Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Vitlöksknutar

4 portioner

Baka Johanna Westmans goda små knutar med smak av vitlök och oregano.

Publicerad 2016-02-03 | Senast ändrad 2016-02-04 | Johanna Westman

Ingredienser:

Till degen:

1/2 paket jäst

2 dl fingervarmt vatten

1 msk olivolja

1 tsk honung

1 nypa salt

5 dl vetemjöl special + lite extra för utbakning

Till knutarna:

100 g smör

3 vitlöksklyftor

2 msk torkad oregano

Gör så här

  1. Smula jästen i bunken. Häll i en skvätt fingervarmt vatten och rör ut jästen. Häll i olivolja, honung och salt och rör om. Häll i resten av vattnet.
  2. Häll på mjöl. Knåda ordentligt tills du har en jämn deg. Ett tips är att använda degkrokarna på elvispen. Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en stor fyrkant.
  4. Skär cirka tio remsor av degen och knyt dem till en liten knut. Låt knutarna jäsa under en bakduk i cirka 45 minuter.
  5. Pensla med olivolja och grädda i 15 minuter.
  6. Smält under tiden smöret på medelstark värme. Finhacka vitlöken smått och låt den koka i smöret i några minuter. Ställ åt sidan och blanda ner oregano.
  7. Pensla de nygräddade knutarna med vitlökssmöret. Servera dem ljumma.

 

Fler recept från Johannas meny:

Det här är skillnaden mellan hunger och sug

 


Hur känner man skillnad på hunger och sug? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!