Leila Söderholm visar hur man gör en bicepscurl med TRX Bild: Moa Alexandersson

3 tuffa övningar med träningsband

Träningen du kan göra vart som helst

Om du tröttnat på ditt vanliga gummiband eller den gamla pilatesbollen kan du testa ett träningsband. Vet du inte riktigt hur du ska använda det? Lugn bara lugn, vår PT-Leila visar här tre enkla och tuffa övningar du kan testa.

Publicerad 2017-09-01 | Leila Söderholm

Ett träningsband är ett underbar träningsredskap som går att hänga i en dörr inomhus. Det kan också kallas suspension training, slyngband eller TRX. Det följer med ett upphängningsverktyg som inte skadar dörren. Helt plötsligt har vi ett helt gym inomhus, som inte tar plats. Har du inget träningsband så går det bra att använda ett hopprep till vissa av övningarna. Jag har med mig mitt i bilen om jag åker iväg eller i resväskan om jag är ute och reser. Den går att använda på hotellrum, ta med på gymmet eller hänga upp i ett träd eller en gungställning i en lekpark. 

Går att använda överallt

Det som tilltalar mig enormt med den här typen av redskap är att jag själv kan välja plats att träna på. Det som gör denna typ av träning helt unik är att det inte finns någon stabilitet i bandet så kroppen måste stabilisera själv. Om du ligger på en bänk och tränar bänkpress så är det endast bröstet och en del av armarna som jobbar. Resten av kroppen ligger platt och stadigt på ett underlag och behöver inte jobba för att ligga kvar. Gör du en armhävning i ett träningsband så måste du stabilisera från tårna till huvudet för att inte ramla ihop som en liten hög. Kroppen välter, magen kollapsar och det går inte att göra övningen om du inte aktiverar hela paketet. Det gör det till ett perfekt träningspass, eftersom många musklergrupper är med och jobbar på samma gång. 

Armhävningar

Tänk på att spänna magen och kroppen så att du har kontroll. Ju längre bak du har dina fötter desto tyngre blir övningen. När du gör armhävningar med ett träningsband öva dig på att jobba så djupt som möjligt. Det stretchar bröstmusklerna som på de flesta är korta och spända. Upprepa 15 gånger. 

Enbensböj

Här fungerar det lika bra med ett hopprep. Håll överkroppen rak och böj armarna så att du känner att musklerna i ryggen och framsidan av armen aktiveras. Lyft det ena benet bakåt och böj så djupt som möjligt på stå benet. Försök att komma lite längre varje gång. Det här kommer att kännas rejält i rumpan och är en superövning för lår och säte. Upprepa 15 stycken per ben.

Stående bicepscurl

Stå på hälarna, håll kroppen rak genom att spänna magen. Räta ut dina armar men behåll spänningen i musklerna. När armen är rak, så böj armen och dra upp kroppen mot stående, det är bara biceps (armens framsida) som jobbar. Tyngden är på hälarna genom hela övningen. Upprepa 15 gånger.