Lennart Söderhall, 88, är den äldsta startande i årets Vasalopp. Bild: Vardagspuls

Han är äldst i Vasaloppet

Lennart Söderhäll startar för 34:e gången

Lennart Söderhall fyller 89 år i höst. På söndag åker han, som äldste startande, sitt 34:e Vasalopp. För Vardagspuls berättar han om målet med årets lopp – och om hur han fortfarande håller sig i form.

Publicerad 2015-03-06 | Vardagspuls

Allt började 1975 då en 49-årig Lennart Söderhall ställde upp i sitt första Vasalopp. Fem år senare registrerade han sin bästa tid hittills: 6 timmar och 39 minuter. Det finns inte stora chanser att Lennart förbättrar sitt rekord i år, men att hans namn kommer att vara med i Vasaloppets historia råder det ingen tvekan om.  

Vad är din hemlighet?
– Jag har egentligen ingen hemlighet.  Jag har bara idrottat i hela mitt liv, sedan jag var 20 år gammal. De senaste åren har jag cyklat mycket och rott varje sommar. Jag äter mycket fisk och pannkakor och lite kött.

Vilket är ditt mål i årets lopp?
– Jag vill klara av det, men jag är lite osäker. Jag tycker inte att jag är i den formen riktigt, men jag ska prova i alla fall.

Vad är dina bästa tips för att leva ett långt och hälsosamt liv?
– Det är bra att hålla igång och att röra på sig. Det är alltid bra att anstränga sig, människokroppen är gjord för det. Sedan måste man ha bra gener och tycka att det är roligt att idrotta.

Världens äldsta kvinna sa häromdagen att man, bland annat, ska vara singel om man vill leva länge. Håller du med henne?
– Nej, det gör jag inte. Jag tror att jag skulle vara friskare och att jag även skulle kunna leva längre om jag var tillsammans med någon.

När du körde ditt första Vasalopp, trodde du att du skulle vara i så här god form vid 88 års ålder?
– Nej, det hade jag inte en tanke på. Jag åkte skidor och jobbade i skogen. När jag var 44 år gammal började jag åka Vasaloppet och innan dess hade jag bara sprungit någon maraton. Mina föräldrar var inte heller några idrottare. 

Vad säger din doktor då?
– Hon tycker att jag är modig. Hon har inga bekymmer med det.

Vem är den bästa längskidåkare du någonsin sett?
– Det har inte funnits någon bättre än Sven-Åke Lundbäck.

Finns det någon likhet mellan dig och honom?
– Nej, det går inte att göra en sådan jämförelse.

Kommer du att åka fler Vasalopp efter årets?
– Vet inte än. Jag ska nog känna efter.