Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
vardagspuls matrapporten spaghetti köttfärssås Bild: Johnér

Spaghetti med köttfärssås inte längre nummer ett

Nu är kyckling den vanligaste vardagsmaten

Spaghetti med köttfärssås är inte längre svenskarnas vanligaste vardagsmat. Nu är det kyckling som gäller på vardagarna. Det visar en ny undersökning om svenskars matvanor.

Publicerad 2016-06-10 | Vardagspuls

Sedan fem år tillbaka har matkommunikationsbyrån Food & friends undersökt vilken som är svenskarnas vanligaste maträtt att äta på vardagar. Och sedan 2012 har listan alltid toppats av spaghetti med köttfärssås – till nu. År 2016 får pastaklassikern nämligen för första gången se sig slagen av kyckling.

Sverige är ett matintresserat land (fyra av fem tillfrågade uppger att de är ganska eller mycket matintresserade) och vardagsmaten har fått en allt större mångfald med inspiration från hela världen. Men de tio vanligaste rätterna står för mer än hälften, hela 62 procent, av vardagsmaten. Kategorierna är breda, alla laxrätter klumpas till exempel ihop liksom övriga fiskrätter och vegetariska rätter, men listan kan ändå ge en fingervisning om svenskars matvanor.

Tio i topp – vanligaste vardagsmaten 2016

  1. Kyckling
  2. Spaghetti med köttfärssås
  3. Fisk
  4. Köttbullar
  5. Korvstroganoff
  6. Lax
  7. Biff med tillbehör
  8. Vegetariskt
  9. Soppa
  10. Korv med tillbehör

Förutom att kycklingen har sprungit om köttfärssåsen är en stor nyhet att just vegetariska rätter tagit plats på listan och slagit ut förra årets nykomling pulled pork. Över 40 procent av alla tillfrågade uppger att de äter helt vegetariskt minst en gång i veckan.

"Ordet trend används ofta negativt, som i att ”gå på en trend”. Men trend kan också betyda utveckling. Som vi ser det så är matvärlden på väg mot större upplysning, mer miljömedvetenhet och ökad fokus på hälsa. Det ska vara gott, ur de flesta möjliga dimensioner" konstaterar byrån i rapportens förord.

Populäraste helgmaten

Även på helgerna är det kycklingen som dominerar, tätt följd av biff med tillbehör, tacos, pizza och fläskfilé med tillbehör (i den ordningen).  Helgfavoriten hamburgare dyker upp först på sjunde plats och den nya vardagsvinnaren spaghetti med köttfärssås får nöja sig med en tiondeplacering.

Rapporten undersöker också människors uppfattning om vad det innebär att äta hälsosamt. För mer än hälften av de tillfrågade innebär det att äta mindre socker och mer grönsaker. När hälften tycker också att det ingår i hälsosamt ätande att äta varierat och omväxlande medan en tredjedel tycker att det också ingår att dra ner på fett och salt. Se hela rapporten här nedan.

Källa: Matrapporten 2016, Food & Friends

Så gjordes undersökningen

Bland en grupp av paneler bestående av cirka 500 000 personer valdes 1018 personer ut för att få ett representativt urval av åldrar mellan 15 och 74 år, kön och region. Dessa fick svara på enkätfrågor om sina matvanor.