kaffe hälsa Bild: Johnér Bildbyrå

3 myter om fettförbränning

Och vad som egentligen gäller

Du förbränner mer om du springer efter att ha druckit en kopp kaffe och du gör av med mer fett om du har muskler. Det finns många seglivade myter om förbränning. Men hur är det egentligen?

Publicerad 2016-05-31 | Senast ändrad 2017-01-19 | Vardagspuls
  1. Morgonpromenader bränner mer fett 
    Myten om att promenader förbränner mer fett än jogging hänger sig envist kvar. Och visst, det stämmer att en promenad på fastande mage på morgonkvisten bränner en relativt sett stor andel fett. Men totalt sett förbränner du mer fett av en joggingtur än en powerwalk. Och att du tar promenaden på morgonen istället för kvällen har heller ingen avgörande effekt rent viktmässigt i längden. Och en mils promenad bränner lika många kalorier oavsett när du tar den på dygnet. En mils löpning däremot bränner betydligt mer.
  2. Muskler ökar ämnesomsättningen 
    Det stämmer visserligen att ökad muskelmassa ökar energiförbrukningen, men det är inte så mycket som många nog vill tro. Ett kilo muskler ökar bara energiförbrukningen med cirka 20 kilokalorier per dygn, skriver Sats Magasin. Självklart är det toppen att ha starka muskler för prestationen och hälsans skull, men det är alltså mindre effektivt som förbrännare.
  3. Kaffe ökar förbränningen 
    Det finns studier som pekar på att en del livsmedel kan öka förbränningen, exempelvis stark chili, kaffe och äppelcidervinäger. Många artiklar har skrivits som förespråkar att du bör börja med en kopp kaffe innan du ger dig ut i joggingspåret. Men den tråkiga sanningen är att effekten är så försvinnande liten så att du inte kommer att märka någon effekt av det. Enkla knepet här är istället; ta trapporna istället för hissen. Hur tråkigt det än kan låta så kommer resultat märkas på din kondition.

Men till syvende och sist är vi alla olika med olika förutsättningar. Det finns ingen universal lösning eller knep som funkar för alla. Se till att hitta just den träningsform som passar just dig. Ta gärna hjälp av en personlig tränare de första 5-10 gångerna för att få hjälp på traven och komma in i rätt tänk!