Bild: Johnér

WHO slår fast: Kött är cancerframkallande

Så rekommenderas du ändra dina matvanor

WHO har beslutat att klassa charkuteriprodukter som korv, skinka och pastej som cancerframkallande. Det är första gången ett livsmedel får klassificeringen.
– Rekommendationen är att man inte bör äta processat kött överhuvudtaget, utan välja kött som inte är behandlat på något sätt om man vill äta kött, säger Elizabeth Johansson, kommunikatör på Cancerfonden.

Publicerad 2015-10-26 | Vardagspuls

Nu slår Världshälsoorganisationen WHO fast att processat kött, det vill säga charkuteriprodukter som korv, skinka, bacon, kött på burk och pastej, är cancerframkallande. Även rött, oprocessat kött klassas av WHO som "troligen cancerframkallande" i brist på tillräckliga vetenskapliga bevis. Flera hälsoorganisationer har tidigare varnat för kopplingen mellan cancer och kött, men det här är första gången som WHO gör den klassificeringen.

– Rekommendationen är att man ska undvika processat kött, vilket förstås betyder att man inte bör äta processat kött överhuvudtaget utan välja kött som inte är behandlat på något sätt om man vill äta kött, säger Elizabeth Johansson, kommunikatör på Cancerfonden.

En utvärdering av den samlade vetenskapliga litteraturen har gjorts 22 experter från tio länder och det ligger till grund för den nya klassificeringen. Enligt utvärderingen kan man se det starkaste sambandet mellan tjocktarmscancer och köttätande. Så lite som 50 gram kött om dagen förhöjer risken att drabbas av tjocktarmscancer med 20 procent, enligt WHO. Men också risken för andra cancerformer, som cancer i bukspottskörteln och prostatan, kan kopplas till köttätande.

Svenskar äter för mycket kött

Cancerfonden rekommenderar att vuxna ska äta högst 500 gram kött per vecka. I Sverige är det betydligt vanligare att män äter kött över de rekommenderade gränsvärdena än kvinnor.

Enligt en undersökning genomförd av Livsmedelsverket 2010 till 2011 äter äter svenska kvinnor i snitt 480 gram kött per vecka medan svenska män äter 800 gram per vecka. 42 procent av alla svenska kvinnor äter mer än de rekommenderade 500 grammen kött i veckan medan samma siffra för män är 72 procent. 

Vissa har jämfört köttätande med rökning, eftersom de nu tillhör samma grupp enligt WHO:s klassificering – vad säger du om det?

– Det innebär inte att det är lika farligt att äta korv som att röka. Rökning ökar risken för många olika cancersjukdomar som lungcancer, cancer i munhåla och svalg, magsäck, bukspottkörtel, livmoderhals och urinvägar. Processat kött har visat sig öka risken för cancer i tjock- och ändtarm och möjligen även i bukspottkörteln och prostatakörteln. Vi känner inte till någon svensk beräkning gällande hur många cancerfall per år processat kött kan tänkas vara kopplat till men i Storbritannien beräknas 3 procent av alla cancerfall ha en koppling till rött och eller processat kött, samtidigt som 19 procent av cancerfallen har en koppling till rökning, säger Elizabeth Johansson.

Källa: WHO, Cancerfonden

Hur minskar jag risken att drabbas av cancer?

"Det är alltid idé att anamma en hälsosam livsstil. I en hälsosam livsstil ingår att inte röka, vara måttlig med alkohol om man dricker alkohol, ha hälsosamma matvanor, vara fysiskt aktiv minst 30 minuter de flesta av livets dagar. När det gäller kosten så bör den huvudsakligen komma från växtriket. Man bör begränsa intaget av rött kött till förmån för fågel och fisk. Man bör även undvika processat kött." skriver Cancerfonden.

Läs mer om Cancerfondens rekommendationer på organisationens hemsida.

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Bra mat för ditt hjärta

Bild: Johnér

Därför är det så bra att ha många färger på tallriken

MAT & RECEPT En bra tumregel för att få i sig allt som kroppen behöver är att man ska äta frukter och grönsaker med många olika färger. Men varför är det så? Vad är det för nyttigheter som gömmer sig bakom färgerna? Vardagspuls reder ut.

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

Gott utan gluten!

Bild: Johnér/Press

Sofia Antonssons glutenfria veckomeny

MAT & RECEPT.  Dietist Sofia Antonsson väljer glutenfri vardagsmat med allt från broccolipaj och vegobiffar till pannkakor och laxpasta. Du får även tips på hur du snabbt och enkelt kan IBS-anpassa rätterna!

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Krydda upp hälsan

Bild: Johnér, Pixabay

5 superkryddor – så här nyttiga är de faktiskt

MAT & RECEPT Många kryddor har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper – och massor av andra härliga hälsoeffekter. Vi har listat de viktigaste.

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!

Kristins supermellis

Bild: Vardagspuls

Gör godaste aroniasmoothien och kanelmüslin

MAT & RECEPT Börja dagen på bästa sätt med Kristin Kasperesns nyttiga müsli och dietist Sofia Antonssons aroniasmoothie.

Nyttigare helg & fest

Bild: Vardagspuls

Dietisternas helglyx: Det här unnar vi oss – det här ratar vi

MAT & RECEPT Vardagspuls dietister Sofia Antonsson och Jeanette Steijer avslöjar vilken mat och dryck de föredrar när de ska unna sig något extra på helgen eller festen.

Sapere och recept

Bild: Johnér

Så får du ditt barn att äta – med sapere och barnvänliga recept

MAT & RECEPT Vill ditt barn inte äta annat än köttbullar? Utveckla ditt barns intresse för mat med hjälp av sapere-metoden – eller prova ett nytt barnsäkert recept.