På två hjul i 420 mil för barns rätt att träna

Kust till kust över USA med Måns Möller och Agneta Sjödin

Teamet som ska klara projektet #C2C4Autism är komikern Måns Möller, programledaren och författaren Agneta Sjödin, före detta landslagstränaren i längdskidor Christer Skog och cyklisten Björn Gebenius. Målet är att samla in en miljon kronor till Stiftelsen Idrott för Barn i behov.

Publicerad 2015-03-12 | Vardagspuls

Under en månad står de inför sitt livs utmaning, både fysiskt och mentalt, då de kommer att korsa USA på cykel – från kust till kust. Det finns två syften med utmaningen, dels att samla in pengar och dels som ett pilotprojekt för att se hur medelålders män och kvinnor tillgodogör sig extrem uthållighetsträning.
Allt började med en idé av Christer Skog. Han frågade sig, hur vältränad kan en vanlig motionär bli? Om hen har tillgång till en elitidrottarens förutsättningar vad gäller personlig coaching, material och mängdträning? Vad händer med mentala barriärer och hur påverkas psyket?
Att kombinera projektet med ett välgörande ändamål för de barn och ungdomar som på grund av speciella behov (som till exempel autism, ADHD och asperger) inte har möjligheter att idrotta i grupp, var självklart. Stiftelsen "Idrott för Barn i behov" kommer att hjälpa föreningar och familjer som behöver extra resurser för att ge sina barn möjlighet att idrotta. 
För att genomföra projektet behövde Christer en man och en kvinna och snabbt ställdes frågan till Måns Möller och Agneta Sjödin. För att klara resan behövs även ett riktigt cykelproffs, Björn Gebenius bjöds in och tackade ja på stående fot.

Så här fungerar utmaningen

Måns, Björn och Christer börjar resan i Solana Beach, Kalifornien, den 15 april. Halvvägs över kontinenten, i Houston, får de förstärkning och ny energi av Agneta. Tillsammans slutför de sträckan och de sista 200 milen för att sedan gå i mål i St Augustine, Florida. Sträckan på hela 4200 kilometer avverkas på 30(!) dagar. Som avslutning deltar kvartetten dessutom i cykelloppet ”New York Gran Fondo”.
Uppladdningen och förberedelserna för den här typen av kroppslig utmaning och påfrestning är givetvis otroligt viktig. Den 7 januari startade projektet med fystester i ett laboratorium på Gotland och nu följer mängder med intensiv uthållighetsträning innan de korsar Atlanten för att genomföra sitt livs kanske tuffaste resa.
En strapatsfylld och utmanande expedition väntar kvartetten! 

Under 1 månad (15 april – 15 maj) cyklar de från USA’s västkust till östkust.

Etapperna:
Solana Beach (San Diego) – Julian 91 km
Julian – Brawley 120 km
Brawley - Yuma 116 km
Yuma - Gila Bend 189 km
Gila Bend - Tucson 215 km
Tucson - Wilcox 135 km
Wilcox - Deming 222 km
Deming - La Cruces 102 km
La Cruces - Almorgo 109 km
Almorgo - Artesia 202 km
Artesia - Lamesa 238 km
Lamesa - San Angelo 211 km
San Angelo - Brady 122 km
Brady - Austin 222 km
Austin - Houston 284 km
Houston* - Silsbee 153 km
Silsbee - Opelousas 226 km
Opelousas - Baton Rouge 99 km
Baton Rouge - New Orleans 148 km
New Orleans - Pascagoula 176 km
Pascagoula - Fort Walton Beach 235 km
Fort Walton Beach - Tallahassee 259 km
Tallahassee - Lake City 169 km
Lake City - St Augustine (Florida)  167 km   MÅL !

*Här startar Agneta sin resa

24 etapper och 4200 km (plus minus för ev felmätningar).

Mer om deltagarna

Om deltagarna:

Agneta Sjödin. Programledare i TV4 sedan 1991, författare sedan 2006 med sex utgivna böcker så långt. En profil som ofta syns i media i samband med kost, hälsa och träning

Christer Skog. F.d. landslagstränare i längskidåkning (Sverige, USA, GBR och AUS). Jobbar nu som personlig tränare och föreläsare inom uthållighetsidrott. Har även ett mobilt testlabb för fysiologiska tester.

Måns Möller. Folkkär komiker, skådespelare, musikalartist och programledare. Har under 2014 genomfört Vätternrundan, Vansbrosimmet samt Vasaloppet. Medverkar under våren 2015 i ”En Clown till kaffet” på Kanal 5

Björn Gebenius. Björn är den starka cyklisten, livlinan och motorn i gruppen som håller humöret på topp, peppar när det är tufft och lagar cyklar vid behov. Till vardags är Björn multisportare som behärskar bl.a enduro, motocross och längdskidor. Cykelmässigt gjorde Björn på Vätternrundan 7 h 14 m, (att jämföra med Måns 11h). Björn är också personlig tränare och driver träningsanläggningar i Visby.

Vill du stötta insamlingen?

Stöd insamlingen och läs mer om projektet