Bild: Johnér

Därför faller så många för sina personliga tränare

Kronprinsessan Victoria är långt ifrån ensam

Från en PT-klass på gymmet 2001 till giftermål och två små barn 15 år senare. Men kronprinsessan Victoria är långt ifrån den enda som blivit tillsammans med sin personliga tränare. Anledningen är enligt forskare att en personlig tränare ofta kan bryta igenom den mur som vi normalt bygger upp runt omkring oss utanför gymmets sfär.

Publicerad 2016-03-03 | Vardagspuls


Bilden ovan är en skärmdump från Expressen

Madonna, Demi Moore, Carola, Markoolio och Sonja Aldén. Listan på kändisar – både internationella och svenska – som dejtat sin tränare kan göras lång. Och inom idrottsvärlden har stjärnor som Ludmila Engquist, Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg och Emma Green blivit tillsammans med sina tränare.

Och så kronprinsessan Victoria då. Men hur kommer det sig egentligen att det slutgiltiga valet föll på Daniel – en helt vanlig gymkille från Ockelbo? Enligt Jonas Frykman som är professor i etnologi vid Lunds universitet så kan det bero på att prins Daniel lyckades komma nära inpå kronprinsessans liv på ett annat sätt än vad kungligheter ofta är vana vid.
Kungligheter är än mindre vana vid att folk kommer dem inpå livet. Det kan säkert vara en bidragande orsak till att kronprinsessan fick upp ögonen för sin personlige tränare, säger han till Expressen

Djuriskt på gymmen

Och tänker man efter lite så finns ju faktiskt förutsättningarna där. På gymmet är folk ofta lättklädda och det är helt ok att fjädra upp sig inför varandra exakt på samma sätt som djuren gör. Det här säger idrottspsykologiske rådgivaren Johan Plate till Expressen.
– Du får visa dig på den styva linan och framhäva hur vältränad du är, helt enkelt visa vilket bra exemplar du är av arten människa. Den lejonhanne som har den vackraste och största manen får föra släktet vidare, säger han och poängterar att vi av träningen också ofta får bättre självkänsla och kroppskontroll vilket gör oss mer intressanta.
– Lägg därtill att du har en personlig tränare som bekräftar dig och förstärker den känslan, säger Johan Plate.

Fler singlar tränar på gym

Enligt en undersökning som dejtingsajten Mötesplatsen låtit göra, föredrar eller söker 86 procent av de drygt tusen tillfrågade personerna en aktiv partner.  Det här skriver Hälsa och Fitness. Och dejtingcoachen Jenny Ohlin säger till tidningen att gymmet är en av de vanligaste mötesplatserna för singlar i dag. Drygt 40 procent av alla ensamstående tränar på någon form av träningsanläggning, jämfört med 24 procent av de som lever i en relation, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Att dejta sin personliga tränare kan även ses som lite ”förbjudet” vilket kan trigga igång intresset än mer. Det menar relationsexperten Katerina Janouch. Men hon vill ändå höja ett varningens tecken för att gymromansen ofta kan vara svår att hålla efter ett tag i ”verkligheten” utanför träningslokalen.
– Känslorna kanske svallar när man har ett gemensamt projekt i att skapa en fin kropp. Men det behövs mer än så för att relationen ska funka utanför gymmet, säger hon till Expressen.

Vet du någon som träffat sin partner på gymmet? Varför tror du att det är så vanligt? Skriv gärna på vår Facebook-sida. 

Det är inte bara kronprinsessa Victoria som fallit för sin personliga tränare. Och det här är anledningen enligt experterna.

Posted by Vardagspuls on Thursday, March 3, 2016

Som en prinsess-saga

 1. Victoria och Daniel träffades 2001 på gymmet då Daniel var Victorias personliga tränare.
 2. De förlovade sig den 24 februari 2009 och gifte sig den 19 juni 2010 i Storkyrkan.
 3. Den 23 februari 2012 föddes Prinsessan Estelle.
 4. Den 2 mars 2016 föddes Prins Oscar.

 Källa kungahuset.se

 

PT-Leila

Bild: Moa Alexandersson

Slipp smärta och stelhet med enkel självmassage

MOTION & TRÄNING Går du runt och har ont någonstans? Eller känner dig väldigt stel i vissa muskler, då kan självmassage vara en väldigt god idé. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur.

Lisa Beskow

Bild: Privat

5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

Det fungerar verkligen!

Bild: Pressbild, Lidingöloppet

Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Något för din arbetsplats?

   Bild: Johnér

   Nya trenden: gruppträna på lunchen

   MOTION & TRÄNING Har du svårt att få till träningen? En ny studie visar att många inte tränar på grund av tidsbrist eller för att de saknar sällskap. Om du känner igen dig kan den nya träningstrenden vara något för dig.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Högintensiv träning

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Träna igenom hela kroppen på bara 10 minuter

   MOTION & TRÄNING Dåligt med tid att träna? Hoppa inte över passet, korta ner det rejält istället! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur du kör igenom hela kroppen på bara tio minuter.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér och Moa Alexandersson

   Är det farligt att träna om man har träningsvärk?

   MOTION & TRÄNING Personliga tränaren Leila Söderholm ger dig svaren på allt du behöver veta om den där träningsvärken som kan göra så ont.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Träningsexperterna tipsar:

   Bild: Johnér

   Kom igång med träningen en gång för alla

   MOTION & TRÄNING Äntligen är det lätt att ge sig ut och träna! Eller? Trots att man planerat det kan det vara svårt att komma igång. Tur då att att det finns massor av inspiration att hämta.

   Springtime-vinnare

   Bild: Privat

   Marina: ”Jag kommer kämpa med sockret hela livet”

   MOTION & TRÄNING Marina Lundmark från Burträsk var en av vinnarna som åkte på träningsresa till Portugal för ett halvår sedan. Tack vare det hittade hon yogan. Men hennes kamp mot sockersuget pågår fortfarande varje dag.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Styrketräning gör din hjärna yngre

   MOTION & TRÄNING Att styrketräna under ett års tid kan förynga din hjärna med två år. Det här visar en ny studie där det även framkommer att styrketräning kan förebygga tysta hjärnblödningar.

   PT:n tipsar

   Bild: Johnér

   Bästa löparknepen för dig som vill komma igång

   CHATT & KLIPP Gunnar Söderström, personlig tränare och naprapat, chattade med tittarna om bland annat kolhydratladdning, löparknän och vad man ska tänka på om man börjar löpträna som överviktig.

   20 minuter räcker

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt hemma

   MOTION & TRÄNING Svårt att komma igång med träningen? Testa Leilas enkla 20-minutersprogram. Med tre olika svårighetsgrader passar det alla – från nybörjare till mer vältränad.

   Smarta metoden:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Lura dig själv att träna hårdare

   MOTION & TRÄNING Blev det ännu ett pass på gymmet där du inte fick särskilt mycket gjort? Nu har forskare hittat metoden som får dig att orka ta i utan att du själv tänker på det.

   Det var bättre förr

   Bild: SVT

   6 klipp som bevisar att träning var roligare förr

   MOTION & TRÄNING Säg bara "kniiiip" och många av oss får någonting nostalgisk i blicken. För visst var träningen roligare förr? Vardagspuls har samlat några gamla godbitar – från kontorsgympa till 80-talsaerobics.

   Knep & knåp

   Bild: TT

   Så håller du träningskläderna fräscha längre

   MOTION & TRÄNING Känns träningskläderna sura och ofräscha trots att du tvättat dem flera gånger? Var snäll mot dina kläder så håller längre och du slipper köpa nytt. 

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maxa förbränningen med lite sköna dansmoves

   MOTION & TRÄNING Dans är superbra träning som även lyfter humöret. Här är listan på alla härliga skäl att dra till närmaste dansgolv och släppa loss.

   Ta det lugnt

   Bild: Vardagspuls

   7 lata sätt att bränna fett

   KROPP & HÄLSA Hård träning i all ära, men du behöver faktiskt inte ta ut dig helt för att träna i vardagen. Vardagspuls har samlat de bästa sätten att stärka kroppen som du kan göra till en del av din vanliga vardagslunk.

   Träna med hunden

   Bild: Thomas Melen

   Så lägger du upp din träning med en fyrfota kompis

   MOTION & TRÄNING Människans bästa vän – och en fyrfoting som kan motivera dig i toppform. Löpcoachen Thomas Melén berättar vad som gäller för olika hundraser.

   Vardagsträning

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt – med en helt vanlig handduk

   BLOGG Med en helt vanlig handduk kan du träna lika bra som på gymmet. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar flera effektiva övningar.

   Vardagsmotion

   Bild: Johnér

   Så påverkas din kropp av en kort promenad – 30 minuter räcker

   MOTION & TRÄNING Ta tillbaka den viktiga vardagsmotionen. Få in i ryggmärgen att ta en promenad. En kort sväng om dagen höjer vardagspulsen mer än ingen alls – och ger många hälsovinster.