inrikesminister Anders Ygeman samma mat matsedel Bild: IBL Bildbyrå, Johnér

Inrikesministern äter samma mat året om

Här delar Anders Ygeman med sig av sin matsedel

Inrikesministern Anders Ygeman äter samma mat med familjen – året runt. Här delar han med sig av sin månadsmatsedel, som börjar om igen när den tar slut, så kan du också äta som ministern.
– Den totala tiden för handling och planering av handling är ju under fem minuter per vecka, säger Anders Ygeman.

Publicerad 2015-10-14 | Vardagspuls

Inrikesministern Anders Ygeman har gjort en 28-dagars matsedel som går runt, runt under hela året. Låter det konstigt? Här förklarar han varför.

– Från början handlar om att underlätta vardagen. Det är en fiskdag, en soppdag, en vegetarisk dag. Vi gick nog runt på färre rätter innan vi bestämde oss för att prova det här. Nu provar vi ändå på nya grejer och så kör vi ett snack varje halvår om vilka som ska ut och vilka som ska in, förklarar Anders Ygeman för Vardagspuls.

På vilka sätt förenklar det här i vardagen?

– Den totala tiden för handling och planering av handling är ju under fem minuter per vecka, så det är en jättestor skillnad. Jag har ju ett jobb som tar ganska mycket tid.

Vem lagar mest mat hemma hos er?

– Det är nog ganska exakt uppdelat, vi har båda huvudansvaret.

Är det viktigt att ha en middag där alla sitter tillsammans och äter?

– Ja, men det är klart att ju äldre barnen blir och ju mer aktiviteter det blir så blir det svårare. Och nästa steg är att barnen ska laga mat. Vi är på väg åt det hållet, säger Anders Ygeman.

Ministerns 28-dagars matsedel

Vecka 1        

Måndag: Pasta carbonara.

Tisdag: Färsk ugnsbakad lax med dill och citronsås.

Onsdag: Blodpudding, med rivna morötter, äpple och lingonsylt.

Torsdag: Potatis och purjolökssoppa.

Fredag: Räkor med rostat bröd och majonnäs.

Lördag: Laxpasta.

Söndag: Fiskpinnar med ris, ärtor, morötter och skagenröra.

Vecka 2        

Måndag: Lasagne.

Tisdag: Panerad sej med potatis, skagenröra och tomater.

Onsdag: Köttbullar med potatismos, ärtor och morötter.

Torsdag: Brocollisoppa.

Fredag: Hamburgerbuffé.

Lördag: Kräftpasta (receptet hittar du här).

Söndag: Pytt i panna med ägg och rödbetor.

Vecka 3         

Måndag: Ugnspannkaka med rotfrukter.

Tisdag: Kycklingklubba med mangosalsa.

Onsdag: Tortellini med ärtor och skinka.

Torsdag: Fläskfilégryta med ris.

Fredag: Tacos/quesadillas/ fajitas.

Lördag: Ugnsgratinerad falukorv med tomat och potatismos.

Söndag: Pasta med köttfärssås.

Vecka 4         

Måndag: Pasta med tomat, mozzarella och parmaskinka.

Tisdag: Mandellax med ugnsbakad potatis.

Onsdag: Schnitzel med kokt potatis och gräddsås.

Torsdag: Grön ärtsoppa med räkor.

Fredag: "Fredagskasse".

Lördag: Kryddjärpar med potatis och morötter och ärtor.

Söndag: Fiskgratäng med dillsås.