Barn som leker i skogen Bild: Mostphotos

5 bra lekar för barn med spring i benen

Hänger barnen ständigt över surfplattan? Se till att få in rörelse i leken, och som bonus kan även du vara med och få motion! Här är lekar som passar barn från 3 års ålder och uppåt, beroende på hur du utformar den.

Publicerad 2015-05-04 | Senast ändrad 2018-03-27 | Vardagspuls

Barn har ett stort rörelsebehov, och det är viktigt att du som förälder uppmuntrar till olika fysiska aktiviteter. Risken minskar då för övervikt/fetma, framtida sjukdomar i hjärt-kärlsystem och diabetes. Barnen får bättre balans, muskelstyrka och hållfasthet i skelettet. Ett bra sätt att få in regelbunden motion är att tidigt få ditt barn att utöva en sport, för små barn är dessa mer lekbetonade. Här är fem lekar som levererar rörelse.

1. Kull

En klassiker med mycket spring i benen. En person jagar och ropar "Kull!" när den lyckas nudda någon av de jagade, och den som blir kullad blir nästa jägare. En evighetslek som inte slutar förrän alla är ordentligt utpumpade.
Rörelsebetyg: 5 av 5

2. Framför tv:n

Det där att tv-spelande behöver vara en stillasittande aktivitet är en seglivad myt. De senaste åren har tv-spelsindustrin formligen sprutat ur sig spel för rörelse, så kallade exergames, och för exempelvis Wii och Xbox med Kinect finns massor av aktiva spel. Dansa loss på dans-matta, spela tennis, kör gympapass, åk skidor och mycket mer.
Rörelsebetyg: 3–5 av 5 beroende på spel.

3. Simon säger

En klassisk reaktionslek som fordrar rörelse, och går ut på att lyssna innan man agerar. Den som är Simon säger "Simon säger..." innan uppdraget presenteras, och det kan vara "hoppa jämfota", "snurra tre varv", "stå på ett ben", "sätt händerna på huvudet". Och det gäller att vara på helspänn! Leken övar även upp reflexerna, för om meningen inte inleds med "Simon säger" så ska man stå still. Den första som missar blir nästa Simon. Självklart kan namnet Simon bytas ut mot något helt annat. Vill du anpassa leken för små barn kan luring-momentet tas bort och uppdraget kombineras med en tydlig rörelse att härma.
Rörelsebetyg: 3 av 5

4. Skuggjakt

En rolig variant av kull för en solig dag, och går ut på att den som "är" ska försöka trampa på de övriga deltagarnas skugga. När den jagande lyckas så går uppdraget vidare. Inled med att visa hur skuggan rör sig och följer med i ljuset. En mer kaosartad variant är att alla jagar alla, och stampar hejvilt på alla skuggor.
Rörelsebetyg: 5 av 5

5. Musikspring

En förenklad variant av Hela havet stormar, som passar små barn. Spela en låt. Så länge som låten är igång så är man i rörelse, och hoppar och dansar omkring, och när musiken tystnar gäller det att så fort som möjligt sätta sig ner på golvet/marken. Här kan man välja att ha ett utslagningsmoment eller avstå.
Rörelsebetyg: 4 av 5

Även de minsta behöver rörelse

  • Jaga såpbubblor.
  • Rör er till musik.
  • Följ efter en boll på golvet.
  • Beroende på gångutveckling, låt barnet komma ur vagnen och gå en bit med ditt stöd på promenaderna.