PT:n: ”Stress kan lagra mer fett kring magen”

Träna efter just din magtyp

Hur blir man egentligen av med den där muffinsmagen? Och vad gör jag för fel som aldrig får bort det där envisa bukfettet? Personliga tränaren Leila Söderholm svarar på tittarfrågor och visar effektiva magövningar i studion.

Publicerad 2016-03-14 | Vardagspuls

Vardagspuls: Hur blir man egentligen av med den där muffinsmagen? I måndagens program kan du chatta med personliga tränaren Leila Söderholm om magträning.

12:34, 10 March 2016

sara: Varför tror vi alltid att vi kan punktträna - funkar det nånsin?

Leila Söderholm: Hej Sara!
Du kan alltid punkträna, muskeln svarar om du tränar den däremot kan du inte punktförbränna. Må så gott! Leila

12:59, 14 March 2016

Caroline: Gjorde akut kejsarsnitt i juli 2014. Har sedan dess tränat mycket med en övning som jag känner gett mig bra styrka inifrån men det yttre fettet skulle vara trevligt att få lite fason på om det är möjligt vill säga. Övningen är som att jag blåser luft i en ballong samtidigt som jag spänner de inre magmusklerna, håller musklerna och sedan släpper och upprepar flera gånger per dag var jag än befinner mig. Mycket effektivt och varje gång jag gör ett lyft så spänns hela magpaketet på. Tacksam för mer tips!

Leila Söderholm: Vilket bra tips tack för det, enormt viktigt att börja långsamt och låta magmusklerna hitta tillbaka till styrkan i rätt takt.
Kolla programmet så får du många bra övningar. Lycka till! Kram

13:00, 14 March 2016

Kerstin: Hej Leila Tack för all din härliga inspiration :-) Jag har svårt att "suga in" magen när jag tränar, tänker tyvärr inte på det, och då blir ju inte träningen så effektiv, har du något bra knep?

Leila Söderholm: Hej Kerstin!
Tack för din fråga, när du sträcker på kroppen så aktiveras magen också så tänk dig att du gör dig så lång som möjligt och sträcker på dig. Då kommer du att få en bra effekt. Lycka till!

13:20, 14 March 2016

Sara: Vad har du för tips för att få en slank och fin mage? Träningstips och kost.

Leila Söderholm: Hej Sara!
Ät mindre än du gör av med och välj bra energikällor med lite energi och mycket fibrer. Rör på dig mycket i vardagen och pressa upp pulsen flera gånger per vecka. Träna övningar där du använder hela kroppen. Lycka till! Leila

13:24, 14 March 2016

Alexander : Bästa magträningen för lite rutor och en stabil bål?

Leila Söderholm: Hej Alexander! Stabil bål får du om du tränar allsidigt och belastar kroppen på olika sätt. Våga utamana dig! Magrutorna finns där de ligger bara olika djupt:)

13:26, 14 March 2016

Alexander : tre bästa träningstipsen för magen. ?

Leila Söderholm: Variera din träning
Jobba med tempo
Använd vikter

13:27, 14 March 2016

Lovisa: Kan jag träna bort fettet på sidorna? Det man kallar love hands?

Leila Söderholm: Det går inte att punktförbränna, vill du bli av med dem så gör du av med fler kalorier än du stoppar i dig. Du kan bränna mer med träning. Vilket kan hjälpa dig att bli av med dem. Må så gott Leila

13:28, 14 March 2016

Elisabeth: Vad har du för bra övningar för att få magmusklerna att gå ihop efter en graviditet?

Leila Söderholm: Hej Elisabeth!
Var Försiktigt och jobba långsiktigt, det finns jättebra appar som vägleder dig steg för steg. En sån heter Mammamage ladda hem den och följ den.
Lycka till Leila

13:30, 14 March 2016

Lovisa: Om du måste välja en enda magövning? Vilken är det i s f?

Leila Söderholm: Hej Lovisa!
Min favorit är plankor med olika rotationer och hopp som samtidigt höjer pulsen och jobbar med hela bålen och dessutom ställer krav på resten av kroppen.
Ha det bäst!
Leila

13:31, 14 March 2016

PT-Leila

Bild: Moa Alexandersson

Slipp smärta och stelhet med enkel självmassage

MOTION & TRÄNING Går du runt och har ont någonstans? Eller känner dig väldigt stel i vissa muskler, då kan självmassage vara en väldigt god idé. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur.

Lisa Beskow

Bild: Privat

5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

Det fungerar verkligen!

Bild: Pressbild, Lidingöloppet

Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Något för din arbetsplats?

   Bild: Johnér

   Nya trenden: gruppträna på lunchen

   MOTION & TRÄNING Har du svårt att få till träningen? En ny studie visar att många inte tränar på grund av tidsbrist eller för att de saknar sällskap. Om du känner igen dig kan den nya träningstrenden vara något för dig.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Högintensiv träning

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Träna igenom hela kroppen på bara 10 minuter

   MOTION & TRÄNING Dåligt med tid att träna? Hoppa inte över passet, korta ner det rejält istället! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur du kör igenom hela kroppen på bara tio minuter.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér och Moa Alexandersson

   Är det farligt att träna om man har träningsvärk?

   MOTION & TRÄNING Personliga tränaren Leila Söderholm ger dig svaren på allt du behöver veta om den där träningsvärken som kan göra så ont.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Träningsexperterna tipsar:

   Bild: Johnér

   Kom igång med träningen en gång för alla

   MOTION & TRÄNING Äntligen är det lätt att ge sig ut och träna! Eller? Trots att man planerat det kan det vara svårt att komma igång. Tur då att att det finns massor av inspiration att hämta.

   Springtime-vinnare

   Bild: Privat

   Marina: ”Jag kommer kämpa med sockret hela livet”

   MOTION & TRÄNING Marina Lundmark från Burträsk var en av vinnarna som åkte på träningsresa till Portugal för ett halvår sedan. Tack vare det hittade hon yogan. Men hennes kamp mot sockersuget pågår fortfarande varje dag.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Styrketräning gör din hjärna yngre

   MOTION & TRÄNING Att styrketräna under ett års tid kan förynga din hjärna med två år. Det här visar en ny studie där det även framkommer att styrketräning kan förebygga tysta hjärnblödningar.

   PT:n tipsar

   Bild: Johnér

   Bästa löparknepen för dig som vill komma igång

   CHATT & KLIPP Gunnar Söderström, personlig tränare och naprapat, chattade med tittarna om bland annat kolhydratladdning, löparknän och vad man ska tänka på om man börjar löpträna som överviktig.

   20 minuter räcker

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt hemma

   MOTION & TRÄNING Svårt att komma igång med träningen? Testa Leilas enkla 20-minutersprogram. Med tre olika svårighetsgrader passar det alla – från nybörjare till mer vältränad.

   Smarta metoden:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Lura dig själv att träna hårdare

   MOTION & TRÄNING Blev det ännu ett pass på gymmet där du inte fick särskilt mycket gjort? Nu har forskare hittat metoden som får dig att orka ta i utan att du själv tänker på det.

   Det var bättre förr

   Bild: SVT

   6 klipp som bevisar att träning var roligare förr

   MOTION & TRÄNING Säg bara "kniiiip" och många av oss får någonting nostalgisk i blicken. För visst var träningen roligare förr? Vardagspuls har samlat några gamla godbitar – från kontorsgympa till 80-talsaerobics.

   Knep & knåp

   Bild: TT

   Så håller du träningskläderna fräscha längre

   MOTION & TRÄNING Känns träningskläderna sura och ofräscha trots att du tvättat dem flera gånger? Var snäll mot dina kläder så håller längre och du slipper köpa nytt. 

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maxa förbränningen med lite sköna dansmoves

   MOTION & TRÄNING Dans är superbra träning som även lyfter humöret. Här är listan på alla härliga skäl att dra till närmaste dansgolv och släppa loss.

   Ta det lugnt

   Bild: Vardagspuls

   7 lata sätt att bränna fett

   KROPP & HÄLSA Hård träning i all ära, men du behöver faktiskt inte ta ut dig helt för att träna i vardagen. Vardagspuls har samlat de bästa sätten att stärka kroppen som du kan göra till en del av din vanliga vardagslunk.

   Träna med hunden

   Bild: Thomas Melen

   Så lägger du upp din träning med en fyrfota kompis

   MOTION & TRÄNING Människans bästa vän – och en fyrfoting som kan motivera dig i toppform. Löpcoachen Thomas Melén berättar vad som gäller för olika hundraser.

   Vardagsträning

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt – med en helt vanlig handduk

   BLOGG Med en helt vanlig handduk kan du träna lika bra som på gymmet. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar flera effektiva övningar.

   Vardagsmotion

   Bild: Johnér

   Så påverkas din kropp av en kort promenad – 30 minuter räcker

   MOTION & TRÄNING Ta tillbaka den viktiga vardagsmotionen. Få in i ryggmärgen att ta en promenad. En kort sväng om dagen höjer vardagspulsen mer än ingen alls – och ger många hälsovinster.