Förstagångsåkaren Sofia Ekblom får alla smarta tips inför tjejvasan av skidexperten Christer Skog.

5 tips hur du toppar formen inför Vasaloppet

Dietistens bästa uppladdningstips inför långloppet

Toppa dagarna innan med rätt kost och få mer ork, kraft i spåret! Rätt mat hjälper dig att prestera på din topp och hålla ett högre tempo under längre tid. Anna Ottosson ger dig bästa tipsen!

Publicerad 2016-02-26 | Senast ändrad 2017-01-16 | Anna Ottosson

1. Glykogenladda – Det är kolhydrater och fett som kommer vara ditt bränsle. Fett har man så att det räcker och blir över men kolhydraterna är musklernas absoluta favorit-raketbränsle. Så att äta mer pasta och kolhydrater dagarna innan är ett smart sätt att förbättra sina förutsättningar radikalt. Börja 4 dagar innan med ett hårt träningspass, sen ät mycket kolhydrater fram till start. Välj vanlig pasta (ej fullkorn) undvik grönsaker just dessa dagar så att du framförallt blir mätt på pasta. Då laddar du in kolhydrater (glykogen) direkt in i dina muskler som sen kroppen kommer älska att använda där ute i spåret.

2. Vätskeladda – som en extra bonus av glykogenuppladdningen så kan du ladda med vätska som du sen har nytta av i spåret. Drick vatten och drick kolhydratrikadrycker som mjölk och juice.

3. Testladda innan så att du vet hur din kropp reagerar. Så att du inte blir risig i kistan.

4. Frukost – bästa starten innan startskottet är att äta en frukost som du är van vid och som ger dig energi. T ex havregrynsgröt är ju en höjdare. Gör gärna en extra smörgås och en smoothie att ta med som du kan äta när du är på väg till startlinjen.

5. Nitratladda – drick några deciliter rödbetsjuice dagarna innan. Syresätter blodet fantastiskt. Höghöjdsträning på flaska.

Stort lycka till och ha kul!
/Anna Ottosson

MER:

Bästa tipsen inför loppet

Sponsrat: Så laddar eliidrottaren inför tävling