gunnar söderström löpning lidingöloppet lopp Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

Löparexperten: ”Så klarar du långloppet”

Gunnar Söderström går igenom misstagen du inte ska göra

Ska du springa Göteborgsvarvet eller något annat roligt lopp i helgen?
Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

Publicerad 2016-09-22 | Senast ändrad 2017-05-18 | Erika Sjöö

Missarna dagen innan

1. För mycket kolhydrater

– Ett vanligt fel som många gör är att de kolhydrat-laddar för mycket kvällen innan. De proppar i sig hinkvis med pasta och potatis och resultatet blir att man känner sig tung, seg och trött under loppet. Satsa på en schysst middag med mat som du tycker om. Gärna en portion med lite kolhydrater, lite grönsaker och lite protein. Kom däremot ihåg att fylla på med sportdryck under loppets gång. Då får du i dig kolhydrater.

– Min erfarenhet är också att så kallade ”kolhydrat-tömningar” inte är något att satsa på. Det bygger på att man undviker kolhydrater för att sedan köra ett långt tuff pass dagarna innan med förhoppningen att kroppen sedan skulle ta upp extra mycket. Men det är något jag verkligen inte rekommenderar

2. Dålig vätskebalans

– Det är superviktigt att ha en bra vätskebalans i kroppen kvällen innan loppet. Urinen ska vara vit och luktfri. Satsa på att dricka några glas extra vatten lite då och då under dagen innan. Det räcker.

Forskare: Drick inte för mycket vatten när du tränar

3. Långa tånaglar och nya kläder

– Kom ihåg att klippa tånaglarna och undvik att köpa nya träningskläder och skor. Många får skavsår för att de bär klädesplagg de inte är vana vid. Använd utrustning som du är bekväm med. Många som springer Lidingöloppet på lördag kommer att få skavsår mellan låren och skinkorna och det är ju totalt onödigt.

4. Packa inte i sista minuten  

– Undvik att packa när du är stressad. Sista rycken på kvällen blir att lägga fram dina kläder, skor, startbevis och annat som är viktigt att ha med sig till loppet. Det är så lätt att missa någonting viktigt om man är stressad på morgonen.

Vid startlinjen

– Många blir nervösa, stressade och stissiga när det bara är någon minut kvar till start. Av naturliga skäl.Kom ihåg att andas och ta det lugnt och undvik att stressa upp dig. Låt dig inte skrämmas av att pulsen stiger

Under loppet

1. Spring inte för fort i början

 – Det vanligaste misstaget många gör är att de tar i alldeles för hårt i början av loppet. Man sparar inte mycket tid på att springa alldeles för fort i början och dessutom riskerar man att bli väldigt trött de sista kilometrarna. Försök motstå frestelsen även om det kan vara svårt.

2. Kryssa dig inte fram

– Undvik att kryssa dig fram till höger och vänster de första 1-2 kilometrarna. Det kostar mer än vad det smakar. Ta det lugnt i början. Fältet kommer snart att sprida sig ändå.

3. Vänta inte tills du blir törstig

– Drick lite strax innan loppet börjar och vänta inte tills du blir törstig. Då har du nämligen redan vätskebrist. Ta en mugg sportdryck vid varje kontroll så att du får i dig salt och energi.

4. Superviktigt: Tänk positiva tankar

– Det absolut viktigaste, som också är totalt avgörande för hur det går, är den mentala dialog du har med dig själv under loppet. Tänker du: ”Åh gud vad trött jag är”, då kommer du garanterat att bli trött. Om det känns motigt: Tänk dig att din bästa kompis ringer till dig och säger att hon eller han är jättetrött. Inte säger du då till din vän att lägga av. Du försöker komma med peppande tankar om att kämpa på. Bomba dig själv med positiva tankar. En bra känsla leder alltid till en bra prestation.

5. Och till sist – kom ihåg att det inte är hela världen om du tvingas avbryta

– Hela poängen med loppet är ju hela resan dit, det vill säga all träning du gör inför loppet och som har fått dig att må bra. Har du ont, feber eller yrsel är det okej att bryta. Du vill ju känna dig frisk och välmående efter ett lopp ­– inte skadad och sjuk.

Om Gunnar Söderström

Gunnar är utbildad naprapat, personlig tränare och kostrådgivare.

1999 – 2012 tillhörde han Sverigeeliten i triathlon. Fram till 2015 har han haft över 25 000 träningar och behandlingar. Gunnar är ansvarig för fysträningen för samtliga domare i allsvenskan. Som Swedish fitness coach ingår utbildningar och uppdrag åt FIFA, bland annat under fotbolls-VM i Brasilien 2014.