Löpning Bild: Johnér

Det här är de vanligaste hindren för att leva ett hälsosamt liv

Tidsbrist största boven visar Vardagspuls undersökning

Endast 4 av 10 svenskar tycker att de lever hälsosamt. Och de största hindren för att leva hälsosamt är tid och pengar. Det visar en undersökning som Vardagspuls gjort tillsammans med Yougov.

Publicerad 2017-02-22 | Vardagspuls

Den enskilt vanligaste anledningen till att inte leva hälsosamt är tidsbrist. Drygt 60 procent av alla tillfrågade uppger inte att de lever hälsosamt i dag – varav hälften inte gör det för att de inte har tid eller känner sig för stressade. Det visar en ny undersökning som Vardagspuls gjort tillsammans med marknadsundersökningsföretaget Yougov.

Den näst vanligaste anledningen till att välja bort ett hälsosamt liv är brist på pengar. Ungefär en femtedel av de tillfrågade uppger att det är för dyrt att leva hälsosamt.

Behöver inte vara dyrt eller tidskrävande

Men träning behöver inte vara varken dyrt eller tidskrävande. Det finns massor av övningar du kan göra hemma utan redskap. Vardagspuls tipsar om träning för dig som inte hinner eller som inte har råd med dyra gymkort eller redskap.

  • Satsa på högintensiva övningar där du bara använder den egna kroppen – gratis träning som bara tar några få minuter åt gången. En skotsk studie har visat att så lite som två minuter högintensiv träning i veckan kan göra mätbara skillnader i hälsan för överviktiga personer, bland annat genom att förbättra hjärt och kärlhälsan och minska risken att drabbas av diabetes typ 2.
  • Använd de tyngder du har hemma som hantlar, som en tung bok, en ljusstake – eller varför inte en PET-flaska fylld med stenar eller vatten! Det kan också vara en god idé att använda ett föremål som inte är tungt eftersom kroppen får jobba extra när den flyttar ett föremål. En kudde passar utmärkt som träningsredskap!
  • Vardagsträna! Cykla till jobbet, stå vid skrivbordet, kliv av en hållplats tidigare, ta alltid trapporna istället för hissen... Det finns massor av sätt att hitta mer fysisk aktivitet i vardagen.

De största hindren för att leva hälsosamt

  1. Jag saknar tid (hinner inte och lever ett för stressigt liv) – 34 procent
  2. Jag saknar pengar (det är för dyrt att leva hälsosamt) – 23 procent
  3. Annat (till exempel bristande motivation, sjukdom eller fysiska hinder) – 11 procent
  4. Jag saknar kunskap om vad som är bra/nyttig mat och dryck – 9 procent
  5. Jag saknar kunskap om vad det innebär att leva hälsosamt – 7 procent

Över 1 000 svenska män och kvinnor i åldrarna 18 till 74 år deltog i enkätundersökningen. Ett första urval gjordes på så sätt att de 5 procent som tyckte att mat och dryck inte alls är viktigt ur ett hälsoperspektiv filtrerades bort från resultatet.