Bild: Johnér

Är det bra att träna om man är bakfull?

Vardagspuls reder ut

Omkring 40 procent avstår från att träna dagen efter att de druckit. Helt i onödan enligt experten.
– Är man fullt frisk är det bättre att träna än att avstå, säger Örjan Ekblom, idrottsforskare på GIH.

Publicerad 2016-01-22 | Senast ändrad 2016-12-30 | Vardagspuls

Myterna kring alkohol och träning är många. Konditionen påverkas av alkoholen och musklerna bryts ner istället för upp. Eller? Hur är det egentligen? Är det dumt att träna dagen efter några glas för mycket. Systembolaget har låtit marknadsundersökningsföretaget TSN-Sifo fråga drygt 1 200 personer om kunskaperna om och hur de kombinerar alkohol och träning. Det visade sig att av dem har över hälften, 54 procent, ett specifikt mål med sin träning. Men många har dåliga kunskaper om kopplingen mellan alkohol och träning. 40 procent av de tillfrågade väljer att skippa träningen dagen efter de druckit då det finns en föreställning om att det snarare bryter ner kroppen än bygger upp den om man tränar bakis. Men kunskapsluckorna är stora enligt Örjan Ekblom som är lektor inom fysiskt aktivitet och hälsa vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, i Stockholm. Han har varit med och tagit fram en stor sammanställning av forskning på området.
– En del är väldigt kategoriska och säger "nej, mitt intresse är att må bra och träna, så jag dricker inte". Och det är väl alla tiders, men det behöver inte vara så att varken prestation eller hälsa påverkas av ett lågt alkoholbruk, säger Örjan Ekblom, till nyhetsbyrån TT.

Kondition bättre än styrketräning

Han menar att viss typ av träning fungerar alldeles utmärkt även dagen efter att du druckit.
– Att sticka ut och jogga, åka skidor eller promenera, det påverkas inte negativt av att man har druckit alkohol dagen innan. Är man frisk behöver man inte oroa sig, säger han men poängterar att det finns vissa sporter som kräver viss precision och koncentration som man bör undvika.
– Idrotter som kräver snabbt beslutsfattande och kraftutveckling, som att spela innebandy, där riskerar man att skada sig själv eller andra. Även om jag nyktrat till så har kroppen både i periferin och i hjärnan inte samma funktion som om den inte hade blivit förgiftad dagen innan.

Och när det kommer till styrketräning så dämpar alkoholen effekten av muskelbygget. Men att avstå helt är ofta sämre för hälsan anser Örjan Ekblom.
– Är man i övrigt fullt frisk behöver man inte oroa sig.

Siffror från undersökningen 

 • 54 procent av de tillfrågade i studien har mål med sin träning.
 • 55 procent avstår inte alkohol trots kommande träningspass.
 • 40 procent väljer att ställa in träningen när de är dagen efter.
 • 23 procent vet inte hur alkohol påverkar effekten av träning.

Sant och falskt om träning och alkohol

 1. Kondition och uthållighet påverkas av alkohol: Falskt. Inte av måttlig alkoholkonsumtion.
 2. Alkohol försämrar förmågan att bygga muskler dagen efter: Sant. Flera dagars drickande sänker den förmågan med uppåt 75 procent.
 3. Det är bättre att avstå träning dagen efter en blöt kväll: Falskt: Det är ändå bättre att träna, både kondition och styrka, än att avstå. Men undvik sporter som kräver precision, reaktion, koordination och skärpa som exempelvis innebandy och fotboll då dessa kan öka skaderisken.

 Källa: GIH

 

PT-Leila

Bild: Moa Alexandersson

Slipp smärta och stelhet med enkel självmassage

MOTION & TRÄNING Går du runt och har ont någonstans? Eller känner dig väldigt stel i vissa muskler, då kan självmassage vara en väldigt god idé. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur.

Lisa Beskow

Bild: Privat

5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

Det fungerar verkligen!

Bild: Pressbild, Lidingöloppet

Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Något för din arbetsplats?

   Bild: Johnér

   Nya trenden: gruppträna på lunchen

   MOTION & TRÄNING Har du svårt att få till träningen? En ny studie visar att många inte tränar på grund av tidsbrist eller för att de saknar sällskap. Om du känner igen dig kan den nya träningstrenden vara något för dig.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Högintensiv träning

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Träna igenom hela kroppen på bara 10 minuter

   MOTION & TRÄNING Dåligt med tid att träna? Hoppa inte över passet, korta ner det rejält istället! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur du kör igenom hela kroppen på bara tio minuter.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér och Moa Alexandersson

   Är det farligt att träna om man har träningsvärk?

   MOTION & TRÄNING Personliga tränaren Leila Söderholm ger dig svaren på allt du behöver veta om den där träningsvärken som kan göra så ont.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Träningsexperterna tipsar:

   Bild: Johnér

   Kom igång med träningen en gång för alla

   MOTION & TRÄNING Äntligen är det lätt att ge sig ut och träna! Eller? Trots att man planerat det kan det vara svårt att komma igång. Tur då att att det finns massor av inspiration att hämta.

   Springtime-vinnare

   Bild: Privat

   Marina: ”Jag kommer kämpa med sockret hela livet”

   MOTION & TRÄNING Marina Lundmark från Burträsk var en av vinnarna som åkte på träningsresa till Portugal för ett halvår sedan. Tack vare det hittade hon yogan. Men hennes kamp mot sockersuget pågår fortfarande varje dag.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Styrketräning gör din hjärna yngre

   MOTION & TRÄNING Att styrketräna under ett års tid kan förynga din hjärna med två år. Det här visar en ny studie där det även framkommer att styrketräning kan förebygga tysta hjärnblödningar.

   PT:n tipsar

   Bild: Johnér

   Bästa löparknepen för dig som vill komma igång

   CHATT & KLIPP Gunnar Söderström, personlig tränare och naprapat, chattade med tittarna om bland annat kolhydratladdning, löparknän och vad man ska tänka på om man börjar löpträna som överviktig.

   20 minuter räcker

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt hemma

   MOTION & TRÄNING Svårt att komma igång med träningen? Testa Leilas enkla 20-minutersprogram. Med tre olika svårighetsgrader passar det alla – från nybörjare till mer vältränad.

   Smarta metoden:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Lura dig själv att träna hårdare

   MOTION & TRÄNING Blev det ännu ett pass på gymmet där du inte fick särskilt mycket gjort? Nu har forskare hittat metoden som får dig att orka ta i utan att du själv tänker på det.

   Det var bättre förr

   Bild: SVT

   6 klipp som bevisar att träning var roligare förr

   MOTION & TRÄNING Säg bara "kniiiip" och många av oss får någonting nostalgisk i blicken. För visst var träningen roligare förr? Vardagspuls har samlat några gamla godbitar – från kontorsgympa till 80-talsaerobics.

   Knep & knåp

   Bild: TT

   Så håller du träningskläderna fräscha längre

   MOTION & TRÄNING Känns träningskläderna sura och ofräscha trots att du tvättat dem flera gånger? Var snäll mot dina kläder så håller längre och du slipper köpa nytt. 

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maxa förbränningen med lite sköna dansmoves

   MOTION & TRÄNING Dans är superbra träning som även lyfter humöret. Här är listan på alla härliga skäl att dra till närmaste dansgolv och släppa loss.

   Ta det lugnt

   Bild: Vardagspuls

   7 lata sätt att bränna fett

   KROPP & HÄLSA Hård träning i all ära, men du behöver faktiskt inte ta ut dig helt för att träna i vardagen. Vardagspuls har samlat de bästa sätten att stärka kroppen som du kan göra till en del av din vanliga vardagslunk.

   Träna med hunden

   Bild: Thomas Melen

   Så lägger du upp din träning med en fyrfota kompis

   MOTION & TRÄNING Människans bästa vän – och en fyrfoting som kan motivera dig i toppform. Löpcoachen Thomas Melén berättar vad som gäller för olika hundraser.

   Vardagsträning

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt – med en helt vanlig handduk

   BLOGG Med en helt vanlig handduk kan du träna lika bra som på gymmet. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar flera effektiva övningar.

   Vardagsmotion

   Bild: Johnér

   Så påverkas din kropp av en kort promenad – 30 minuter räcker

   MOTION & TRÄNING Ta tillbaka den viktiga vardagsmotionen. Få in i ryggmärgen att ta en promenad. En kort sväng om dagen höjer vardagspulsen mer än ingen alls – och ger många hälsovinster.