Få starkare mage med Leila Söderholms magövningar Bild: Moa Alexandersson

Kan man punktförbränna fettet på magen?

PT-Leila ger dig övningarna som ger effekt på två veckor

Många av oss drömmer om en starkare och plattare mage. Men hur går man till väga? Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar dig övningarna som ger dig en tajtare och fastare mage på bara två veckor.

Publicerad 2017-03-07 | Senast ändrad 2017-07-12 | Leila Söderholm

Jag får ofta frågor som handlar om hur man tränar magen på bästa sätt för att få bort de där extra volangerna men också frågor om vad man kan göra för att känna sig tajtare och få en starkt bål som orkar bära oss genom livet.

För att få bort volangerna kring magen måste kroppen förbränna fettet som finns där och det gör den när vi har ett kaloriunderskott, det vill säga att vi bränner fler kalorier än vi stoppar i oss. Först då börjar kroppen använda fettdepåerna som bränsle vilket göra att de minskar. Tyvärr går det inte att punktförbränna fett, men det går att punktträna dina muskler och det är otroligt värdefullt om du vill stärka upp en viss del av kroppen.

Känslan av att bli tajtare och fastare kommer redan efter några få pass så det är väl värt att sätta igång och träna.

Magmusklerna måste bli trötta

All rörelse börjar i bålen. Utan magstödet kan vi inte lyfta ben eller armar på det sättet vi kan när vi har magens stöd. Det är också väldigt lätt att vara stark i vissa av magens muskler men svag i de djupliggande musklerna. För att få effekt när du tränar magen så behöver musklerna bli trötta. Det behöver inte betyda att du ska göra 300 situps om dagen. Det finns många effektiva övningar som tar bra efter cirka 10 repetitioner.

Upprepa övningarna nedan efter varandra och gör dem gärna i tre omgångar. Upprepa två gånger i veckan så kommer du ganska snart att känna skillnad.

Sidositups 10 –  per sida

Ligg på sidan med den övre armen bakom huvudet och den undre armen om dig själv med armbågen i golvet. Lyft fötterna och överkroppen samtidig (luta dig mot armbågen om det behövs). Försök att ligga kvar så mycket på sidan som möjligt.

Plankan peak – 10 st

 

Stå i plankposition och gör dig så lång som möjligt, dra in naveln och spänn hela kroppen. Pressa upp rumpan så högt du kan med sträckt rygg och aktiverad mage. Sänk långsamt till en planka igen

Armbåge mot knä – 20 st

Låt höger armbåge och vänster knä sträva mot varandra samtidigt som höger ben sträcks ut nära golvet. Byt till andra sidan