Hillevi, 50, har snart sprungit 50 lopp i år. Bild: Privat

Grattis, Hillevi, 50 lopp avklarade: ”Jag tror jag kommer stortjuta”

”Att springa är som att vara kär”

Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl som fyllt 50 år i somras bestämde sig för att springa även 50 lopp i år. Och i helgen körde hon sitt 50:e lopp när Midnattsloppet i Stockholm gick av stapeln.

Publicerad 2015-08-13 | Senast ändrad 2017-01-18 | Vardagspuls

Hon har inspirerat tusentals till att börja motionera det senaste året. Författaren och Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl kom på den galna – eller kanske helt briljanta – idén att springa 50 lopp på ett år. Sagt och gjort. På lördag springer 50-åriga Hillevi sitt 50:e lopp för i år – Midnattsloppet i Stockholm.
– Det känns helt makalöst! Det är nästan så man inte tror att det är sant, att jag fixade alla lopp!

Först och främst – hur kom du på idén?
– Jag är så dålig på kalas, och när jag fyllde 49 tänkte jag "usch, tänk om ingen kommer". Och när jag gick Roslagsleden så insåg jag att jag kan ju gå hur långt som helst, och jag ville fira att min kropp faktiskt håller trots att jag snart är 50. Och då kom jag på att jag ska springa 50 lopp i år. Jag har varit i bland annat Frankrike, Portugal och Riksgränsen. Det kortaste loppet har varit runt 2 kilometer och det längsta runt 4 mil.  Sammanlagt har jag nog sprungit runt 40 mil.
– Det har varit helt magiskt. Det har gått som på räls hela året. Varje gång jag sätter på mig skorna händer det massa roliga grejer. Jag kommer fortsätta, det är nästan så jag är beroende, jag måste ha flera lopp i veckan. Det är som att vara kär när man springer. Man kommer ihåg exakt hur det kändes vid varje gathörn där man sprang förbi när man sen går förbi där senare.

Vad har varit den största utmaningen det här året?
– Vintern, för den är lite knepig. Jag älskar att vara utomhus men på vintern har det känts lite blött. Men man får försöka ändra inställning. Och det är alltid de tre första kilometrarna som känns jobbiga, men sen blir det bra.

Har du klarat dig från skador?
– Ja, jag är förvånad över att det gått så bra att springa, jag har inte fått ont någonstans förutom någon blåsa på en tå. Jag tror det är för att jag inte gått ut så hårt utan mest sprungit  lopp som varit mellan 5 kilometer och en mil. Jag har blivit starkare det här året! Och jag har fått fantastiska rumpmuskler!

Hur har du förberett dig inför loppen?
– Jag har inte förberett mig nästan något. Om man springer många lopp som jag gör så måste inte varje lopp bli helt perfekt utan det avdramatiseras. Jag vet vilka kläder jag trivs att springa i, och jag har min löparväst som är bra att stoppa i grejer i, och jag har mina skor som jag gillar att springa i. 

Vad har du för tips till de som vill komma igång?
– Bestäm dig för en siffra. Exempelvis tio lopp om året, eller att springa två gånger i veckan. Så att det finns ett konkret mål. Och träna med kompisar, det blir både tryggare och trevligare. Gör träningen till rutin.

Hur är känslan inför det sista loppet nu på lördag?
– Det är nästan så man inte tror att det är sant, att jag fixade alla lopp. Helt makalöst!. Det är nästan så man får nypa sig i armen. Jag tror jag kommer stortjuta när jag kommer i mål. Det känns magiskt och roligt, jag är så himla stolt över mig själv. För jag är ingen träningsmänniska. Jag har levt med en självbild i 45 år att jag är en klumpeduns och så visar det sig att jag kan springa i franska Pyrenéerna. Och jag märker hur många som blivit inspirerade, min man som väger över 100 kilo har börjat springa.

Hur kommer du ladda på lördag?
– Jag kommer äta en rejäl frukost men inte så mycket till lunch och middag. Det kommer nog bli mest protein, mycket ägg. Och så mycket vatten såklart.

Vad kommer bli den största utmaningen under Midnattsloppet?
– Att hitta fram till scenen där jag ska prata, ha, ha. Och att det är på natten, jag har aldrig sprungit ett stadslopp mitt i natten. Då kommer jag egentligen vara trött och har gått in i min midnattsdvala.

Och hur ska du fira när du kommer i mål?
– Jag vill nog bara sova, det kommer ju vara mitt i natten. Möjligtvis att vi öppnar den där champagneflaskan.

Vad har du fått för reaktioner på att du ska springa 50 lopp?
– Alltså, alla verkar känna till det här, jättemånga som kommer fram på stan och som följer mig på Instagram. Och det är många som satt upp egna mål och många kompisar som börjar springa lopp. Jättehäftigt. Jag blir så glad för varje människa som kommer igång och som fattar att det inte bara är vältrimmade 26-åringar som springer. Man kan se ut precis som jag och springa 50 lopp.

Här är loppen som Hillevi sprungit i år

Följ Hillevi på Instagram med hashtags #50lopp och #vardagspuls

Läs Hillevis blogg

Det här är Hillevi

Namn: Hillevi Wahl, författare, inspiratör, talare och hälsoguru
Familj: Maken Gunnar, barnen Elliot 11, Movitz 9 och Lykke 5
Ålder: 49 och ett halvt
Bor: Fredhäll, Stockholm 
Gör till vardags: Skriver, tränar och skrattar, enligt mina barn.

Följ Hillevi i sociala medier:
Instagram: instagram.com/hilleviwahl/
Facebook: https://www.facebook.com/hillevi 
Twitter: https://twitter.com/hilleviwahl