Houston, Coast 2 Coast have a problem

Måns Möller om kraschen och resan hittills

När Coast 2 Coast lämnade Austin i Texas för att ta sig 27 mil till Houston var olyckan framme. Efter cirka 20 mil körde Måns in i Christer Skogs bakhjul och stöp i asfalten. Christer lyckades hålla balansen, men Måns föll olyckligt.
Trots det har han bestämt sig för att fortsätta resan.

Publicerad 2015-05-04 | marten@vardagspuls.se

Resultatet av kraschen blev ett finger med brott på flera ställen, ett finger ur led, ett misstänkt brutet revben och ordentliga skavsår. Måns har nu båda händerna i bandage – men har bestämt sig för att cykla vidare.
Den planerade vilodagen i Houston blev en rehabdag. Måns tillbringade en stor del av natten på sjukhus och sov halva dagen men bestämde sig sedan för att fortsätta äventyret. Trots skadorna han fick i kraschen som kan ge men för livet.

”Det gör jävligt ont”

– Det gör jävligt ont. Höger lillfinger är av på flera ställen, vad gäller revbenet vet jag inget mera än att det gör ont. Det kostade några tusen dollar på sjukhuset så jag avstod från att röntga, det är svindyrt att söka vård i USA. Bara att röntga skulle kosta 2500 dollar (cirka 21 000 kronor reds. anm) och man kan ändå inte göra något åt ett revben, säger han.

– Jag drog också ett finger på vänster hand ur led. Det känns så pinsamt, för jag klantade mig verkligen, säger Måns som kraschade när han cyklade in i exförbundskaptenen Christers Skogs bakhjul.

– Jag skulle säga att jag låg i 80 kilometer i timmen och fick en framhjulspunktering, men tyvärr, haha. Jag har båda händerna lindade nu. Jag måste få hjälp med att ta på mig byxorna på toaletten. Det är verkligen förnedrande.

”Utmattning är den största faran”

– Vi försöker hela tiden minimera riskerna genom att använda olika system. Men som vi har märkt och visste innan så är mental och fysisk utmattning den största faran för oss., säger Christer Skog. Tappar vi koncentrationen under en bråkdel av en sekund så kan det gå illa.
Och det var precis det som hände Måns.

247 mil av 420 avklarade

C2C4-gänget försöker att hålla koncentrationen uppe genom att med jämna mellanrum ha rörlighetsträning på cyklarna. Dessutom försöker de att ändra sittställning och kadens ganska ofta för att variera vilka muskler som arbetar. Men det går ändå aldrig att gardera sig.
– Vi ska nu efter Måns olycka snäppa upp vårt säkerhetstänk ytterligare. Pierre Schäring och Hampus Schäring från CGM kommer att cykla med oss och vi kommer under turen diskutera hur vi kan minimera riskerna, säger Christer Skog.
Gänget har nu cyklat 247 mil och har bara en dag kvar i Texas innan de kommer in i Louisana där cajunmat, alligatorer, Bourbon Street och besök av familjerna väntar i New Orleans.