Leila Söderholm visar övningar som ger dig bättre hållning Bild: Moa Alexandersson

En bra hållning gör oss lyckligare!

PT-Leila ger dig övningarna som gör dig piggare

Vägen till lycka går delvis genom bra hållning. Här visar Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm några enkla övningar som du kan göra både på jobbet och i hemmet.

Publicerad 2017-05-15 | Senast ändrad 2018-04-11 | Leila Söderholm

Att ha en bra hållning är något vi måste påminna oss om varje timme. Oavsett vilken arbetsmiljö eller arbetsställning vi har så kommer den förr eller senare bli för enformig för kroppens muskulatur. Vissa muskler blir för starka och stela medan andra blir svaga och förlängda med brist på cirkulation som följd. Lider du av värk i axlar, nacke och rygg så finns det ofta möjlighet att förändra detta genom att lägga till pauser och rörelse.

Det vi gör varje dag påverkar kroppen enormt mycket, så även om vi går och tränar efter jobbet så krävs pauser under dagen. Ingen orkar sitta i perfekt position hela dagarna i sträck, det som krävs är medveten närvaro och att ta pauser minst en gång per timme. Det är inga svåra uttröttande svettiga övningar som krävs, utan små cirkulationsökande rörelser som ger väldigt fin effekt.

Missa inget från PT-Leila – prenumerera på Vardagspuls gratis nyhetsbrev

Stresshormonerna minskar

Jobba dagligen med att ha en god grundhållning där kroppen är sträckt, bröstet strävar uppåt och framåt. Vänt handflatan framåt, det påverkar axlarnas position och är något vi alla kan tänka på dagligen. Om vi har en god hållning där vi öppnar upp bröstet, för axlarna bakåt och öppnar upp handflatorna så ser man att halterna av hormonet testosteron ökar. Testosteronet påverkar humöret och orken positivt. Det finns också bevis för att stresshormonet kortisol minskar med en god hållning. Så det finns bara vinster med att tänka lite extra på hur du sitter och står.

Sätt din timer i mobilen och försök att genomföra övningarna några minuter eller några sekunder här och där. Det gör underverk för cirkulationen. När du gjort övningarna kommer du att känna dig mycket piggare! Jag använder ett gummiband, men det går lika bra med en sjal, handduk, hopprep eller en sladd.

Tre vanliga misstag som gör löprundan jobbigare i onödan

Övning 1

 

Sänk dina axlar och för bandet eller handduken bakom dig med raka armar. Håll så brett som det går första gången och flytta in händerna närmare varandra så att du ökar rörligheten. Håll armarna raka hela vägen ned mot rumpan och sänk axlarna. Här jobbar vi med rörlighet i axelleden och bröst, samtidigt som du aktiverar bröstryggen. Spänn din mage så att hela bålen är stilla.

Övning 2

Dra i bandet eller handduken och för bandet bakom huvudet, ner till nacken och upp igen. Behåll draget genom hela övningen. Försök att hålla blicken framåt och nacken rak. Spänn magen för att hålla kroppen stilla.

Källa: Amy Cuddy forskare