Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Malin Humbla Set my table picknick Vardagspuls råd knep tips dukning duka Bild: Vardagspuls-Peder

Experten: ”Våga duka brokigt och lite slitet”

7 enkla knep som lyfter din picknick-upplevelse

Temperaturen kryper uppåt och parker och grönområden fylls av alla oss som tröttnat på att äta inomhus. Visst är det härligt med picknick, men inte helt okomplicerat.
– Det kan verkligen vara skitirriterande. Om man inte planerar lite och använder riktiga grejer, säger Malin Humbla, dekoratör och dukningsexpert.

Publicerad 2015-06-09 | Vardagspuls

Det är bråda tider nu för Malin Humbla. Hon jobbar med porslin, dukning och dekor vid fester och nu i början av sommaren hopar sig bröllop, studentfiranden och företagsevent. De flesta vill hålla till utomhus – och picknick är något som Malin Humbla verkligen brinner för.
– Jag älskar att sitta utomhus med vänner och äta. Men det kan vara riktigt irriterande också: servetter blåser iväg, muggar välter, plastgafflar bryts av och papperstallrikar viker sig när man försöker ta den där sista oliven, säger hon.

Köp begagnat

Men det finns ett enkelt knep för att slippa alla dessa irritationsmoment och samtidigt agera på ett mer hållbart och miljömedvetet sätt:
– Använd riktiga grejer i stället. Porslin, glas, riktiga bestick och linneservetter. Visst, det är tyngre att bära. Men å andra sidan slipper du köpa nytt hela tiden, du får en mycket trevligare picknick och det behöver inte bli dyrt om du köper allt vintage, säger Malin Humbla.

Så får du en bättre picknick

1. Riktiga bestick

Det är jobbigt att skära med plastkniv, använd riktiga bestick i stället. Det gör inget om inte allt passar ihop. Packa och ställ sedan fram i en gammal plåtlåda eller glasburk du gillar för den rätta avslappnade känslan.

2. Vintageporslin

Det behöver inte vara dyrt att köpa fint vintageporslin. Leta bland billigare, mindre kända märken. Det blir även billigare – och fint – om du köper en udda samling tallrikar i stället för en hel serie. Det gör inget om det har gått någon flisa, det är bara charmigt.

3. Burkar och flaskor

Ett av de stora irritationsmomenten vid picknickar är när muggar välter på gräset och den goda drycken går förlorad. Gör det till en vana att diska ur och spara de glasburkar du tycker om så har du snart en fin, hållbar och stabil serie "glas" att ta med ut. Eller så köper du småflaskor med dryck och serverar med sugrör. Festligt för stora och små!

4. Linneservetter – eller kökshanddukar

Det finns många fördelar med att använda linneservetter eller vanliga kökshanddukar till picknicken. De är fina, de blåser inte bort, det är mer miljövänligt eftersom du kan tvätta dem och använda dem igen och igen. Köp begagnade linneservetter och tvätta dem i 90 grader med klorin eller annat fläckborttagande medel så blir de som nya igen. De håller för det. Eller skaffa en hel bunt kökshanddukar för att använda som servetter – festligt och kul.

5. Piffa till en vanlig korg

Det är inte alltid helt lätt att hitta en riktig, gammaldags picknickkorg, du vet en sådan där med flera fack och rutigt tyg. Och om du lyckas hitta Den Perfekta så finns risken att priset inte är överkomligt. Ta i stället en vanlig korg och klä botten och kanterna med något tyg du gillar – fint och du slipper klirret på vägen till din gräsplätt. Tallrikar och glas skyddar du enklast med de ovan nämnda servetterna eller kökshanddukarna. Lägg dem bara mellan glasen och tallrikarna och ställ dem på högkant.

6. Använd en vanlig matta

Det finns två nackdelar med det här tipset: mattor tål inte väta lika bra som plastklädda picknickfiltar och de är mycket tyngre att bära. Men om förutsättningarna är rätta, det vill säga det är torrt på marken och du ska äta din mat nära hemmet (eller tar bilen) så är en ordentlig trasmatta eller oriantalisk matta oslagbart som underlag. Det ger mer stabilitet och gör det lättare att duka upp. Perfekt om du bara vill flytta grillmiddagen från altanen ner på gräsmattan.

7. Bygg ett bord

Ett annat tips som lämpar sig bäst till den kortare picknickturen i den närmaste parken eller egna trädgården. Bygg ett lågt bord genom att lägga till exempel en överbliven bordsskiva, plywood eller dörr på ett par backar, hinkar, låga träbockar eller annat med lagom höjd. Det bästa är att med ett lågt bord behövs inga stolar – och ingenting är jobbigare att släpa med sig till picknicken än en hög med stolar. Ett lågt bord underlättar för gästerna och höjer festfaktorn avsevärt.

Källa: Malin Humbla, dekoratör som driver Set my table, en firma som hyr ut vintageporslin, bord och dekor till fester och evenemang.