Barn som har idrott Bild: Mostphotos

Inför skolgympa varje dag!

Hillevi Wahl: "Vi måste prioritera rörelseglädjen!"

Vår hälsoinspiratör Hillevi Wahls uppmaning till politikerna är tydlig: inför skolgympa varje dag! Läs hennes krönika om varför hon tycker att alla barn behöver skolgympan och vad hon vill säga till alla nojiga föräldrar.

Publicerad 2017-03-14 | Hillevi Wahl

Sverige är det land som har näst minst skolidrott i Europa. Det är rent åt skogen! I bästa fall har barnen två timmars idrott i skolan per vecka. Många skolor kommer inte ens upp i det, i brist på lokaler. Ytterst är det alltså en politisk fråga: Vi måste bygga fler idrottshallar. Vi måste prioritera idrotten och rörelseglädjen i läroplanen. Men under tiden kan man vara utomhus, naturen är världens största träningslokal. Och den är gratis.

Våra barn mår dåligt

Läget är akut. Våra ungar mår redan katastrofalt dåligt. Det går inte alltid att se på barn att de mår dåligt. Det är inte bara de överviktiga som behöver gympan, det är alla barn! Alla! De behöver lära sig avslappning med hjälp av yoga, de behöver komma upp i puls, de behöver få ha kul med sin kropp men framför allt: De måste få rotation på eländet. Allt elände de går och bär på, all stress, all oro, all ångest, alla koncentrationssvårigheter – det måste de få ut i händerna, fingrarna och fötterna. Bort från magen och huvudet. Där det håller på att bränna hål i huvudet på dem.

Nojiga föräldrar sätter stopp

Gympa är stressreducerande. Rörelse ger lugn. En stark kropp håller ihop en vinglig själ. Det gäller i allra högsta grad våra barn. Men varje gång jag hävdar att vi måste ha skolgympa varje dag så skriver nojiga föräldrar att de hatade gympan och de vill inte ”utsätta sina barn för samma trauma”. 
Till er vill jag säga tre saker: 

  1. Sluta lägg era egna dåliga erfarenheter som en blöt filt över huvudet på era barn. Låt inte det bli deras sanning. Håll tyst och låt barnen hitta sin egen rörelseglädje.
  2. Var med på ett idrottspass så kommer ni att se hur bra lärare vi har i dag.
  3. Ta med barnen ut på glädjefylld fysisk aktivitet på fritiden och hjälp dem i stället. Hjälp dem med självförtroendet, hjälp dem hitta glädjen. Då kanske du själv hittar någon rörelseglädje av bara farten. 

Världens bästa samhällsbesparing

Det behöver inte handla om prestation hela tiden. Låt två timmar vara betygsättande och resten bara ren och skär rörelseglädje. Fokusera på de blyga, de tveksamma. Det är där fokus ska vara. Får vi med oss de skeptiska – så får vi med oss alla. Barnen borde ha skolgympa varenda dag. Fem dagar i veckan. Kom igen nu, politiker! Fixa det här! Det kommer att bli världens bästa samhällsbesparing. Jag lovar.