Stretcha på rätt sätt, annars undviker du en onödigt jobbig löprunda. Bild: Johnér

Tre vanliga misstag som gör löprundan jobbigare

Tänk på hur du stretchar för en effektivare träning

Det är viktigt att stretcha när man tränar om man vill behålla rörligheten, menar många. Men vissa stretchövningar ska undvikas innan du springer – eftersom de kan göra löpningen jobbigare. Det visar en ny studie.

Publicerad 2015-07-08 | Senast ändrad 2017-03-24 | Vardagspuls

Det är viktigt att stretcha innan löprundan, menar många. Men det är ett ämne som debatterats mer och mer. Enligt en ny studie finns det vissa stretchövningar som inte bara är onödiga – de kan till och med göra löprundan svårare för dig. Efter att ha gått igenom 50 studier om löpning och flexibilitet är forskarna vid Texas A & M University eniga: dessa tre saker bör du tänka på innan du ger dig ut i motionsspåret.

1. Statisk stretching

Att böja sig ned med överkroppen längs benet, ta tag i tårna och hålla den positionen i cirka 30 sekunder är en vanlig stretchövning innan löprundan. Men den sortens statiska, alltså stillastående stretching, kan sänka din förmåga till skillnad från dynamiska, rörliga övningar. Forskarna liknar dina muskler vid gummisnoddar: ju kortare och mer oflexibla de är desto snabbare kan de dra ihop sig vid snabb rörelse. Det gör att du kan använda din syre och energi på ett mer effektivt sätt om du inte "dragit ut" dina muskler för mycket innan löpningen med den här typen av statisk stretching.

2. Rör på dig innan

Det är vanligt att man ser på löprundan som den enda aktiviteten som behövs. Men vill du få ut så mycket som möjligt av din löpträning bör du börja med några dynamiska övningar för att värma upp. Några snabba, korta utfallsteg, höga upphopp och att gå med höga knän är exempel på bra övningar som gör dig mer redo för den stundande löpningen (tänk friidrottare som värmer upp). Sådana övningar aktiverar musklerna utan att trötta ut dem.

Så ska du äta efter löprundan

3. Böjlighet i höfter och knän

Stela höfter gör att din förmåga att skjuta ifrån ordentligt i ditt löpsteg minskar medan stela knän gör att motståndet blir större i varje steg. Många hindras i sin löpning just därför att de inte har tillräcklig rörlighet i dessa leder. Studien rekommenderar stretchövningar som fokuserar just på höfter och knän – men inte inom 30 minuter innan löpning. Den här videon visar en bra stretchövning som kan underlätta dina framtida löprundor om du gör den regelbundet, åtminstone tre gånger i veckan.

Lycka till!

Källa: Prevention