löpning, löpband Bild: Shutterstock

10 misstag du gör på löpbandet

Gör om, gör rätt – och få ut det mesta av att springa

Oavsett om du tittar på TV eller glor in i en vägg – att springa på löpband kan vara sjukt tråkigt.
Men det behöver inte vara så. Gör om, gör rätt! Och få ut det mesta av att springa.

Publicerad 2016-10-19 | Vardagspuls

1. Du vrider på dig för att kunna se gymmets TV

Allt som får dig att tappa rätt hållning, oavsett om du vrider på huvudet eller tittar på dina fötter, är mindre bra. Då belastas nämligen din muskel ojämnt – den ena sidan stretchas ut och den andra dras ihop. Ju längre snedvridning, desto sämre.

Gör om, gör rätt:

Sträck på dig och titta rakt fram. Då får du dessutom ett bättre syreintag.

2. Du är ofokuserad

Att rensa skallen med litet TV samtidigt som du lunkar på är en sak. Men om du har ett tydligt mål med din löpning ska du nog tänka om – då behöver du nämligen hålla ett ordentligt fokus.

Gör om, gör rätt:

Fokusera hela tiden på din hållning, din stegisättning, ditt tempo och din kropp: axlarna, höfterna, knäna, fötterna – och spara läsningen eller TV:n till återhämtningen efteråt.

3. Du gör samma sak varje gång

Får du inget resultat av din träning? Troligtvis är det för att du gör samma sak på samma sätt – varje gång du är på gymmet. Du springer i samma hastighet lika länge som vanligt – din kropp har vant sig.

Gör om, gör rätt:

Växla intensitet, hastighet och lutning. Testa ett längre och lugnare lopp den ena dagen, för att nästa köra kort och snabbt. Att lägga in några snabba, explosiva intervaller är också ett bra sätt att snabbt få resultat.

4. Du struntar i att värma upp

Okej, du har bråttom, men att strunta i uppvärmningen är att be om skador. Och det behöver inte ta lång tid alls.

Gör om, gör rätt:

Stretcha innan du kör igång. Det behöver verkligen inte vara mer avancerat än några höftrullningar, att sträcka ut armarna så långt du når uppåt för att avsluta med att böja dig fram och nudda tårna. Gör detta några gånger och inled dit löppass med några minuter i långsamt tempo.

6. Du håller i handtagen

Att hålla i handtagen kan kännas säkert och bra, dessutom skönt när det börjar bli litet extra jobbigt. Sluta med det. Eftersom du avlastar en del av din kropp så jobbar du inte lika hårt och en del av effekten uteblir.

Gör om, gör rätt:

Dra ner på tempot istället och vänta med att springa riktigt snabbt tills du känner dig van och trygg med hastigheten.

7. Du springer för brant

Hur ofta brukar du springa uppför en brant backe i en hel timme? Exakt. Träning ska vara funktionell för att göra jobbet i riktiga livet. Dessutom, ju brantare du springer, desto större är sannolikheten att du greppar tag i de där handtagen igen.

Gör om, gör rätt:

Dra ner på lutningen. Om du vill ta tag i handtagen springer du sannolikt för snabbt eller för brant.

8. Du kör på standardinställningen

Utöver greppet för pulsmätaren kan du knappast lita på att de siffror du ser stämmer in på just dig. Alla människor är olika och löpbandet är inställt på medelvärden.

Gör om, gör rätt:

Sluta strirra dig blind på siffrorna. Testa att hänga en handduk över displayen och känn efter själv. Hur känns det för just dig, just nu? Lita på den känslan.

9. Du har fel skor – eller går ut för hårt

Benhinneinflammation, löparknä, hälsporre och onda hälsenor – aj! Och tyvärr ganska vanliga skador bland löpare. Anledningarna kan givetvis vara flera och har du allvarliga besvär ska du låta en läkare ta en titt. Men ofta kan det ha en så enkel förklaring som fel skor.

Gör om, gör rätt:

Ta reda på hur du springer. Vilken typ av sko behöver just du? Och som när det gäller all träning – gå inte ut för hårt i början. Risken är att du skadar dig eller kanske rentav tröttnar.

10. Försök att ta dig ut!

Å ena sidan – det är väldigt praktiskt att kunna löpträna oavsett vädret utomhus. Å andra sidan – ja, det är enahanda och tråkigt att alltid springa på ett löpband.

Gör om, gör rätt:

Försök ta dig ut ibland, trots att det känns motigt. Växla utomhuslöpning med den på bandet. Vi lovar – det är värt det.