Bild: Johnér

Spaghetti med köttfärssås inte längre nummer ett

Nu är kyckling den vanligaste vardagsmaten

Spaghetti med köttfärssås är inte längre svenskarnas vanligaste vardagsmat. Nu är det kyckling som gäller på vardagarna. Det visar en ny undersökning om svenskars matvanor.

Publicerad 2016-06-10 | Vardagspuls

Sedan fem år tillbaka har matkommunikationsbyrån Food & friends undersökt vilken som är svenskarnas vanligaste maträtt att äta på vardagar. Och sedan 2012 har listan alltid toppats av spaghetti med köttfärssås – till nu. År 2016 får pastaklassikern nämligen för första gången se sig slagen av kyckling.

Sverige är ett matintresserat land (fyra av fem tillfrågade uppger att de är ganska eller mycket matintresserade) och vardagsmaten har fått en allt större mångfald med inspiration från hela världen. Men de tio vanligaste rätterna står för mer än hälften, hela 62 procent, av vardagsmaten. Kategorierna är breda, alla laxrätter klumpas till exempel ihop liksom övriga fiskrätter och vegetariska rätter, men listan kan ändå ge en fingervisning om svenskars matvanor.

Tio i topp – vanligaste vardagsmaten 2016

  1. Kyckling
  2. Spaghetti med köttfärssås
  3. Fisk
  4. Köttbullar
  5. Korvstroganoff
  6. Lax
  7. Biff med tillbehör
  8. Vegetariskt
  9. Soppa
  10. Korv med tillbehör

Förutom att kycklingen har sprungit om köttfärssåsen är en stor nyhet att just vegetariska rätter tagit plats på listan och slagit ut förra årets nykomling pulled pork. Över 40 procent av alla tillfrågade uppger att de äter helt vegetariskt minst en gång i veckan.

"Ordet trend används ofta negativt, som i att ”gå på en trend”. Men trend kan också betyda utveckling. Som vi ser det så är matvärlden på väg mot större upplysning, mer miljömedvetenhet och ökad fokus på hälsa. Det ska vara gott, ur de flesta möjliga dimensioner" konstaterar byrån i rapportens förord.

Populäraste helgmaten

Även på helgerna är det kycklingen som dominerar, tätt följd av biff med tillbehör, tacos, pizza och fläskfilé med tillbehör (i den ordningen).  Helgfavoriten hamburgare dyker upp först på sjunde plats och den nya vardagsvinnaren spaghetti med köttfärssås får nöja sig med en tiondeplacering.

Rapporten undersöker också människors uppfattning om vad det innebär att äta hälsosamt. För mer än hälften av de tillfrågade innebär det att äta mindre socker och mer grönsaker. När hälften tycker också att det ingår i hälsosamt ätande att äta varierat och omväxlande medan en tredjedel tycker att det också ingår att dra ner på fett och salt. Se hela rapporten här nedan.

Källa: Matrapporten 2016, Food & Friends

Så gjordes undersökningen

Bland en grupp av paneler bestående av cirka 500 000 personer valdes 1018 personer ut för att få ett representativt urval av åldrar mellan 15 och 74 år, kön och region. Dessa fick svara på enkätfrågor om sina matvanor.

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Tips & recept

Bild: Johnér

Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

One pot meals

Bild: Kakao Förlag

Laga allt i en kastrull – få tid över till annat

MAT & RECEPT Vill du laga bra mat från grunden och samtidigt ägna dig åt annat? Då ska du testa metoden ”One pot meals”. Kokboksförfattaren Mette Ankarloo visar hur.

Smygtitt in i framtiden

Bild: Johnér, Pixabay

5 hälsotrender vi kommer att prata om 2017

MAT & RECEPT Enligt amerikanska trendanalytiker stavas framtidens mattrender inom hälsosegmentet moringa, svampsötning och kronärtskocksvatten.

Middagstips!

Bild: Arla

5 underbart goda recept med saffran

MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Bra för IBS!

Bild: Pixabay, press.

Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Mums!

Bild: Johnér

Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!