Jessica Almenäs Bild: Aftonbladet Bild

Jessica Almenäs 5 tips för att komma igång

Tänk så här för att komma ut i spåret

Du kanske vill träna – egentligen. Men det är inte alltid lätt att ta steget till att dra på sig löparskorna och ge sig ut. Dessa fem tips, från "Stora löparboken för kvinnor" av Jessica Almenäs och Lovisa Sandström, gör det lättare att bli motiverad.

Publicerad 2015-03-26 | Vardagspuls

1. Hur gärna vill du?

Känn efter. Värdera din vilja utefter hur gärna du vill lyckas med tre olika saker på en skala från 1 till 10. Låt din löpning vara en av dessa saker. Det gör det lättare att motivera dig och prioritera i vardagen.

2. Skaffa kunskap för att motivera dig

För dig som vill komma igång med träning eller har svårt att få till en träningsrutin i vardagen: Skaffa dig kunskap om vilka fysiska och mentala effekter träning kan ha på dig. En ökning av humörhöjande och smärtlindrande hormoner är ett exempel på en grym effekt av träning.

3. Se löpningen som värdefull egentid

"För mig har löpningen blivit ett andningshål i min oerhört stressiga vardag. Jag ser på mina löppass som min egentid, ett sätt att få vara ifred med mina tankar. Träningen är väldigt viktig för mitt välbefinnande och för att jag ska orka med det galna tempot jag lever mitt liv" skriver Jessica Almenäs.

4. Börja skriva träningsdagbok

För varje löprunda lär du känna din kropp lite bättre och blir bättre på att avgöra om du tagit i för mycket eller för lite, eller om du vilat och förberett dig tillräckligt. Ett sätt att underlätta för dig att titta tillbaka på det du lärt dig är att skriva dagbok över din träning. Tre rubriker räcker: vad du har tränat (typ av pass, längd på och antal intervaller och eventuellt vilken fart du höll), var du tränade (löpband, terräng eller asfalt) och hur passet kändes (kände du dig stark, svårmotiverad, var det halt ute?).

5. Variera din träning

Om du tränar på samma sätt och lika mycket över lång tid vänjer sig din kropp vid träningen och resultaten blir mindre. För att undvika det kan du till exempel träna ett extra pass någon vecka ibland eller träna två pass på raken med olika träningsformer för att "chocka" kroppen. Men tänk på att vila ordentligt efteråt.

Källa: "Stora löparboken för kvinnor" av Jessica Almenäs och Lovisa Sandström.