gym Bild: Johnér

Därför faller så många för sina personliga tränare

Kronprinsessan Victoria är långt ifrån ensam

Från en PT-klass på gymmet 2001 till giftermål och två små barn 15 år senare. Men kronprinsessan Victoria är långt ifrån den enda som blivit tillsammans med sin personliga tränare. Anledningen är enligt forskare att en personlig tränare ofta kan bryta igenom den mur som vi normalt bygger upp runt omkring oss utanför gymmets sfär.

Publicerad 2016-03-03 | Vardagspuls


Bilden ovan är en skärmdump från Expressen

Madonna, Demi Moore, Carola, Markoolio och Sonja Aldén. Listan på kändisar – både internationella och svenska – som dejtat sin tränare kan göras lång. Och inom idrottsvärlden har stjärnor som Ludmila Engquist, Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg och Emma Green blivit tillsammans med sina tränare.

Och så kronprinsessan Victoria då. Men hur kommer det sig egentligen att det slutgiltiga valet föll på Daniel – en helt vanlig gymkille från Ockelbo? Enligt Jonas Frykman som är professor i etnologi vid Lunds universitet så kan det bero på att prins Daniel lyckades komma nära inpå kronprinsessans liv på ett annat sätt än vad kungligheter ofta är vana vid.
Kungligheter är än mindre vana vid att folk kommer dem inpå livet. Det kan säkert vara en bidragande orsak till att kronprinsessan fick upp ögonen för sin personlige tränare, säger han till Expressen

Djuriskt på gymmen

Och tänker man efter lite så finns ju faktiskt förutsättningarna där. På gymmet är folk ofta lättklädda och det är helt ok att fjädra upp sig inför varandra exakt på samma sätt som djuren gör. Det här säger idrottspsykologiske rådgivaren Johan Plate till Expressen.
– Du får visa dig på den styva linan och framhäva hur vältränad du är, helt enkelt visa vilket bra exemplar du är av arten människa. Den lejonhanne som har den vackraste och största manen får föra släktet vidare, säger han och poängterar att vi av träningen också ofta får bättre självkänsla och kroppskontroll vilket gör oss mer intressanta.
– Lägg därtill att du har en personlig tränare som bekräftar dig och förstärker den känslan, säger Johan Plate.

Fler singlar tränar på gym

Enligt en undersökning som dejtingsajten Mötesplatsen låtit göra, föredrar eller söker 86 procent av de drygt tusen tillfrågade personerna en aktiv partner.  Det här skriver Hälsa och Fitness. Och dejtingcoachen Jenny Ohlin säger till tidningen att gymmet är en av de vanligaste mötesplatserna för singlar i dag. Drygt 40 procent av alla ensamstående tränar på någon form av träningsanläggning, jämfört med 24 procent av de som lever i en relation, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Att dejta sin personliga tränare kan även ses som lite ”förbjudet” vilket kan trigga igång intresset än mer. Det menar relationsexperten Katerina Janouch. Men hon vill ändå höja ett varningens tecken för att gymromansen ofta kan vara svår att hålla efter ett tag i ”verkligheten” utanför träningslokalen.
– Känslorna kanske svallar när man har ett gemensamt projekt i att skapa en fin kropp. Men det behövs mer än så för att relationen ska funka utanför gymmet, säger hon till Expressen.

Vet du någon som träffat sin partner på gymmet? Varför tror du att det är så vanligt? Skriv gärna på vår Facebook-sida. 

Det är inte bara kronprinsessa Victoria som fallit för sin personliga tränare. Och det här är anledningen enligt experterna.

Posted by Vardagspuls on Thursday, March 3, 2016

Som en prinsess-saga

  1. Victoria och Daniel träffades 2001 på gymmet då Daniel var Victorias personliga tränare.
  2. De förlovade sig den 24 februari 2009 och gifte sig den 19 juni 2010 i Storkyrkan.
  3. Den 23 februari 2012 föddes Prinsessan Estelle.
  4. Den 2 mars 2016 föddes Prins Oscar.

 Källa kungahuset.se