träning löpning abborrbacken Bild: Johnér

Så tar du dig upp för den tuffaste backen

Träningsexperten Gunnar Söderström tipsar

En del utmaningar är tuffare än andra. Träningsexperten Gunnar Söderström ger dig tips på hur du blir en vinnarskalle och klarar att springa uppför de tuffaste backarna.

Publicerad 2015-09-15 | Senast ändrad 2017-06-28 | Vardagspuls

Abborrbacken har blivit känd som en tung backe i Lidingöloppet. Den börjar när det är ungefär fyra-fem kilometer kvar. Backen är brant i början och man kan se ett krön där framme, toppen tror man, men den bara fortsätter och blir ännu längre.
Gunnar Söderström är träningsexperten som ger dig de bästa tipsen på hur du klarar den.

– Det är viktigt med det mentala – att se sig själv klara en uppgift. Eftersom folk fruktar abborrbacken ska du se den som vilken backe som helst. Det gäller att fokusera på att ta sig upp med hälsan och sinnet i behåll. 90 procent sitter i skallen, säger han.

Vilken teknik ska jag ha?

– Om du springer med likadana steg som du gör på plan mark kostar det energi. Detta eftersom det blir tyngre ju längre steg man tar i en backe. Försök istället ta kortare steg och håll blicken framåt, säger Gunnar.

Tekniskt blir det då lättare att springa i uppförsbacke. Det beror på att man landar på främre delen av foten. Gunnar menar att många blir trötta och börjar gå med långa steg, vilket är helt fel. Korta steg är viktiga för att hålla igång kroppen – det handlar om att undvika att bli helt stående – då stannar kroppen upp och får börja om på noll igen.

Så ska du lägga upp träningen

  • Träna på att springa i backar, stora som små
  • Spring löprundor i kuperad terräng med korta steg
  • Håll tyngdpunkten framåt
  • Håll blicken framåt.

– Det kan vara lätt att skjuta på träningen när det är ett inplanerat lopp, men gör inte det, säger Gunnar. Den sista veckan innan loppet ska vara en lugnare vecka. Allting kan inte komma på samma gång. Därför är det bra att ha framförhållning. För att ha en trevlig upplevelse på loppet bör man träna ungefär två till tre gånger i veckan. Men det beror förstås på vilken nivå man vill lägga det på.