Hur kommer vi resa i framtiden? När reser vi till rymden på charter? Anna Frankzen Starrin berättar allt om framtidens resetrender - allt från hälsoresor till hur sociala medier hjälper oss att välja våra medresenärer.

Träningsresorna – en explosionsartad succé hos charterarrangörerna

”Ett sätt att komma igång med en god vana”

Slappa på semestern? Inte en chans om du frågar de flesta researrangörer i dag. Träningsresorna har växt explosionsartat på senare år.
– En fjärdedel av våra resor om året är träningsresor och det växer hela tiden, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Publicerad 2015-10-08 | Senast ändrad 2017-01-18 | Vardagspuls
Träna på semestern Bild: Johnér

Att träna på semestern har snarare blivit regel än undantag på senare år. Allt fler anläggningar erbjuder klasser och sportaktiviteter och alla de stora charterbolagen i Sverige har nu även flera specifika träningsresor – allt ifrån vandringar och golfresor till cykelutflykter och yogaklasser. Apollo var bland de första i Sverige med träningsresor.
– Det är något som bara växer hela tiden. För många är det kanske ett sätt att komma igång med en god vana även sedan i vardagen, säger Apollos informationschef Kajsa Moström.

”Gått väldigt fort”

Det började 2009 då reseföretaget fick ansvar för en hotellanläggning på Fuerteventura. En anläggning som de kallar för ”100 procent träningshotell” och som sedan dess har varit företagets flaggskepp i kategorin. Sedan dess har det exploderat berättar Kajsa Moström.
– Det har gått väldigt fort, det låg väldigt rätt i tiden. Vi kunde se ett ökat intresse för aktiva resor – alltså att det finns en aktiv upplevelsetrend. Det tror jag hänger ihop med ett ökat fokus på välbefinnande i vardagen som man inte vill göra avkall på semestern.

 ”Träning har blivit som en hygienfaktor”

Och att efterfrågan blir allt större är något som även charterbolaget Ving märker tydligt.
– Dels har människor nu råd att lägga pengar på träning och välmående och dels finns det en ökad medvetenhet. Men framför vill vi må bra och känna oss hälsosamma, även under semestern. Träning har blivit lite som en hygienfaktor. På samma sätt som vi vill ha wifi tillgängligt på hotellet så vill vi kunna träna, säger Anna Hagberg, informatör på Ving.

Och träningsresorna tar en allt större plats på marknaden och är oerhört viktiga för resebranschen enligt Kajsa Moström på Apollo.
– Vi har mer än sexdubblat antalet resor. En fjärdedel av alla våra resor kan vi kategorisera som träningsresor, säger hon och syftar på resor där man åker specifikt för att träna eller där det finns hotell som erbjuder gym och klasser.

Se när Vardagspuls Mia Rossling åkte på surfresa på Costa Rica!

 

Erbjuder specialveckor med gästinstruktörer

Resebolaget säljer drygt 50 000 särskilda träningsresor årligen. Ving räknar med att cirka 100 000 svenskar tränade på sin semester på något av deras hotell under förra året. Av dessa deltog cirka 20 000 på några av klasserna som erbjuds på hotellen. Och resebolaget ser även ett ökat tryck på de renodlade träningsresorna.
– Vi inledde nyligen ett samarbete med Springtime då vårt utbud av träningsresor breddades betydligt. Några tusen personer reser på renodlade träningsresor varje år och i takt med att vi breddar utbudet bokar också allt fler dessa resor, säger Anna Hagberg.

Förutom träningsresorna erbjuder många resebolag nu också särskilda specialveckor med träning och speciella gästinstruktörer. 

Hur viktiga är träningsresorna på marknaden?

– Jätteviktigt. Det är ett sätt att profilera oss i en tid när det blir viktigare och viktigare med träning och hälsa. Den ökande medveten om hälsa i samhället avspeglar sig även på träningsresorna, säger Kajsa Moström och får medhåll av Anna Hagberg:
– Det är i synnerhet viktigt att vi kan erbjuda något för alla. Kvinnor är den grupp som tränar allra mest på våra egna familje- och vuxenhotell, men ju bredare utbud vi kan erbjuda desto fler män lockar vi också.

Finns det något problem med att folk inte kan ”slappna av” på sin semester utan känner att de måste träna?

– Nej, det tror jag inte faktiskt. Att resa i sig är bra och att kombinera det med träna när man verkligen har tid är ännu bättre.  Antingen åker man på resa där syftet är att träna. Eller så åker man på en ”vanlig” resa och ser det som en tid att ta hand om sig själv på olika sätt, alltifrån yogapass i morgonsolen till en promenad innan frukost, säger Kajsa Moström.

”En språngbräda för en livsstilsförbättring”

Inte heller Anna Hagberg tror att det är negativt men betonar att det är viktigt att träningen ska ske på ens egna villkor och att det ska finnas tid för att även slappa på semestern
– Träning får aldrig vara kravfullt och man ska ju inte glömma att vi är njutningsmänniskor, kanske i synnerhet på semestern. Därför är det viktigt att det finns en bredd i träningsutbudet. För vissa kanske en morgonpromenad räcker medan andra vill ha både ledda träningspass och aktiva resor, säger hon och påpekar att de ser att många som kanske aldrig skulle ta sig iväg till en träningsanläggning på hemmaplan ändå deltar i klasserna på hotellen under semestern. 
– Tröskeln blir inte lika hög. På så sätt kan träning på semestern också vara en språngbräda för en livsstilsförbättring.

Träningsresor

Ving 

TUI

Solresor

Airtours 

Detur 

Springtime som specialiserat sig på träningsresor