Beyonce träning musik workout Bild: Nyhetsbyrån TT

Därför tränar du bättre med musik

Du sätter på dig hörlurarna och drar på en av Beyoncés ösigaste låtar. Sedan bär det av ut i löparspåret, över stock och sten.
Musiken gör skillnad. Men varför är det så?

Publicerad 2015-05-28 | Senast ändrad 2017-01-17 | Vardagspuls

Att träna med musik som du själv har valt och gillar kan göra stor skillnad för hur effektivt ditt pass blir, visar en färsk studie från McMaster University i Kanada. Studien fokuserade på hur deltagarna påverkades av musik när de tränade HIT (högintensiv intervall-träning).

– Vi fann att relativt träningsvana personer som lyssnade på musik som de själva valt inte bara hade roligare när de tränade utan också jobbade hårdare under passet, säger Matt Stork, forskarstudent, till Oxygen Magazine.

Känns mindre jobbigt

Forskning har också visat att rätt musik får träningen i sig att kännas mindre ansträngande. Det beror på de medryckande låtarna tar bort fokus från att något känns jobbigt, och skapar känslan av upprymdhet.

– Musiken hjälper dig på så sätt att hantera den delen av träningen som känns riktigt mödosam, säger doktor Costas Karageorghis, professor i sportpsykologi vid Brunel University i London, till Oxygen Magazine.

Att anpassa rytmen i musiken till träningsformen är också ett bra tips, enligt forskarna. Gör det också under nedvarvningen och stretchningen, då det passar bättre med musik i lugnare tempo.

Här hittar du tittarnas favoritlåtar för träning. Hamnar någon av låtarna på din egen spellista?