Ta trappan Bild: Vardagspuls

Därför ska du välja trappan

10 hälsosamma anledningar till varför du ska gå

Tänker du varje dag att du ska ta trappan istället för hissen eller rulltrapporna? Det är ett löfte som kan vara svårt att hålla – så Vardagspuls ger dig lite extra motivation. Här är 10 anledningar till varför du ska hålla ditt löfte.

Publicerad 2015-02-10 | Senast ändrad 2017-06-01 | Vardagspuls

Att det är nyttigt att ta trappan istället för hissen, det vet nog alla. Men hur nyttigt? Ja, det räcker inte med de tre stegen upp till ytterdörren. För att ditt trappspringande ska få effekt gäller det att du blir lite andfådd, får högre puls – och gärna lite mjölksyra i benen.

Optimalt med 20 våningar per dag

Det optimala är en dos på minst 20 våningar per dag. Det skriver Per Stål, docent i invärtesmedicin vid Karolinska Institutet, på Trappfrämjandet – en förening som vill främja just trappan före hissen. Och idén är att vardagsmotion ska räcka en bra bit på vägen.
– Jag är för lat för att motionera, säger Trappfrämjandets grundare Ingemar Albertsson. Det är därför jag går i trappor. Konsekvent. Det är visserligen skitjobbigt ibland, med vad ska en lönnfet gubbe göra om han inte orkar gå på gym eller flåsa runt i skogen?

10 hälsosamma anledningar

Vad säger forskningen? I  olika studier gjorda mellan 1974 – 2008 finns hälsoeffekter belagda inom många områden:

1. Mindre midjemått
2. Lägre vikt
3. Mindre fettmassa
4. Ökad kaloriförbrukning
5. Lägre blodtryck
6. Ökad muskelkraft
7. Lägre kolesterolvärde
8. Lägre mjölksyrenivå
9. Bättre syreupptagningsförmåga
10. Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom