Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Rådjur med rotselleri Bild: Arla Köket

5 recept: Våga välja vilt

Hälsosamt, magert och klimatsmart

Hösten är lika med viltkött då jaktsäsongen pågår för fullt. Våga välja vilt som alternativ till "vanligt" kött för hälsan och inte minst för miljöns skull.

Publicerad 2017-10-09 | Vardagspuls

Det finns flera argument som talar för att vi borde äta vilt lite oftare. Enligt Naturskyddsföreningen är viltkött ett nyttigare alternativ än "tamkött". Det är magert och innehåller mer vitaminer och viktiga mineraler som järn och zink.
Fettet innehåller dessutom nyttiga omega3. Viltkött är också magert kött, men som med alla andra djur handlar det om vilken del av djuret vi äter. Den magraste delen oavsett djursort är alltid filén.
Ett annat hälsoargument är att vilda djur inte behandlas med antibiotika. Vi behöver inte heller vara oroliga att viltköttet bär på några sjukdomar. I de flesta fall har viltkött som säljs i mataffären eller serveras på krogen, först genomgått Livsmedelsverkets vilthanteringsanläggning. Och när det gäller vildsvin och trikiner så finns det en lag i Sverige som kräver att varje svin trikintestas innan köttet kommer ut på marknaden.

Klimatsmart

Förutom att viltkött är hälsosamt är det miljövänligt. Eftersom vilda djur inte matas med foder påverkar de inte heller miljön i form av miljöskadliga utsläpp. Deras naturliga utsläpp av växthusgasen metan räknas som en del av vårt ekosystem.
Men som med allt annat bör även viltkött konsumeras med måtta. 500 gram kött per person och vecka är Livsmedelsverkets rekommendation.

5 goda viltrecept

Viltfärsbiffar i lingon- och timjansås

De här viltfärsbiffarna går lika bra att göra som köttbullar om du föredrar det. En hälsosam måltid för hela familjen.
Här är receptet

Ragu på vilt och rönnbär

Välj mellan skav på ren, älg, rådjur eller hjort – alla smakar lika gott i den här mustiga och goda viltragun.
Här är receptet

Tartar på hjortfilé med rostad lökkräm och löjrom

Ett måste för alla som gillar carpaccio och annat rått kött. Galet god och mager förrätt, men det går också bra att servera den som enskild rätt, lägg då bara till av varje ingrediens.
Här är receptet

Mustig älggryta med kanel och stjärnanis

Den här grytan är det ingen fara med om du kokar lite längre, den blir bara godare. Det går också utmärkt att låta den stå över natten så att alla smaker riktigt sjunker in.
Här är receptet

Hasselnötsbakat rådjur med rotselleri och rådjurstartar

Imponera på gästerna med årets kock 2016, Jimmi Erikssons vinnarrätt. Mer än så behöver man inte säga. Njut!
Här är receptet