Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Skolkockarna Even Bakke, Amelia Gabrielsson och Anders Holmström vann årets Guldko för bästa skolmat. Från Vardagspuls den 28 april.

Pannstekt torsk med rödbetor och kapris

Med fänkål, vinkokta musslor och mandelpotatis

Skolrestaurangen El Cielo på Brunnsboskolan i Hisings backa har den bästa skolmaten i Sverige. Den 27 april tog de emot beviset – en Guldko på Grand hôtel i Stockholm. Följande recept är eleverna på Brunnsboskolans favorit.

Publicerad 2015-04-22 | Senast ändrad 2015-04-28 | Vardagspuls

Ingredienser för 4 portioner:

500 g torskrygg (filé går också bra)

400 g färska rödbetor

100 g kapris

100 g smör

salt

malen vitpeppar

1 fänkål

200 g bladpersilja

600 g mandelpotatis

1 kg tvättade och rensade blåmusslor

1 dl olivolja

Gör så här:

  1. Salta torsken och lägg den i kylen minst 30 minuter.
  2. Koka rödbetorna och skala när de fortfarande är varma (då lossnar skinnet enklare), tärna i 1x1 cm stora tärningar.
  3. Dela fänkålen och skiva tunt.
  4. Sautera fänkål med olivolja i en kastrull 3 minuter och lägg ner musslorna. Häll på vitvinet, lägg på lock och koka på låg värme till musslorna öppnar sig (ungefär 5 minuter). Musslor som inte öppnar sig kastas.
  5. Finhacka persiljan och strö över musslorna.
  6. Värm upp en stekpanna och häll i lite olivolja. Peppra fisken och lägg i pannan. Är det skinn på fisken läggs skinnsidan ner i pannan.
  7. Stek tills fisken nästan är klar, vänd och stek 1 minut. Ta fisken ur pannan.
  8. Lägg smöret i stekpannan (samma som man stekte fisken i, diska den inte emellan) och låt det bli lite brynt.
  9. Lägg i de tärnade rödbetorna, stek 1 minut. Lägg sen i kaprisen och rör om.
  10. Lägg fisken på tallriken, lägg på en sked med rödbetor och kapris. Ös över det brynta smöret.
  11. Servera med kokt mandelpotatis och servera musslorna vid sidan.