Korg med påskägg Bild: Privat

PT-Leila: Så ordnar du påskäggsjakt för hela familjen

PT-Leilas bästa tips för att hålla igång i påsk

Under påsken är det lätt att bli stillasittande i soffan ätandes påskgodis. Här är vår träningsexperts Leilas bästa tips på hur du och familjen håller igång även under påskhelgen!

Publicerad 2017-04-10 | Senast ändrad 2018-03-27 | Leila Söderholm

Under påsken äter vi enorma mängder godis. Det är helgen där vi sUnder påsken är det lätt att bli stillasittande i soffan ätandes påskgodis. Här är vår träningsexperts Leilas bästa tips på hur du och familjen håller igång även under påskhelgen!lår alla rekord. Det är också en helg där många är lediga och en helg där det finns tid att vara utomhus och aktivera hela familjen. Starta varje morgon med en promenad tillsammans, cykla eller gå till affären, gör en hinderbana inne eller utomhus för både barn och vuxna. All rörelse som blir av bra för oss alla. Utnyttja den lediga tiden till att verkligen röra på dig så att njutningen blir större av ledigheten. 

Aktivera hela familjen

Det är klart att vi ska leta påskägg och äta godis under påsken om det passar familjen. Passa på att aktivera hela familjen både vuxna och barn innan letandet efter påskäggen börjar. Gör en övning och få en ledtråd, följ ledtråden stanna där och gör nästa övning för att få en ny ledtråd. Det är det bästa sättet att motivera väldigt konkret och tydligt vilket vinst varje övning ger och sådant skapar motivation. Mysig stund för hela familjen när alla jobbar tillsammans. 

Så fixar ni en påskäggsjakt

 1. Göm ett påskägg per barn (eller vuxen) inomhus eller utomhus.
 2. Gör ledtrådar till gömstället. Ex: Ta 3 steg framåt, kryp under bordet till vänster osv.
 3. Varje ledtråd kostar skriv en lapp vad som krävs för att få sin ledtråd. Bestäm innan vilken övning som ska göras så att beslutet är taget.
 4. Alla deltagare måste göra övningarna både stora och små, här får alla hjälpas åt och peppa varandra. 

I min familj gjorde vi 10 ledtrådar (stora omvägar blir det med våra ledtrådar) och varje ledtråd kostade:

 • 40 upphopp
 • 5 gånger spring 50 meter (Om du är inomhus, kryp fram och tillbaka i en minut x 5).
 • 10 gånger kryp under och hoppa över (se bild nedanför)
 • 50 hopp på ett ben x 2
 • 10 Situps med klapp
 • 100 hopp med hopprep
 • 10 st ligg och stå (Lägg dig ner platt på rygg och ställ dig upp utan att använda händerna)
 • 50 benböj

När alla gjort rätt antal så får de en ledtråd och för att komma vidare till nästa ledtråd så måste nästa uppdrag genomföras. Ett perfekt och roligt sätt att få in rörelse, familjemys och att få kämpa för något är bra både för barn och vuxna. 

"Blåsa fjäder" – en lek för stora och små

För att få humöret på topp så börja alltid med att blåsafjäder-leken för både vuxna och barn. 

Varje deltagare får en fjäder och ställer sig längst en startlinje. Fjädern läggs på golvet. När starten går så gäller det att blåsa fjädern så att den rör sig framåt över mållinjen. Inga händer är tillåtna. Händerna ska ligga på ryggen genom hela tävlingen. Om det är många som tävlar så kan man dela in deltagarna i lag och varje vinst ger laget en fjäder. Flest fjädrar är det vinnande laget.

Glad påsk, önskar Leila!