5 bortförklaringar till att inte träna

– och varför de inte håller

För trött, för stressad, för dyrt. Det finns många anledningar att inte träna. Men många av dem håller inte – egentligen.

Publicerad 2015-04-29 | Senast ändrad 2015-05-06 | Vardagspuls

1. Jag har inte tid

Att träna behöver inte vara tidskrävande. De senaste åren har trenden att träna högintensivt vuxit sig allt starkare. En skotsk studie har visat att så lite som två minuter högintensiv träning i veckan märkbart förbättrar hälsan för personer som är överviktiga. Bland annat förbättrades hjärt- och kärlhälsan och diabetes förebyggdes hos de som deltog i studien. Du kan försöka hitta sätt att träna i vardagen: cykla till jobbet eller stå vid skrivbordet till exempel. Du kan till och med träna medan du borstar tänderna.

Se mer: Vardagspuls träningsexpert Oscar Jöback visar hur du kan träna hela kroppen på bara några minuter.

2. Jag orkar inte

Kanske är du trött för att du inte tränar? Det kan vara så att du hamnat i en ond cirkel – anledningen till att du inte orkar är att du inte tränar och anledningen till att du inte tränar är att du inte orkar... När du börjar röra dig kommer ditt system långsamt i gång, ungefär som en motor, och det kommer bli lättare och lättare att få energi till träningen. När du tränar blir din syreupptagningsförmåga bättre och hjärt- och kärlsystemet aktiveras.

Se mer: Känner du dig trött kan du börja med lätt men regelbunden träning för att komma igång och trappa sedan upp. Till exempel kan Leila Söderholms sex veckors-program vara en bra start. Bara en kvarts träning om dagen som långsamt trappas upp och blir tuffare.

3. Jag har inte råd

 

Du behöver inte skaffa ett dyrt gymkort och massor av träningsredskap för att få den träning du behöver. Dra bara på dig någonting du själv trivs i och träna hemma – med din egen kropp som träningsredskap. Eller fyll några PET-flaskor med vatten, stenar eller sand så har du fixat hantlar helt gratis!

Se mer: Här visar Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm flera övningar som fungerar lika bra i hemmets lugna vrå som i träningslokalen.

4. Jag har ont

Självklart finns det smärta som kan begränsa din förmåga att röra på dig. Men faktum är att många sorters värk och krämpor kan lindras om du tränar – men på rätt sätt. Rådfråga alltid din läkare eller sjukgymnast innan du påbörjar din träning om du är sjuk eller skadad, så att du hittar rätt nivå. Till exempel har många vetenskapliga studier visat att träning har positiva effekter för de som lider av reumatiska sjukdomar. Den generella rekommendationen är 30 minuters lätt träning dagligen.

Se mer: Här visar Vardagspuls träningsexpert Oscar Jöback flera övningar som motverkar olika typer av värk.

5. Jag är rädd för att skada mig

Att du är rädd att skada dig borde du egentligen se som en anledning att träna snarare än tvärtom. Att ha en stark och frisk kropp är ett bra skydd mot skador. Så länge du lyssnar på din kropp och är medveten om dina egna begränsningar är risken att skadas vid vanlig träning liten.
Om du ändå vill minska skaderisken kan du i stället för tunga redskap och maskiner träna med din egen kroppsvikt. Om du löptränar: tänk på att springa på ett plant underlag och spring med korta steg. Då minskar skaderisken.

Se mer: Det finns massor av smarta övningar som du kan göra med bara din egen kropp och gravitationskraften som redskap. Se till exempel Oscar Jöback visa armhävningar och benböj – som de egentligen ska göras.