Hillevi Wahl i gräs med cykel Bild: Privat

”Jag har förberett mig alldeles för lite”

Hillevi Wahls tankar inför triathlon-premiären

Hillevi Wahl fortsätter att vara en riktig hälsoinspiratör. Vårens projekt har varit att genomföra ett triathlon. Vägen dit har varit kantad av artros, yrsel och löparknä, men i dag fredaf står hon på startlinjen! Här berättar hon om känslorna inför loppet.

Publicerad 2017-07-05 | Vardagspuls

Berätta om ditt första triathlon, vad är det för lopp?
– Det är ett litet charmigt kortdistans-triathlon som heter Nora Utmaningen, som går i dag, fredag 7 juli. Nivån på tävlingen är väldigt spridd och många glada motionärer ställer upp på kul. Det är 150 meter simning, 8 kilometer cykling och två kilometer löpning i charmiga staden Nora, strax utanför Örebro. Det var en kompis till mig, Frida, som tipsade om loppet. 

Varför bestämde du dig för att göra ett triathlon?
– Jag satt på min motionscykel hemma och tittade på dokusåpan "Riktiga Karlar" på TV4. Den handlade om fem ohälsosamma män som skulle byta livsstil på fyra månader – och till slut köra ett triathlon. Jag blev så taggad av karlarna att jag bestämde mig för att testa själv. För om de vågade och kunde, så borde jag också kunna.

”Jag kan köra triathlon på mitt eget vis”

Hur har du förberett dig inför loppet?
– Alldeles för lite. Jag har ju fått både artros och löparknä och drabbades av jobbig yrsel tidigare i våras, så jag fick helt lägga av med träningen ett tag. Och fick prestationsstress. Men när jag kom på att jag kunde köra triathlon som en tant, i lugnt och hemtrevligt tempo på en vanlig gammal rostig damcykel – och göra det till en rolig grej, så blev allt roligt och spännande igen. Jag ser det som bra research – kan jag köra ett triathlon på mitt eget vis, så kan alla göra det. Jag är i grunden bara en helt vanlig glad motionär. Herregud, det handlar ju bara om att simma och cykla och springa lite. Vardagsgrejer, egentligen.

”Vem behöver droger när man kan simma?” 

Vilket moment är och har du varit mest nervös för?
– Simningen! Jag lärde mig crawla tidigt i våras och har kört en del i simbassäng. Bara en enda gång på öppet vatten, och jösses, vilken skillnad det är! Man vet ju knappt var man är och det är en massa konstiga ljud nere i vattnet som är rent psykedeliska. Vem behöver droger, liksom, när man kan simma på öppet vatten, haha!

Hur laddar du upp sista dagarna inför loppet?
– Jag försöker tänka lugna tankar. Jag har vaknat helt kallsvettig och tänkt shit, vad har jag gett mig in på! Jag tror inte riktigt att jag har fattat att jag ska köra ett triathlon om i dag. Mitt mål är egentligen bara att inte bli diskad och komma i mål. Det är ju lite att tänka på vid växlingarna – att få på sig rätt kläder och inte hoppa på cykeln innan man får lov och inte glömma hjälmen. Och hitta rätt! Men jag hoppas att snälla människor pekar mig i rätt riktning om jag vimsar till det.

Vi på Vardagspuls önskar Hillevi ett stort lycka till!