4 av 10 svenskar tränar mindre under pollensäsongen Bild: Most photos

Studie visar: 4 av 10 svenskar tränar mindre under pollensäsongen

Så klarar du av att hålla i träningen trots besvären

Så många som fyra av tio pollenallergiska svenskar slutar träna eller drar ner på träningen under pollensäsongen. Det visar en ny undersökning från Yougov. Men det finns sätt att anpassa träningen på för att kunna hålla igång.

Publicerad 2018-04-27 | Vardagspuls

Hosta, rinnande näsa och kliande ögon. Pollensäsongen kan avskräcka även den mest inbitna friluftsmänniskan från att gå utanför dörren. Det syns även på svenskars träningsvanor. 

Ungefär en tredjedel av Sveriges vuxna befolkning lider av pollenallergi. Av dessa tränar fyra av tio inte alls eller mindre under pollensäsongen jämfört med vad de gör i vanliga fall. Det visar en ny undersökning från Yougov.

Anpassa träningen

En tredjedel av pollenallergikerna anpassar istället träningen för att orka med den när besvären blir för stora. Det finns flera sätt att göra det på.

  • Håll koll. Kolla pollenprognoserna på till exempel pollenrapporten.se eller pollenkoll.se och träna när det är som minst pollen i luften. 
  • Efter regnet. Efter ett regnfall är det mindre pollen i luften. Passa på att ge dig ut på en löptur strax efter att det regnat.
  • Medicin. 44 procent av alla pollenallergiker tar receptfria läkemedel för att kunna träna medan 29 procent tar receptbelagda sådana, visar undersökningen.
  • Tvätta. Om du tvättar träningskläderna och håret oftare kan du lindra besvären något eftersom partiklarna fastnar när du varit utomhus.
  • Solglasögon. Om du skyddar ögonen kan du slippa det värsta kliet.
  • Stanna inomhus... Om ingenting annat hjälper finns det massor av nyttig träning du kan ägna dig åt, på gymmet eller i hemmets lugna vrå.

PT-Leila: Så tränar du effektivt – med en helt vanlig stol

Om undersökningen

Undersökningen gjordes av marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Sanofi, som är ett globalt läkemedelsföretag. Sammanlagt 1 031 intervjuer har genomförts med pollenallergiker från 29 januari till den 12 februari 2018.