fem övningar som håller dig skadefri i joggingspåret Bild: Vardagspuls

5 övningar som håller dig skadefri i joggingspåret

Övningarna som alla löpare bör känna till

Det behöver inte vara komplicerat och du behöver inte tonvis med träningsredskap. Fem enkla övningar är allt som behövs för att hålla dig skadefri på dina löprundor – genom att stärka fötterna och på så sätt bli mer stabil.

Publicerad 2015-10-06 | Vardagspuls

Tåböj och plock med tärning. Sajten Runnersworld har listat övningarna som alla joggare borde göra för en skadefri höst i joggingspåret. Så av med strumporna, fram med handduken, balansplattan och några sockerbitar eller tärningar och kör igång redan i kväll framför tv:n!

1. Balansera på balansbräda

Placera båda fötterna på balansbrädan. Gunga fram och tillbaka i 30 sekunder. Stärker fötter, benhinnor och vader och motverkar benhinneinflammation och hälseneinflammation.

2. Tåböj

Lägg en handduk på golvet och använd tårna för att knipa om den och på så sätt dra den till dig. Upprepa tre gånger per fot. Stärker fötterna, motverkar benhinneinflammation och hälsporre, och ger mer kraft åt frånskjutet i löpsteget.

3. Benböj på ett ben

Lyft ett ben och försök hålla det rakt. Håll ryggen upprätt och sänk dig ner långsamt och kontreollerat genom att böja benet du står på. Börja med 8-12 repetitioner per ben och öka gradvis till 20.

4. Hopp med vridning

Stå på ett ben, titta rakt fram och vrid foten lite till höger i första hoppet, vänster i andra hoppet och håll foten rakt i det tredje hoppet. Repetera 15-20 gånger innan du byter fot. Förbättrar balansen och stärker foten och nedre delen av benet.

5. Tåplock

Plocka upp sockerbitar, tärningar eller andra föremål i ungefär samma storlek med tårna. Lägg tio föremål framför dig och flytta vart och ett på det sättet. Byt fot och lägg tillbaka föremålen. Övningen stärker foten och motverkar benhinneinflammationer och hälsporre.

Här är nattmaten som är bra för dig

Källa: Runnersworld