Leila Söderholm på stranden Bild: Moa Alexandersson

3 övningar att göra i sensommarvädret

Fortsätt att njuta av att träna på stranden, ängen eller i skogen

Det är lätt att tänka att sommaren är över och då börja gömma sig på gymmet. Men fortfarande går det att träna utomhus och samtidigt passa på att få massa härlig frisk luft.

Publicerad 2017-08-28 | Leila Söderholm

Vi är fortfarande i augusti vilket är en sommarmånad, så sök dig ut och tanka solljus och frisk luft. Träning utomhus gör dig piggare, gladare och mer tillfreds. Får du dessutom lite skit under naglarna så kan det göra att hjärnan utsöndrar ännu mer glädje hormoner på grund av  de ämnen som finns i jorden. Jag har satt ihop ett kort och roligt pass som du kan göra utomhus. Du kan vara på en strand med stenar, i en skog med trädgrenar, på en äng eller en asfalterad yta, det bestämmer din omgivning.  

Använd dig av naturen

Är du på en sandstrand? Fyll en kasse med sand som du knyter ihop, använd en kasse till så att du riktigt förseglar sanden. Nu har du ett perfekt träningsredskap. När du är klar så häller du ut sanden och tar med din påse hem. Använd petflaskor och fyll dem med vatten, sand eller grus. Det finns så många möjligheter.

Värm upp genom lätt jogging i ca 10 minuter. Fram och tillbaka på den plats där du ska träna. Om underlaget är ojämnt så tänkt på jobba med lätta fötter. Det vill säga kort fortsättning där du med pigga fötter snabbt kan parera eventuella ojämnheter. Det ger en rolig löpning.

Utfall med vikter

Håll vikten i höger hand, kliv bak med vänster fot och sänk knät i ett utfall. Pressa dig upp samtidigt som du lyfter knät och armen med vikten. Upprepa 20 gånger och byt sen ben. Tänk på att spänna magen och behålla överkroppen rak. Känner du dig ostabil, bredda avståndet mellan fötterna så att de hamnar bredare än axelbrett. 

Axellyft på ett ben

Lyft ena benet och sträva efter att hålla överkroppen så rak som möjligt. I händerna har du stenar, grenar eller små påsar med sand. Att vikten är ojämn är bara bra då får magen jobba lite extra. Lyft armarna tills du kommer i axelhöjd. Sänk armarna långsamt igen och vänd övningen innan händerna nuddar utsidan av låret. Gör 15 stycken. 

Flytta stenar i plankan

Stå i plankposition på händerna, knä går också bra men se till att ha något skydd under knäna för att slippa störas av smärta. Försök att stå så rak som möjligt i kroppen och flytta nu en hög med stenar eller pinnar från höger till vänster. Jobba med att stabilisera bålen och höften så att rumpan håller sig så stilla som möjligt. När du flyttat klart så byter du hand och sida för att börja flytta över till andra sidan. Flytta högen 10 gånger. När första varvet är gjort så upprepar du i 3–4 varv. Nu har du ett snabb, effektivt pass som går att göra var du än befinner dig.