Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp


Komikern Zinat Pirzadeh lagar sin paradrätt i Vardagspuls den 16 december.

Saffransris med tzayspett med yoghurt- och gurkröra

4 portioner

Komikern Zinat Pirzadeh bjuder på receptet på sin paradrätt. Tzayspett är ett vegetariskt soyaprotein på ett spett som har mångåriga traditioner från det thailändska köket.

Publicerad 2015-12-16 | Zinat Pirzadeh

Ingredienser:

500 g sojatzayspett ca 10 st

4 dl basmatiris

1 pkt saffran

2 msk smör & rapsolja

1 gul lök

3 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

2 tsk salt

1 tsk peppar

1 dl torkade berberisbär eller tranbär

Yoghurt- och gurkröra:

2 dl turkisk meze matyoghurt

1 gurka

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 tsk torkad mynta

2 krm salt

1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Börja med röran så får smakerna utvecklas under tiden du lagar maten. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet och finhacka vitlöken. Lägg gurkan och vitlöken i en skål, blanda i mezeyoghurten tillsammans med olivolja och mynt. Smaka av med salt och peppar.
  2. Finhacka lök och fräs i smör & rapsoljan i en kastrull utan att löken tar färg. Blanda i riset och fräs med det tills riset blir glansigt, ca 5 min. Koka upp 3 dl vatten och buljongtärningen i en annan kastrull.
  3. Lägg ner riset i kastrullen med buljong, koka på låg värme i ca 15 min. Ta ur hälften av riset och lägg i en bunke och blanda i en påse saffran, salt och peppar. Nu har du ett saffransdoftande knallgult ris och ett vanligt vitt. Blir både fint och gott!
  4. Stek tzayspetten gyllene i en stekpanna, tillsammans med lite smör & rapsolja.