Bild: Johnér

20 sätt att göra löprundorna roligare

När blir det egentligen roligt att springa? Det är upp till dig, menar Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl.

Publicerad 2016-11-24 | Hillevi Wahl

”Hillevi, när blir det roligt att springa?” Den frågan får jag ofta. Sanningen är väl att jag gör det roligt. Varje gång. Jag hittar alltid något som jag blir lite lycklig över.
Tillhör du dem som tycker att det är kämpigt att springa? Då har jag en må-bra-lista för dig.
När jag googlade runt häromdagen hittade jag en lista som heter ”How to love the run” på en sajt som heter dailyburn.com. Jag har modifierat 20 av tipsen till mitt eget tänkande.

 1. Glöm det som har varit. Rensa hårddisken i hjärnan. Tänk ”Här och nu”. Jag gick omkring i 45 år och var helt övertygad om att jag inte kunde springa, att jag var en klumpeduns. Men förra året sprang jag 50 lopp för att fira att jag fyllde femtio. Tänk vad fel jag hade haft i fyrtiofem år!
  Det är så lätt att fastna i roller eller sätt att tänka. Det som var sant en gång kanske inte är sant nu – vem vet, det kanske aldrig var sant. Våga testa! Våga börja om från början, typ i dag.
 2. Sätt ett mål. Hjärnan fattar mål som är konkreta. Exakta. ”Springa mer eller oftare” är för diffust. Bestäm i stället ”50 lopp på ett år” eller att göra ett runstreak, dvs att springa varje dag i till exempel hundra dagar. Eller något annat som funkar för dig. Viktigt är att det är mätbart och exakt.
 3. Ta det lugnt. Sakta ner. I början ska du inte ens tänka på tempo. Tempot kommer av sig självt, senare, när du fått in andningen och rutinerna. I början ska du bara springa. Varken mer eller mindre. Ta bara på dojjorna och spring. Det räcker alldeles utmärkt så. En kilometer? Jättebra! Du bestämmer.
 4. Kör med en kompis. Kompisgrejen är suverän. Jag stafettspringer med min man. Vi peppar varandra att faktiskt få det gjort. Andra bestämmer träff med en kompis på morgonen, på lunchen eller på kvällen. Bara att veta att någon väntar betyder mycket. Då kan man inte slinka ur lika lätt.
 5. Glöm inte att leka! Kommer du ihåg hur dina föräldrar fick långa bilresor att bli roligare med hjälp av små lekar? Räkna röda bilar, samla på utländska registreringsskyltar, läsa vägskyltar eller bara genom att sjunga för full hals? Det funkar lika bra när man springer. Jag brukar både sjunga och samla på söta tanter och gulliga hundar, eller bara skutta lite extra tokigt i naturen jag springer i.
 6. Upptäck nya stigar. Vi är vanemänniskor, jag vet. Oftast springer jag samma runda dag ut och dag in. Det är lättare så. Men när jag viker av från mina vardagsrundor – wow! Vilken kick jag får. Det är då jag blir lite extra kär i löpningen igen. ”Varför har ingen berättat om att man kan springa här!” jublar jag inom mig.
 7. Unna dig själv. Klart du ska ha en liten cool pryl när du springer. Eller ett par extra fräna dojjor. Eller något snyggt och färgglatt. Fattas bara!
 8. Hitta ett lyckligt slut. Det ska finnas något att längta efter när du går i mål. När jag sprang mina femtio lopp sa jag att jag egentligen bara var ute efter alla goodiebagar. Det är faktiskt rätt sant. På mina vardagsrundor fantiserar jag om mitt extra superdupergoda kaffe som jag ska njuta av när jag kommer hem.
 9. Gå upp med tuppen. Morgonstund har guld i mun. Att få starta dagen med en springrunda sätter hela dagshumöret. Jag går omkring med ett leende resten av dagen. Jag är så himla nöjd med mig själv efteråt. Härlig känsla.
 10. Pump up the jam. Ja, musiken får dig att lyfta, hålla rytmen i stegen, klara av sträckor i motvind. Jag känner dessutom en väldig trygghet i att veta vilken låt som kommer efter tre kilometer, eller fyra eller fem. Med samma låtar känner jag mig trygg på lopp överallt i hela världen.
 11. Klä av dig. Kanske inte helt naken. Men ju fler prylar och lager kläder du ska ta på dig, desto längre tid tar det att komma ut. Och desto tyngre blir det att springa. Förenkla, förenkla, förenkla.
 12. Ge tillbaka. Vi som springer får så oerhört mycket. Inte minst kroppsligt och själsligt. Dela med dig av det du kan. Inspirera andra att röra sig, spring lopp där vinsterna går till något välgörande ändamål. Var generös. Allt blir lite vackrare så.
 13. Släpp fram din inre cheerleader. Du behöver inte springa alla lopp, men du kan gå ut och heja på andra. Få saker är så uppskattat som glada tillrop i en uppförsbacke eller någon som faktiskt jublar när man går i mål. Jag brukar dessutom heja på andra under själva loppet när jag springer. Både de som springer om mig ”Bra jobbat!” och de som har det extra kämpigt ”Du ser stark ut!”. Då hör min egen hjärna det och tror att ”åh, det där gäller nog mig också” och skickar ner lite extra kraft i benen. Win, win, win.
 14. Älska loppen! Ett lopp är något väldigt konkret att träna inför. Hjärnan fattar. Betala avgiften redan nu – snålheten får oss att fullfölja. Och folkfesten runt själva loppen gör att man bara vill köra igen och igen och igen.
 15. Snabba på. Kör intervaller eller backträning. Lite extra puls piggar upp och du kommer att märka att du utvecklas snabbare.
 16. Dela din resa med andra. Även om du helst springer ensam så är det härligt att få dela sin glädje, eller sina vedermödor med andra. Lonesome Runners är en fantastisk löpargrupp på facebook där alla kan vara med och där alla möts med samma respekt och kör av glada tillrop.
 17. Mät din succé. Jag älskar siffror. Men mät inte bara din kilometertid. Mät allting. Det finns alltid något att vara glad och stolt över. Jag älskar min klocka och min träningslogg. För då kan jag se att jag kanske slog runstreakrekord eller sprang månadens snabbaste första kilometer, eller kanske längsta distans eller bara att andningen funkade för första gången på länge. Skriv ner allt. All framgång är bra.
 18. Våga utmana dig själv. Springer du alltid fem kilometer – våga springa sex. Eller sju. Eller rentav en mil. Anmäl dig till lopp som ligger hundra mil hemifrån. Jag lovar att det är värt det!
 19. Ta en paus. Man saknar inte kon förrän båset är tomt. Som det så vackert heter. Och lite så kan det vara med löpningen också. Det är först när man måste ta en paus som man fattar hur mycket man älskar och längtar.
 20. Längta! Längtan måste alltid vara starkare än rädslan. Det är ett av mina mantran. Så pumpa in all kraft och alla härliga bilder du kan i din längtan. Hur skulle det kännas att springa den där ultimata rundan? Hur skulle det smaka i munnen? Hur skulle vinden leka i ditt hår? Hur skulle fåglarna kvittra? Hur skulle jublet kännas i bröstet. Läs gärna böcker av andra löpare som har varit där, som vet att berätta. Fråga andra som springer, hur kändes det? För det kommer alltid tuffa sträckor på vägen. Då gäller det att hitta sitt ”varför”. Det där som får dig att fortsätta, oavsett vad.


Och du. Heja dig! 

PT-Leila

Bild: Moa Alexandersson

Slipp smärta och stelhet med enkel självmassage

MOTION & TRÄNING Går du runt och har ont någonstans? Eller känner dig väldigt stel i vissa muskler, då kan självmassage vara en väldigt god idé. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur.

Lisa Beskow

Bild: Privat

5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

Det fungerar verkligen!

Bild: Pressbild, Lidingöloppet

Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Något för din arbetsplats?

   Bild: Johnér

   Nya trenden: gruppträna på lunchen

   MOTION & TRÄNING Har du svårt att få till träningen? En ny studie visar att många inte tränar på grund av tidsbrist eller för att de saknar sällskap. Om du känner igen dig kan den nya träningstrenden vara något för dig.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Högintensiv träning

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Träna igenom hela kroppen på bara 10 minuter

   MOTION & TRÄNING Dåligt med tid att träna? Hoppa inte över passet, korta ner det rejält istället! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur du kör igenom hela kroppen på bara tio minuter.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér och Moa Alexandersson

   Är det farligt att träna om man har träningsvärk?

   MOTION & TRÄNING Personliga tränaren Leila Söderholm ger dig svaren på allt du behöver veta om den där träningsvärken som kan göra så ont.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Träningsexperterna tipsar:

   Bild: Johnér

   Kom igång med träningen en gång för alla

   MOTION & TRÄNING Äntligen är det lätt att ge sig ut och träna! Eller? Trots att man planerat det kan det vara svårt att komma igång. Tur då att att det finns massor av inspiration att hämta.

   Springtime-vinnare

   Bild: Privat

   Marina: ”Jag kommer kämpa med sockret hela livet”

   MOTION & TRÄNING Marina Lundmark från Burträsk var en av vinnarna som åkte på träningsresa till Portugal för ett halvår sedan. Tack vare det hittade hon yogan. Men hennes kamp mot sockersuget pågår fortfarande varje dag.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Styrketräning gör din hjärna yngre

   MOTION & TRÄNING Att styrketräna under ett års tid kan förynga din hjärna med två år. Det här visar en ny studie där det även framkommer att styrketräning kan förebygga tysta hjärnblödningar.

   PT:n tipsar

   Bild: Johnér

   Bästa löparknepen för dig som vill komma igång

   CHATT & KLIPP Gunnar Söderström, personlig tränare och naprapat, chattade med tittarna om bland annat kolhydratladdning, löparknän och vad man ska tänka på om man börjar löpträna som överviktig.

   20 minuter räcker

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt hemma

   MOTION & TRÄNING Svårt att komma igång med träningen? Testa Leilas enkla 20-minutersprogram. Med tre olika svårighetsgrader passar det alla – från nybörjare till mer vältränad.

   Smarta metoden:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Lura dig själv att träna hårdare

   MOTION & TRÄNING Blev det ännu ett pass på gymmet där du inte fick särskilt mycket gjort? Nu har forskare hittat metoden som får dig att orka ta i utan att du själv tänker på det.

   Det var bättre förr

   Bild: SVT

   6 klipp som bevisar att träning var roligare förr

   MOTION & TRÄNING Säg bara "kniiiip" och många av oss får någonting nostalgisk i blicken. För visst var träningen roligare förr? Vardagspuls har samlat några gamla godbitar – från kontorsgympa till 80-talsaerobics.

   Knep & knåp

   Bild: TT

   Så håller du träningskläderna fräscha längre

   MOTION & TRÄNING Känns träningskläderna sura och ofräscha trots att du tvättat dem flera gånger? Var snäll mot dina kläder så håller längre och du slipper köpa nytt. 

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maxa förbränningen med lite sköna dansmoves

   MOTION & TRÄNING Dans är superbra träning som även lyfter humöret. Här är listan på alla härliga skäl att dra till närmaste dansgolv och släppa loss.

   Ta det lugnt

   Bild: Vardagspuls

   7 lata sätt att bränna fett

   KROPP & HÄLSA Hård träning i all ära, men du behöver faktiskt inte ta ut dig helt för att träna i vardagen. Vardagspuls har samlat de bästa sätten att stärka kroppen som du kan göra till en del av din vanliga vardagslunk.

   Träna med hunden

   Bild: Thomas Melen

   Så lägger du upp din träning med en fyrfota kompis

   MOTION & TRÄNING Människans bästa vän – och en fyrfoting som kan motivera dig i toppform. Löpcoachen Thomas Melén berättar vad som gäller för olika hundraser.

   Vardagsträning

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt – med en helt vanlig handduk

   BLOGG Med en helt vanlig handduk kan du träna lika bra som på gymmet. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar flera effektiva övningar.

   Vardagsmotion

   Bild: Johnér

   Så påverkas din kropp av en kort promenad – 30 minuter räcker

   MOTION & TRÄNING Ta tillbaka den viktiga vardagsmotionen. Få in i ryggmärgen att ta en promenad. En kort sväng om dagen höjer vardagspulsen mer än ingen alls – och ger många hälsovinster.