Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Olika ostar Bild: Mostphotos

Vad är det för skillnad på möglig ost och mögelost?

Allt du nånsin velat veta om ost

Vad vore livet utan ost? Kanske ingen katastrof men lite mera smaklöst i alla fall. Oavsett om du frossar i starka ostar och fikonmarmelad eller föredrar hushållsost på knäckemacka så kan du lära dig en hel del i Vardagspuls stora ostguide!

Publicerad 2017-12-01 | Vardagspuls

De flesta av oss har åtminstone en ost i kylskåpet och många äter ost varje dag. Oavsett om man använder det i matlagningen, äter det på smörgåsen eller bjuder på en god ost till fredagsmyset så är det en naturlig basvara i de allra flesta hushåll. Men hur stor koll har du egentligen på hur du ska ta hand om din ost? Är allt ost vegetarisk? Här kommer alla frågor du nånsin velat ha svar på om ost! 

Läs mer om olika ostsorter här

Så tar du hand om din ost

Hur förvarar du din ost? De allra flesta har nog osten i en plastpåse och det är fel fel fel. Det hindrar osten från att andas. Slå in osten i bakplåtspapper eller speciellt ostpapper i stället så blir den inte torr lika lätt. Du ska heller aldrig förvara osten helt opackad i kylen, då blir den torr, tråkig och smakar illa. För att osten verkligen ska komma till sin rätt när den ska ätas så ta fram den en stund innan den ska serveras. 

Vilken ost kan man frysa? 

Om man mot all förmodan inte hinner äta upp sin ost innan bäst-före datumet passerar så går viss ost bra att frysa in. Den ost som är bäst att frysa in är hårdost med en fetthalt på 25 procent eller högre. Även feta blåmögelostar går bra att frysa. Man kan frysa in osten som den är, riven eller i skivor. Tänk på att pressa ur luft ur påsen innan du lägger in osten i frysen. Du ska inte frysa in en ost som har börjat mögla eller passerat bäst-före datum. I frysen klarar sig osten 3–4 månader. Ost som inte lämpar sig att frysa är färska ostar som till exempel mozzarella. 

Vad är det för skillnad på möglig ost och mögelost?

Att äta möglig mat är väl knappast något man gör medvetet. Förutom då när det kommer till mögelost. Att ha lite på pepparkakan kring jul är en riktig klassiker och vad är en ostbricka utan en riktigt god mögelost? Så varför kan man äta mögelost men inte möglig ost? Jo helt enkelt för att det finns olika typer av mögel, giftigt och ogiftigt. I mögelostarna är det så klart ogiftiga mögelsvampar som man har använt. Om din från början icke-mögliga ost blir angripen av mögel behöver du inte slänga den. Skär bort den mögelangripna delen med 2 centimeters marginal så kan du äta osten utan risk! 

Är ost vegetarisk?

Om du är vegan så får du välja bort ost då all ost är gjord på nån typ av animalisk mjölk. Om du däremot är vegetarian och har valt att äta ost så finns det några saker du ska tänka på. Kolla innehållsförteckningen efter ordet ”löpe”. Löpe är ett enzym som utvinns från kalvmage. Men det finns också vegetariskt löpe och då kan det stå ”ystenzym” som är vegetabiliskt löpe. Sedan finns det vissa ostar där det alltid är löpe från kalvmage som används. Till exempel är det lag på att Parmigiano-Reggiano görs på löpe. 

Källa: Arla, Livsmedelsverket, Illustrerad Vetenskap, Metro