Susann Lanefelt och hela gympinggänget samlat. Bild: SVT

6 klipp som bevisar att träning var roligare förr

Säg bara "kniiiip" och många av oss får någonting nostalgisk i blicken. För visst var träningen roligare förr? Vardagspuls har samlat några godbitar från arkivet – från kontorsgympa till 80-talsaerobics.

Publicerad 2015-06-11 | Senast ändrad 2017-01-17 | Vardagspuls

1. Susann Lanefelts gymping

Det finns så mycket att älska i det här klippet. Det är från det sista avsnittet av Gymping med Susann Lanefelt och sändes första gången strax innan julen 1983 i SVT… förlåt jag menar förstås TV2. Det drömska introt! De pastelliga kläderna! Och Susanns fantastiska, impoviserade sångtext: ”Låt det draaa, det är braaa/lite mer, det ska dra i låren/fint, braaa/fram och ner med hälen låt det draaa”. Underbart!

2. Kontorsgympa på 40-talet

Redan på 40-talet förstod man vad ett stillasittande kontorsarbete kunde göra med kroppen. Medicinen hette kontorsgymnastik och leddes tydligen av en ”gymnastikdirektör”. Även om det fått en liten revival på senare tid skulle det nog behövas mer av den här varan – även om övningarna kanske inte riktigt ser likadana ut i dag.

3. Aerobics-hysterin når sin höjdpunkt

Året är 1988, aerobics är det hetaste som finns och det är dags för Crystal Light National Aerobic Championship Opening i Kalifornien. Blickarna! Poserna! Frysbilderna av de entusiastiska dansarnas miner! Det här är det glada, galna 80-talet i superkoncentrat.

4. Självförsvarsvideo blir slapstick-humor

Den här självförsvarsvideon från 1947 går ut på att en tjusigt klädd kvinna i högklackat gör slarvsylta av en stackars karl som mest stapplar omkring och jämrar sig. Stor humor!

5. Rullskidan gör storstilad entré

En av 50-talets stora sportflugor var rullskidan. En annan trend var att över huvud taget inte tänka på säkerheten under utövandet – titta bara på våghalsarna i det här klippet. En förlaga till skateboardkulturen som dök upp cirka 20 år senare?

6. Kevin Bacon dansar i vredesmod

Du åker till det övergivna lagret för att dricka öl och röka cigaretter i vredesmod – och plötsligt tar rytmen tag i dig. Kevin Bacons odödliga dansscen från 80-talsklassikern Footloose kan man inte få för mycket av. Situationen är aldrig fel för lite rytmisk träning!

MER:
Mia testar dans

Därför är det så bra att dansa loss