Antiinflammatoriska läkemedel kan försämra muskeltillväxten Bild: Mostphotos

Vanligt läkemedel kan försämra ditt träningsresultat

Undvik ibuprofen i allt för höga doser om du vill bli stark

Har du märkt att dina träningsresultat blivit sämre i samband med att du tagit antiinflammatoriska läkemedel? Då kan det bero på att muskeltillväxten försämrats av ibuprofen som finns i Ipren. Det visar ny forskning från Karolinska Institutet.

Publicerad 2017-08-28 | Vardagspuls

Många använder antiinflammatoriska läkemedel mot värk och feber. Nu visar en ny studie vid Karolinska Institutet att ett långvarigt intag av receptfria, antiinflammatoriska läkemedel kan försämra muskeltillväxten hos unga, friska individer som utövar styrketräning.

Minskad muskeltillväxt i låren

I studien deltog ett antal friska män och kvinnor i åldrarna 18-35. Under åtta veckors tid fick hälften av försökspersonerna en full dos ibuprofen/Ipren, det vill säga 1 200 mg per dygn, medan de andra fick 75 mg acetylsalicylsyra per dag.

Under försöksperioden utövade deltagarna styrketräning för lårmusklerna två till tre gånger i veckan. Efter varje pass mättes muskelstyrka, muskeltillväxt och antiinflammatoriska markörer i musklerna.

Videoklipp: Så tränar du bort ditt löparknä

Resultatet visar att de som fått låga doser acetylsalicylsyra hade nästan dubbelt så stor muskelvolymökning jämfört med de som fått den höga dosen ibuprofen. Forskarna drar slutsatsen att unga personer som vill öka sin muskelmassa och bli starkare bör undvika att ta höga doser antiinflammatoriska läkemedel under en långvarig period.

Skillnad hos äldre

Tidigare studier som gjorts på äldre människor har dock visat att antiinflammatoriska läkemedel kan skydda mot den förlust av muskelmassa som sker vid stigande ålder. Därför tror forskarna att mekanismerna för reglering av muskelmassa skiljer sig från unga och gamla människor.

Vid Karolinska Institutet menar man att resultaten är högintressanta eftersom användningen av antiinflammatoriska läkemedel är stor världen över, framförallt bland elitidrottare och motionärer.

Studien är publicerad i Acta Physiologica.

Källa: Karolinska Institutet