Crosstrainer misstag Bild: Johnér

5 misstag du gör på crosstrainern

Gör om, gör rätt – missa inte det här i gymmet

Siktet inställt på ett svettigt pass på crosstrainern?
Det är ett populärt redskap eftersom det jobbar igenom hela kroppen.
Men gör inte de här klassiska misstagen.

Publicerad 2015-06-17 | Senast ändrad 2018-02-12 | Vardagspuls

1. Noll motstånd

Meter-räknaren rusar och du puffar på utan problem. Men om du har glömt att ställa in motstånd så får du inte ut särskilt mycket av träningen, säger New York-baserade personlige tränaren Röbynn Europe till Prevention.com. Tipset lyder: Ställ in motståndet så att du får anstränga dig lite för att hålla dig i rörelse, och håll på tills du känner att du gett allt du kan. ”Det ska kännas som att du inte hade orkat fem minuter till när du är klar” säger Robynn Europe.

2. Du skippar informationen

De flesta crosstrainers är inställda på vikten för en person som väger cirka 70 kilo, och kalorimätaren räknar därefter. Ställer du inte in dina uppgifter så räknar den alltså fel. Ta en minut och ange rätt information innan du börjar ditt pass. Sikta på att ha gjort av med 100 kalorier var 10:e minut.

3. Du kör på i samma riktning

När Anna trampade baklänges på crosstrainern i humorserien ”Solsidan” blev hon omedelbart hånad av Mickan. Men faktum är att Annas träningsinstinkter var helt rätt ute. Du tjänar på att byta riktning på crosstrainern ibland, slår Röbynn Europe fast. Det påverkar nämligen vilka muskelgrupper som får jobba hårdast. Framåt: framsida lår får arbeta. Bakåt: knäsenorna och rumpan får en omgång.

4. Du ”stänger av” tårna

Ett vanligt misstag på crosstrainern är att lägga för stor belastning på dina tår när du kliver. Det kan få dina fötter att domna av, vilket gör att du slutar träna mycket tidigare än du annars skulle ha gjort. Se till att sätta i hälen när du trampar ner!

Har du drabbats av höstdepression?

5. Du låter inte överkroppen jobba

Många missar att ta i med överkroppen på crosstrainern. Det enklaste sättet att se till att fördela träningen jämnt är att köra i intervaller och byta var femte minut. Kör 5 minuter när du tar i extra mycket med armarna och hela överkroppen, sedan 5 minuter när du tar i extra mycket med benen, och så vidare.

Källa: Prevention.com