Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

”Positiva tankar är absolut avgörande”

Löparcochen Gunnar Söderströms bästa tips – inför och under loppet

Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen?
Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

Publicerad 2016-09-22 | Erika Sjöö

Missarna dagen innan

1. För mycket kolhydrater

– Ett vanligt fel som många gör är att de kolhydrat-laddar för mycket kvällen innan. De proppar i sig hinkvis med pasta och potatis och resultatet blir att man känner sig tung, seg och trött under loppet. Satsa på en schysst middag med mat som du tycker om. Gärna en portion med lite kolhydrater, lite grönsaker och lite protein. Kom däremot ihåg att fylla på med sportdryck under loppets gång. Då får du i dig kolhydrater.

– Min erfarenhet är också att så kallade ”kolhydrat-tömningar” inte är något att satsa på. Det bygger på att man undviker kolhydrater för att sedan köra ett långt tuff pass dagarna innan med förhoppningen att kroppen sedan skulle ta upp extra mycket. Men det är något jag verkligen inte rekommenderar

2. Dålig vätskebalans

– Det är superviktigt att ha en bra vätskebalans i kroppen kvällen innan loppet. Urinen ska vara vit och luktfri. Satsa på att dricka några glas extra vatten lite då och då under dagen innan. Det räcker.

Forskare: Drick inte för mycket vatten när du tränar

3. Långa tånaglar och nya kläder

– Kom ihåg att klippa tånaglarna och undvik att köpa nya träningskläder och skor. Många får skavsår för att de bär klädesplagg de inte är vana vid. Använd utrustning som du är bekväm med. Många som springer Lidingöloppet på lördag kommer att få skavsår mellan låren och skinkorna och det är ju totalt onödigt.

4. Packa inte i sista minuten  

– Undvik att packa när du är stressad. Sista rycken på kvällen blir att lägga fram dina kläder, skor, startbevis och annat som är viktigt att ha med sig till loppet. Det är så lätt att missa någonting viktigt om man är stressad på morgonen.

Vid startlinjen

– Många blir nervösa, stressade och stissiga när det bara är någon minut kvar till start. Av naturliga skäl.Kom ihåg att andas och ta det lugnt och undvik att stressa upp dig. Låt dig inte skrämmas av att pulsen stiger

Under loppet

1. Spring inte för fort i början

 – Det vanligaste misstaget många gör är att de tar i alldeles för hårt i början av loppet. Man sparar inte mycket tid på att springa alldeles för fort i början och dessutom riskerar man att bli väldigt trött de sista kilometrarna. Försök motstå frestelsen även om det kan vara svårt.

2. Kryssa dig inte fram

– Undvik att kryssa dig fram till höger och vänster de första 1-2 kilometrarna. Det kostar mer än vad det smakar. Ta det lugnt i början. Fältet kommer snart att sprida sig ändå.

3. Vänta inte tills du blir törstig

– Drick lite strax innan loppet börjar och vänta inte tills du blir törstig. Då har du nämligen redan vätskebrist. Ta en mugg sportdryck vid varje kontroll så att du får i dig salt och energi.

4. Superviktigt: Tänk positiva tankar

– Det absolut viktigaste, som också är totalt avgörande för hur det går, är den mentala dialog du har med dig själv under loppet. Tänker du: ”Åh gud vad trött jag är”, då kommer du garanterat att bli trött. Om det känns motigt: Tänk dig att din bästa kompis ringer till dig och säger att hon eller han är jättetrött. Inte säger du då till din vän att lägga av. Du försöker komma med peppande tankar om att kämpa på. Bomba dig själv med positiva tankar. En bra känsla leder alltid till en bra prestation.

5. Och till sist – kom ihåg att det inte är hela världen om du tvingas avbryta

– Hela poängen med loppet är ju hela resan dit, det vill säga all träning du gör inför loppet och som har fått dig att må bra. Har du ont, feber eller yrsel är det okej att bryta. Du vill ju känna dig frisk och välmående efter ett lopp ­– inte skadad och sjuk.

Om Gunnar Söderström

Gunnar är utbildad naprapat, personlig tränare och kostrådgivare.

1999 – 2012 tillhörde han Sverigeeliten i triathlon. Fram till 2015 har han haft över 25 000 träningar och behandlingar. Gunnar är ansvarig för fysträningen för samtliga domare i allsvenskan. Som Swedish fitness coach ingår utbildningar och uppdrag åt FIFA, bland annat under fotbolls-VM i Brasilien 2014.

PT-Leila

Bild: Moa Alexandersson

Slipp smärta och stelhet med enkel självmassage

MOTION & TRÄNING Går du runt och har ont någonstans? Eller känner dig väldigt stel i vissa muskler, då kan självmassage vara en väldigt god idé. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur.

Lisa Beskow

Bild: Privat

5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

Det fungerar verkligen!

Bild: Pressbild, Lidingöloppet

Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Något för din arbetsplats?

   Bild: Johnér

   Nya trenden: gruppträna på lunchen

   MOTION & TRÄNING Har du svårt att få till träningen? En ny studie visar att många inte tränar på grund av tidsbrist eller för att de saknar sällskap. Om du känner igen dig kan den nya träningstrenden vara något för dig.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Högintensiv träning

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Träna igenom hela kroppen på bara 10 minuter

   MOTION & TRÄNING Dåligt med tid att träna? Hoppa inte över passet, korta ner det rejält istället! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur du kör igenom hela kroppen på bara tio minuter.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér och Moa Alexandersson

   Är det farligt att träna om man har träningsvärk?

   MOTION & TRÄNING Personliga tränaren Leila Söderholm ger dig svaren på allt du behöver veta om den där träningsvärken som kan göra så ont.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Träningsexperterna tipsar:

   Bild: Johnér

   Kom igång med träningen en gång för alla

   MOTION & TRÄNING Äntligen är det lätt att ge sig ut och träna! Eller? Trots att man planerat det kan det vara svårt att komma igång. Tur då att att det finns massor av inspiration att hämta.

   Springtime-vinnare

   Bild: Privat

   Marina: ”Jag kommer kämpa med sockret hela livet”

   MOTION & TRÄNING Marina Lundmark från Burträsk var en av vinnarna som åkte på träningsresa till Portugal för ett halvår sedan. Tack vare det hittade hon yogan. Men hennes kamp mot sockersuget pågår fortfarande varje dag.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Styrketräning gör din hjärna yngre

   MOTION & TRÄNING Att styrketräna under ett års tid kan förynga din hjärna med två år. Det här visar en ny studie där det även framkommer att styrketräning kan förebygga tysta hjärnblödningar.

   PT:n tipsar

   Bild: Johnér

   Bästa löparknepen för dig som vill komma igång

   CHATT & KLIPP Gunnar Söderström, personlig tränare och naprapat, chattade med tittarna om bland annat kolhydratladdning, löparknän och vad man ska tänka på om man börjar löpträna som överviktig.

   20 minuter räcker

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt hemma

   MOTION & TRÄNING Svårt att komma igång med träningen? Testa Leilas enkla 20-minutersprogram. Med tre olika svårighetsgrader passar det alla – från nybörjare till mer vältränad.

   Smarta metoden:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Lura dig själv att träna hårdare

   MOTION & TRÄNING Blev det ännu ett pass på gymmet där du inte fick särskilt mycket gjort? Nu har forskare hittat metoden som får dig att orka ta i utan att du själv tänker på det.

   Det var bättre förr

   Bild: SVT

   6 klipp som bevisar att träning var roligare förr

   MOTION & TRÄNING Säg bara "kniiiip" och många av oss får någonting nostalgisk i blicken. För visst var träningen roligare förr? Vardagspuls har samlat några gamla godbitar – från kontorsgympa till 80-talsaerobics.

   Knep & knåp

   Bild: TT

   Så håller du träningskläderna fräscha längre

   MOTION & TRÄNING Känns träningskläderna sura och ofräscha trots att du tvättat dem flera gånger? Var snäll mot dina kläder så håller längre och du slipper köpa nytt. 

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maxa förbränningen med lite sköna dansmoves

   MOTION & TRÄNING Dans är superbra träning som även lyfter humöret. Här är listan på alla härliga skäl att dra till närmaste dansgolv och släppa loss.

   Ta det lugnt

   Bild: Vardagspuls

   7 lata sätt att bränna fett

   KROPP & HÄLSA Hård träning i all ära, men du behöver faktiskt inte ta ut dig helt för att träna i vardagen. Vardagspuls har samlat de bästa sätten att stärka kroppen som du kan göra till en del av din vanliga vardagslunk.

   Träna med hunden

   Bild: Thomas Melen

   Så lägger du upp din träning med en fyrfota kompis

   MOTION & TRÄNING Människans bästa vän – och en fyrfoting som kan motivera dig i toppform. Löpcoachen Thomas Melén berättar vad som gäller för olika hundraser.

   Vardagsträning

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt – med en helt vanlig handduk

   BLOGG Med en helt vanlig handduk kan du träna lika bra som på gymmet. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar flera effektiva övningar.

   Vardagsmotion

   Bild: Johnér

   Så påverkas din kropp av en kort promenad – 30 minuter räcker

   MOTION & TRÄNING Ta tillbaka den viktiga vardagsmotionen. Få in i ryggmärgen att ta en promenad. En kort sväng om dagen höjer vardagspulsen mer än ingen alls – och ger många hälsovinster.