Bild: Johnny Hällneby

Springer varje dag för att inte få prestationsångest

"Att hålla på med runstreak är min meditation"

Löpträning varje dag i flera års tid – hur låter det? Om du frågar Ellen Westfelt så låter det hur bra som helst. – Det kanske verkar lite konstigt men jag började med runstreak för att bli av med den prestationsångest jag hade kring löpningen, säger Ellen som sprungit 1012 dagar i sträck och som dessutom är ultralöpare.

Publicerad 2016-09-20 | Erika Sjöö

Runstreak innebär att man löptränar varje dag året runt oavsett om det är julafton, midsommar, påskafton eller vad det nu kan vara. Fenomenet, som kommer från USA, har successivt spridit sig över världen och engagerar allt fler löpsugna människor. ”Kravet” är att man springer minst en mile per dag, det vill säga 1,6 kilometer. Utöver det är det fritt fram att utforma sitt löparschema som man vill.

”Runstreak är min meditation”

När 38-åriga Ellen Westfelt började med runstreak för ett antal år sedan hade fenomenet knappt kommit till Sverige. Som erfaren långdistanslöpare, och ultralöpare, hade hon hamnat i en period av negativa tankar som kretsade kring löpträningen.

– Jag fick prestationsångest. Tyckte inte att jag tränade tillräckligt hårt och fick dåligt samvete de dagar jag inte tränade. Jag ville komma bort från den negativa spiralen och bestämde mig för att springa max 20 minuter varje dag, säger Ellen Westfelt.

Och så fick det bli. Ellen började med runstreak för att övervinna den prestationsångest som drabbat henne. 

– Det funkade jättebra. Visst, i början var det lite svårt att motivera sig själv men idag är det lika självklart som att borsta tänderna. Eftersom jag vet att det bara rör sig om tjugo minuter är det så lätt att klara av det. Jag tycker det är lika bra träning som när jag sprang varannan dag då jag tog i betydligt hårdare.

– Efter att jag började med runstreak har jag mindre känningar av skador än vad jag hade förut och jag återhämtar mig snabbare efter hårdare ansträngningar som till exempel längre ultralopp eller andra tuffa träningspass. Dessutom är det så fantastiskt skönt att få en stund utomhus för sig själv. – varje dag. Runstreak är min meditation, säger Ellen Westfelt.

Vad händer om man blir sjuk?

Med åren har Ellen hittat ett antal olika löprundor i närheten kring hemmet och på andra platser. Ibland kör hon ett pass i skidbacken eller på löpbandet men allra skönast är det att springa i skogen. Tempot är alltid långsamt och löpturen ska kännas behaglig.

– I somras när jag sprang mina rundor i skogen spanade jag in var det fanns kantareller eller blåbär. Sedan var det bara att leda in barnen på rätt ställe. Jag springer så långsamt att det inte är några problem för en åttaåring att jogga med. Det blir aldrig tråkigt med runstreak, säger Ellen.

Det enda som skulle få Ellen att avstå från att springa varje dag är om någonting händer hennes familj eller om hon själv blir sjuk.

– Under de här tre åren har jag som tur var inte varit ordentligt sjuk. Jag har varit lite förkyld någon gång och om jag känt mig hängig så har jag tagit det extra långsamt. Om jag skulle få influensan skulle jag verkligen inte ge mig ut, säger Ellen.

Planerar i förväg

Att hålla på med runstreak kräver god planeringsförmåga. Ellen planerar för det mesta alltid in sina pass i förväg så att hon har de avklarade innan hon ska hitta på något.

– Ska man ut och resa till exempel och går upp tidigt och dessutom vet med sig att man ska resa hela dagen kan det ju kännas lite segt. Då brukar jag tänka ”men det är ju bara tjugo minuter” och så kliver jag upp lite tidigare. I och med att jag jobbar med att coacha andra löpare och arrangerar träningsläger så har jag bra förutsättningar att hålla på med runstreak, säger Ellen.

Tips till dig som vill börja med runstreak

 1. Man behöver inte vara toppform för att börja med runstreak. Man kan börja med en promenad på 20 minuter varje dag för att sedan börja jogga så smått. Det är ett bra sätt att komma igång.
 2. Ha inte för höga mål i början. Många killar har en tendens att sätta upp mål som 5 kilometer eller en mil om dagen. Det slutar förr eller senare med att de inte hinner med och tvingas bryta sin runstreak.
 3. Det går att klämma in 20 minuter nästan var som helst. Innan middagen eller på lunchrasten till exempel.
 4. Springer man långsamt blir man oftast inte så svettig. Det innebär att man inte behöver tvätta träningskläderna efter varje pass så man behöver inte tänka så mycket på det där med lediga tider i tvättstugan.
 5. Ett tips är att du byter om till träningskläder en god stund innan du ska ge dig ut. Ibland kan det där med att plötsligt börja leta efter sina kläder fungera som en mental spärr. Byter man om några timmar innan kan man helt enkelt inte låta bli att springa.

Källa: Ellen Westfelt

Fakta Ellen Westfelt

Ålder: 38 år

Familj: Sambo, två barn och två bonusbarn

Gör: Driver företaget Pace on Earth tillsammans med sambon Johnny. Coachar andra i löpning och inspirerar människor att börja springa

Sociala medier: Följ Ellen på Instagram och Facebook: Pace On Earth

PT-Leila

Bild: Moa Alexandersson

Slipp smärta och stelhet med enkel självmassage

MOTION & TRÄNING Går du runt och har ont någonstans? Eller känner dig väldigt stel i vissa muskler, då kan självmassage vara en väldigt god idé. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur.

Lisa Beskow

Bild: Privat

5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

Det fungerar verkligen!

Bild: Pressbild, Lidingöloppet

Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Något för din arbetsplats?

   Bild: Johnér

   Nya trenden: gruppträna på lunchen

   MOTION & TRÄNING Har du svårt att få till träningen? En ny studie visar att många inte tränar på grund av tidsbrist eller för att de saknar sällskap. Om du känner igen dig kan den nya träningstrenden vara något för dig.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Högintensiv träning

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Träna igenom hela kroppen på bara 10 minuter

   MOTION & TRÄNING Dåligt med tid att träna? Hoppa inte över passet, korta ner det rejält istället! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur du kör igenom hela kroppen på bara tio minuter.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér och Moa Alexandersson

   Är det farligt att träna om man har träningsvärk?

   MOTION & TRÄNING Personliga tränaren Leila Söderholm ger dig svaren på allt du behöver veta om den där träningsvärken som kan göra så ont.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Träningsexperterna tipsar:

   Bild: Johnér

   Kom igång med träningen en gång för alla

   MOTION & TRÄNING Äntligen är det lätt att ge sig ut och träna! Eller? Trots att man planerat det kan det vara svårt att komma igång. Tur då att att det finns massor av inspiration att hämta.

   Springtime-vinnare

   Bild: Privat

   Marina: ”Jag kommer kämpa med sockret hela livet”

   MOTION & TRÄNING Marina Lundmark från Burträsk var en av vinnarna som åkte på träningsresa till Portugal för ett halvår sedan. Tack vare det hittade hon yogan. Men hennes kamp mot sockersuget pågår fortfarande varje dag.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Styrketräning gör din hjärna yngre

   MOTION & TRÄNING Att styrketräna under ett års tid kan förynga din hjärna med två år. Det här visar en ny studie där det även framkommer att styrketräning kan förebygga tysta hjärnblödningar.

   PT:n tipsar

   Bild: Johnér

   Bästa löparknepen för dig som vill komma igång

   CHATT & KLIPP Gunnar Söderström, personlig tränare och naprapat, chattade med tittarna om bland annat kolhydratladdning, löparknän och vad man ska tänka på om man börjar löpträna som överviktig.

   20 minuter räcker

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt hemma

   MOTION & TRÄNING Svårt att komma igång med träningen? Testa Leilas enkla 20-minutersprogram. Med tre olika svårighetsgrader passar det alla – från nybörjare till mer vältränad.

   Smarta metoden:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Lura dig själv att träna hårdare

   MOTION & TRÄNING Blev det ännu ett pass på gymmet där du inte fick särskilt mycket gjort? Nu har forskare hittat metoden som får dig att orka ta i utan att du själv tänker på det.

   Det var bättre förr

   Bild: SVT

   6 klipp som bevisar att träning var roligare förr

   MOTION & TRÄNING Säg bara "kniiiip" och många av oss får någonting nostalgisk i blicken. För visst var träningen roligare förr? Vardagspuls har samlat några gamla godbitar – från kontorsgympa till 80-talsaerobics.

   Knep & knåp

   Bild: TT

   Så håller du träningskläderna fräscha längre

   MOTION & TRÄNING Känns träningskläderna sura och ofräscha trots att du tvättat dem flera gånger? Var snäll mot dina kläder så håller längre och du slipper köpa nytt. 

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maxa förbränningen med lite sköna dansmoves

   MOTION & TRÄNING Dans är superbra träning som även lyfter humöret. Här är listan på alla härliga skäl att dra till närmaste dansgolv och släppa loss.

   Ta det lugnt

   Bild: Vardagspuls

   7 lata sätt att bränna fett

   KROPP & HÄLSA Hård träning i all ära, men du behöver faktiskt inte ta ut dig helt för att träna i vardagen. Vardagspuls har samlat de bästa sätten att stärka kroppen som du kan göra till en del av din vanliga vardagslunk.

   Träna med hunden

   Bild: Thomas Melen

   Så lägger du upp din träning med en fyrfota kompis

   MOTION & TRÄNING Människans bästa vän – och en fyrfoting som kan motivera dig i toppform. Löpcoachen Thomas Melén berättar vad som gäller för olika hundraser.

   Vardagsträning

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt – med en helt vanlig handduk

   BLOGG Med en helt vanlig handduk kan du träna lika bra som på gymmet. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar flera effektiva övningar.

   Vardagsmotion

   Bild: Johnér

   Så påverkas din kropp av en kort promenad – 30 minuter räcker

   MOTION & TRÄNING Ta tillbaka den viktiga vardagsmotionen. Få in i ryggmärgen att ta en promenad. En kort sväng om dagen höjer vardagspulsen mer än ingen alls – och ger många hälsovinster.