Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Fakta om yoghurt Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

Yoghurt är för många ett naturligt val till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om livsmedlet som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Publicerad 2016-04-11 | Senast ändrad 2017-01-23 | Vardagspuls
  1. Yoghurt kommer ursprungligen från Mellanöstern och har mångtusenåriga traditioner.
  2. Att syra mjölken med mjölksyrabakterier gjorde att mjölken blev hållbar längre vilket var positivt i ett varmt klimat utan kalla förvaringsutrymmen.
  3. Själva ordet yoghurt kommer från turkiska yoghurmak som betyder göra tjockare.
  4. Det moderna intresset för yoghurt blossade upp efter att 1908 års Nobelprisvinnare i medicin, Ilja Metjnikov, hittade ett samband mellan en lång livslängd hos vissa grupper av människor och deras stora intag av yoghurt.
  5. Yoghurt innehåller bland annat kalcium, vitamin D och protein – ämnen som bland annat stärker skelettet och gör vårt immunförsvar starkare.
  6. Vill man ha en yoghurt som är extra bra för magen ska man välja en med aktiv bakteriekultur (probiotika), som acidophilus eller bifidobakterier, som kan hjälpa till om magen är i obalans.
  7. Även om yoghurten är nyttig och välgörande finns det ingen modern forskning som kunnat fastställa ett direkt samband mellan ett högt intag av yoghurt och längre livslängd.
  8. Det finns många fruktyoghurtar på marknaden men de flesta innehåller tillsatt socker. Väljer du istället en osötad variant kan smaksätta själv med exempelvis frysta eller färska bär eller kryddor som kanel och kardemumma.
  9. Yoghurt har lång hållbarhet! Om den förvaras rätt kan den hålla sig flera dagar efter att bäst före-datumet har passerat.
  10. Yoghurt innehåller ungefär 40 procent lägre halt laktos än mjölk, vilket innebär att personer med laktosintolerans kan tåla yoghurt bättre än mjölk.