Philip och Oskar Bild: Privat

De har listat Sveriges bästa motionsspår

Finns din favorit med på listan?

När besökte du senast din kommuns motionsspår? Du kanske inte ens vet om det finns något? Philip Persson och Oskar Jensen Sondén är killarna som tagit på sig uppgiften att sprida ordet om Sveriges motionsspår genom att lista de 100 bästa.

Publicerad 2017-06-20 | Senast ändrad 2017-08-11 | Agnes Loman

Allt började med att Philip Persson skulle ut och springa, på väg till motionsspåret gick han förbi ett knökfullt gym. När han senare sprang i det tomma spåret frågade han sig själv ”varför är alla på gymmet istället för här?”. Det var då idén om att samla Sveriges bästa motionsspår föddes och kompisen Oskar Jensen Sondén var inte sen att haka på.
– Jag nappade direkt. Målet för oss har varit att se Sverige, utvecklas som löpare och förmedla glädjen med motionsspår. Det har mynnat ut i den här listan, berättar Oskar. 

290 kommuner på tre månader

Precis som de flesta andra hade Oskar och Philip rätt dålig koll på motionsspår innan de genomförde projektet.
– Motionsspår känns ju lite omodernt, kanske för att många kopplar ihop det med något som var modernt när folkhemmet kom till på 60-talet. Med projektet har vi verkligen bevisat även för oss själva att motionsspåren är värda att uppmärksamma, säger Oskar.
I tre månader åkte killarna runt i Sverige och besökte de bästa motionsspåren i varje kommun. De förde anteckningar på vad som var bra och mindre bra. Sedan följde ytterligare tre månader då de sammanfattade och kokade ner listan i ett poängsystem.
– Det är några olika parametrar som varit viktiga. Bland annat natur, spårskyltning, spårutbud för att nämna några, berättar Oskar. 

Naturen är viktigast

Ett kriterium för att överhuvudtaget hamna på listan är att motionsspåret måste ha en anläggning. Ett ställe där man kan duscha, parkera bilen eller ta en fika. Men det allra viktigaste är naturen.
– Att besöka ett motionsspår är inte bara att träna det är också att få en relation till naturen. Att se årstiderna skifta, det mår man bra av. Det är så lättillgängligt att ta sig dit för att springa, gå eller cykla, säger Oskar.
En annan del av projektet var drömmen och tanken om att ge ut en bok med motionsspåren, en dröm som nu har blivit verklighet.
– Vi hoppas kunna förmedla glädjen med motionsspår till så många som möjligt.

Topp 10 – Sveriges bästa motionsspår

Här presenterar Oskar och Philip topp 10 med sina egna motiveringar.

1. Skutberget, Karlstad

”Helhetsupplevelsen är bättre än bra, alla parametrar som varit viktiga för oss finns där. Fantastisk natur och en fantastisk anläggning.” 

2. Idre Fjäll, Älvdalen

"Kontrasten mellan anläggning, infrastruktur och fjällen är väldigt häftig. Man får verkligen det bästa av flera världar."

3. Bokskogen, Svedala

"En unik naturtyp med bokskogen. Solid helhetsupplevelse med en häftig anläggning och mycket bra spårutbud" (Drivs av Malmö kommun) 

4. Ursvik, Sundbyberg

"En lättillgänglig anläggning med en spännande kontrast. Spåren går under betongbroar som ger en futurustisk känsla samtidigt som man får typisk svensk natur. Där finns också löpspåret Ursvik Extreme, en klassiker i löpsvängen."

5. Rankås, Tibro

"Tallskog när den är som bäst. Gropig och häftig terräng med en anläggning som har mycket fina detaljer och snickarglädje."

6. Skatås, Göteborg
7. Terrängbanan, Strömstad
8. Hemlingby, Gävle
9. Bulltofta, Malmö
10. Bilingen, Skövde