Proffset: Man kan inte tävla i datorspel på toppnivå utan fysisk träning Bild: Dreamhack, pressbild

”Fysisk träning krävs för att tävla i datorspel”

”Heaton” vill utmana fördomarna om e-sport

Han är åttafaldig världsmästare på datorspelet Counter strike. Nu vill Emil "Heaton" Christensen utmana fördomarna och få fler att se e-sport, alltså att tävla i datorspel, som en riktig sport.
– Jag kommer att fortsätta kämpa tills e-sporten är lika accepterad som fotboll, säger han.

Publicerad 2016-10-26 | Senast ändrad 2017-01-24 | Vardagspuls

Han kallas för Sveriges första e-sportproffs. Emil Christensen, eller "Heaton" som han kallar sig online och som spelare, är åttafaldig världsmästare i datorspelet Counter strike. Nu vill landets kanske största e-sportprofil höja statusen för den sport som ligger honom varmast om hjärtat.

– Jag tror att bakåtsträvarna bli färre för varje dag som går. Okunskap och fördomar är det som gör att vissa människor inte vill erkänna e-sporten som sport, säger Emil "Heaton" Christensen.

Många höjde på ögonbrynen när det stod klart att skidåkaren Jon Olsson ersätts av just "Heaton" i den kommande säsongen av "Mästarnas mästare" som drar igång i SVT i vår. Kritikerna menar att en datorspelare inte har att göra bland "riktiga" idrottskvinnor och -män. Men att e-sportare skulle vara otränade och i dålig form är i dag en fördom enligt "Heaton".

– Om du ska prestera på topp under en lång tid krävs fysisk träning. Syreupptagningsförmågan är viktig inom e-sport då det gäller att kunna hålla fokus under långa perioder. God fysisk form ger dig det försprånget. Även reaktionsförmågan som är extremt viktig för e-sportare måste underhållas med fysisk aktivitet, säger han.

Tränar varje dag

Emil Christensen tränar varje dag för att få mer energi i vardagen. Oftast är det traditionell träning på gym som gäller. I dag är han manager för ett e-sportlag, men även under sin tid som tävlande e-sportare tränade han mycket.

– Jag var i god fysisk form när jag var på topp. Men jag hade en period då jag hade en dipp i träningen och det märktes direkt på mina resultat, berättar han.

Emil "Heaton" Christensen skrev nyligen en debattartikel i tidningen Metro samtidigt som han skickade in en ansökan till Riksidrottsförbundet om att erkänna e-sporten som en sport.

”Marknaden omsatte nästan tre miljarder kronor i fjol. Flera av världens största företag, som sponsrar tävlingarna, lockas av att rekrytera e-sportare för deras samarbetsförmåga, beslutsförmåga och vinnarskallar. På alla de här punkterna har e-sporten allting gemensamt med övriga sporter i Sverige.” skriver han bland annat. Och kampen går vidare.

– Synen på e-sport har förändrats och jag kommer att fortsätta kämpa tills e-sporten är lika accepterad som fotboll. Vi är många ambassadörer som brinner för e-sport!

Så stort är e-sport

E-sport, förkortning för ”elektronisk sport”, är ett samlingsnamn för alla tävlingar som utförs med datorer eller spelkonsoler.

  • E-sport har redan fler tittare än både NBA och NHL.
  • Förra året omsatte hela e-sportmarknaden nästan tre miljarder kronor.
  • Totalt tittade 200 miljoner människor på e-sport någon gång år 2015. Om två år beräknas antalet tittare vara 400 miljoner.
  • I somras uppmärksammade bredbandsbolaget Sandvine att e-sport hade fler tittare online än vad OS i Rio de Janeiro hade under samma period.

Källa: KIT