Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Variera din pastaupplevelse med bönpasta och linspasta Bild: Pixabay

Variera din pastaupplevelse

”Bönpasta och linspasta ett bra alternativ”

Är du en riktig pastaälskare som känner dig sugen på att förnya dig lite? Då ska du testa någon av alla nya sorter som finns. Både bönpastan och fullkornspastan innehåller fibrer som ger ökad mättnadskänsla och därmed minskar risken för småätande.

Publicerad 2016-10-24 | Senast ändrad 2016-10-25 | Vardagspuls
 

Pasta kommer inte längre enbart i formen vit. Nuförtiden hittar du den i alla möjliga färger och kombinationer. Linspasta, bönpasta, fullkornspasta, algpasta och pasta som är gjord på durumvete. Att då och då byta ut den vanliga pastan, som oftast är gjord på vetemjöl, kan vara ett bra sätt att få i sig fibrer på.

Livsmedelsverkets matvaneundersökning Riksmaten visar nämligen att svenskar äter för lite fibrer. En lagom mängd fibrer för vuxna är 25-35 gram per dag. De flesta vuxna äter mindre än det och skulle därmed behöva öka sitt fiberintag.

Ett bra komplement till den vanliga pastan

Dietisten Jeanette Steijer tycker att den nya typen av pasta kan vara ett bra komplement till den vanliga ljusa och fiberfattiga.

– Bönpasta, linspasta och fullkornspasta kan hjälpa till att hålla blodsockret i schack och innehåller fibrer som är viktiga för att tarmarna ska fungera normalt. Många hamnar i pastaträsket och äter pasta väldigt ofta för att det är så enkelt och går snabbt att laga. Då kan det vara en god idé att tänka om och satsa på något annat. En ökad mättnadskänsla minskar risken för att du småäter, säger Jeanette Steijer.

För dig som tröttnat helt på både vanlig och mer fiberrik pasta tipsar Jeanette Steijer om att satsa på andra kolhydratkällor.

– Quinoa är näringsrikt, mättar bra och är supergott att ha i en sallad. Mathavre, röda och gröna linser är också bra liksom bönor. Nuförtiden finns det mesta färdigt på tetrapack och går snabbt att tillreda, säger Jeanette Steijer.

Fler härliga recept med pasta hittar du här. Kom ihåg att det är superenkelt att byta ut den traditionella pastan mot ett annat pastaalternativ!

Fakta fibrer

  • Fibrer är kolhydrater som inte bryts ner vid matsmältningen och som når tjocktarmen nästan opåverkade.
  • Fibrer finns i frukt, grönsaker, gryn, pasta, bröd, flingor och ris av fullkorn.
  • Personer med trög mage bör äta fibrer för att få fart på den. Om man äter för mycket fibrer kan man dock få gaser, diarré och smärta i magen.
  • En rekommenderad mängd fibrer per dag är 25-35 gram.

Källa: Livsmedelsverket