bära. Men å andra sidan slipper du köpa nytt hela tiden, du får en mycket trevligare picknick och det behöver inte bli dyrt om du köper allt vintage, säger Malin Humbla.

Så får du en bättre picknick

1. Riktiga bestick

Det är jobbigt att skära med plastkniv, använd riktiga bestick i stället. Det gör inget om inte allt passar ihop. Packa och ställ sedan fram i en gammal plåtlåda eller glasburk du gillar för den rätta avslappnade känslan.

2. Vintageporslin

Det behöver inte vara dyrt att köpa fint vintageporslin. Leta bland billigare, mindre kända märken. Det blir även billigare – och fint – om du köper en udda samling tallrikar i stället för en hel serie. Det gör inget om det har gått någon flisa, det är bara charmigt.

3. Burkar och flaskor

Ett av de stora irritationsmomenten vid picknickar är när muggar välter på gräset och den goda drycken går förlorad. Gör det till en vana att diska ur och spara de glasburkar du tycker om så har du snart en fin, hållbar och stabil serie "glas" att ta med ut. Eller så köper du småflaskor med dryck och serverar med sugrör. Festligt för stora och små!

4. Linneservetter – eller kökshanddukar

Det finns många fördelar med att använda linneservetter eller vanliga kökshanddukar till picknicken. De är fina, de blåser inte bort, det är mer miljövänligt eftersom du kan tvätta dem och använda dem igen och igen. Köp begagnade linneservetter och tvätta dem i 90 grader med klorin eller annat fläckborttagande medel så blir de som nya igen. De håller för det. Eller skaffa en hel bunt kökshanddukar för att använda som servetter – festligt och kul.

5. Piffa till en vanlig korg

Det är inte alltid helt lätt att hitta en riktig, gammaldags picknickkorg, du vet en sådan där med flera fack och rutigt tyg. Och om du lyckas hitta Den Perfekta så finns risken att priset inte är överkomligt. Ta i stället en vanlig korg och klä botten och kanterna med något tyg du gillar – fint och du slipper klirret på vägen till din gräsplätt. Tallrikar och glas skyddar du enklast med de ovan nämnda servetterna eller kökshanddukarna. Lägg dem bara mellan glasen och tallrikarna och ställ dem på högkant.

6. Använd en vanlig matta

Det finns två nackdelar med det här tipset: mattor tål inte väta lika bra som plastklädda picknickfiltar och de är mycket tyngre att bära. Men om förutsättningarna är rätta, det vill säga det är torrt på marken och du ska äta din mat nära hemmet (eller tar bilen) så är en ordentlig trasmatta eller oriantalisk matta oslagbart som underlag. Det ger mer stabilitet och gör det lättare att duka upp. Perfekt om du bara vill flytta grillmiddagen från altanen ner på gräsmattan.

7. Bygg ett bord

Ett annat tips som lämpar sig bäst till den kortare picknickturen i den närmaste parken eller egna trädgården. Bygg ett lågt bord genom att lägga till exempel en överbliven bordsskiva, plywood eller dörr på ett par backar, hinkar, låga träbockar eller annat med lagom höjd. Det bästa är att med ett lågt bord behövs inga stolar – och ingenting är jobbigare att släpa med sig till picknicken än en hög med stolar. Ett lågt bord underlättar för gästerna och höjer festfaktorn avsevärt.

Källa: Malin Humbla, dekoratör som driver Set my table, en firma som hyr ut vintageporslin, bord och dekor till fester och evenemang.

Grillat i Vardagspuls

Bild: Vardagspuls

Salladen som huvudrätt

Och med grillad flankstek som tillbehör. 

Recept

Bild: Vardagspuls-Peder

Grillad broccoli med blåmögelost

Christian Hellbergs grillade broccoli med smält blåmögelost.

Proffsen tipsar

Smarta tips

Bild: Vardagspuls, Johnér

PT:ns bästa kom igång-tips

MOTION & TRÄNING Löparcoachen Gunnar Söderström ger råd.

Bild: Elliot Wahl

Så får du igång din partner

Så fick Hillevi Wahl, 50, sin man att träna.

Vardagsmotion

Bild: Johnér

Sitt ner – 5 enkla övningar

Så undviker du att få ont av stillasittande.

Stå upp

Bild: Vardagspuls

Därför ska du stå och jobba

Upp och stå – det gör under för din hälsa.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

Vanliga myter

Bild: Johnér

Sant och falskt om fästingar, borrelia och TBE

KROPP & HÄLSA Äntligen är våren här. Men på vissa håll i landet innebär det också att fästingarna kommer krypande. Myterna kring dessa små djur och de smittor de sprider är många. Så vad är sant egentligen?

Bild: Arla Köket

Sväng ihop en snabb tonfiskfyllning

MAT & RECEPT Med smaksatt färskost svänger du snabbt ihop fyllningen till utflyktsmackan.

Bild: Anders Wiklund/TT

Så vet du att det inte är en vanlig förkylning

KROPP & HÄLSA Pollenallergi? Eller kanske bara en helt vanlig bonnförkylning? Så här lär du dig känna igen skillnaden.

Bild: Arla Köket

Bred något nytt på mackan

MAT & RECEPT Bara fyra ingredienser, och ändå supergott på utflyktsmackan. Avocado och ädelost är en oväntad kombo.

Förbluffande resultat

Bild: Johnér

Därför blir ditt barn smartare av utelekar

KROPP & HÄLSA Att barn behöver slita sig från sina skärmar, det vet nog många av oss. Men hur viktigt är det? 

Bild: Arla Köket

Gör rullar som alla gillar

MAT & RECEPT Perfekt att äta med fingrarna – och gillas av alla åldrar. Fyll med det du gillar. I vårt recept: färskost och kanel.

9 tips

Bild: Johnér

Så lyckas du med grillpremiären

MAT & RECEPT Nu är intresset för att grilla på topp. Grillsäsongen är snart i full gång  – leta reda på grillen så kör vi. 

Bild: Arla Köket

Ta med en sommarsmakande couscous

MAT & RECEPT Somrigt och friskt med melon och färska örter. Perfekt att ta med ut som lunch.

Mias bästa

Bild: Vardagspuls

Mias superenkla bananpannkaka

MAT & RECEPT Det kan knappast bli enklare än Vardagspuls-Mias favoritrecept på pannkaka. Bara att mosa, vispa och steka.

Bild: Arla Köket

Gör formarna i förväg – fyll när det är dags

MAT & RECEPT Gör bottnarna i förväg och med på utflykten. Fyll dem med citruskvarg och blåbär när de ska ätas.

Bild: Arla Köket

Portionsförpackat med färre kalorier

MAT & RECEPT En frisk och fräsch pannacotta – den perfekta sommar-desserten

Sommarbuffé

Bild: Vardagspuls-Peder

Recept för en lyckad sommarfest

Matjesill, rabarber, lax och gazpacho – Ulrika Brydling har satt ihop en härlig buffé som funkar för vilken härlig sommarfest som helst. Det enda som fattas är glada gäster och bra väder.

Bild: Arla Köket

Inte bara för fattiglappar

MAT & RECEPT Med sitt krispiga inre blir dessa riddare snabbt favoriter. Mumsigt att bjuda på till helgfrukost eller brunch

Bild: Arla Köket

Ät nyttiga muffins till mellis

MAT & RECEPT Ett nyttigare mellis. Fullkornsmjöl ger fibrer och cottage cheese i smeten ger en bra källa till protein.

Hamburgare

Bild: Vardagspuls

Är det här Christian Hellbergs bästa burgare?

Det här kan vara den bästa burgaren Christian Hellberg någonsin gjort. Här är receptet.

Bild: Vardagspuls

”Om alla i familjen lagar mat, vill alla äta”

Hur får man kräsna barn att äta bättre? Involvera dem i matlagningen, säger Christian Hellberg som gjorde just det – hemma hos familjen Heidarian.

Maria Montazami

Bild: Vardagspuls

”Kalkon är en hit om man vill vara nyttig”

”Sliders” – vad är det? Minihamburgare av kalkon – lagade på Maria Montazamis vis. Se Maria och dottern Sara laga mat i Vardagspuls.

...och så en vegetarisk variant på burgare

Ulrika Brydling lagar vegoburgare på gula ärtor och bovete. Gott och nyttigt för den som inte vill äta kött.