Han springer för att uppmärksamma psykisk ohälsa

Premiär för Karin Boyes Minneslopp 2 september

Suicide Zero heter en organisation som vill uppmärksamma och bekämpa psykisk ohälsa och självmord. På lördag ordnar de för första gången välgörenhetsloppet, Karin Boyes Minneslopp.

Publicerad 2017-08-29 | katarina@vardagspuls.se

– Jag har alltid gillat att träna och fått kraft av Karin Boyes vägledande ord. Ofta vid svåra stunder i livet har jag tänkt på hennes poesi, berättar Håkan Wester, före detta polis och initiativtagare till Karin Boyes Minneslopp som går av stapeln på lördag. Han springer för att uppmärksamma och bekämpa psykisk ohälsa och självmord efter att ha haft en nära vän som försökt att ta sitt liv. Han springer också för att binda samman hälsa och kultur till förmån för organisationen Suicide Zero vars syfte är att uppmärksamma psykisk ohälsa och luckra upp tabut kring att prata öppet om självmord.
– Varje år tar 1500 personer sitt liv i Sverige på grund av psykisk ohälsa. Antalet självmord måste minska snarast, säger Håkan Wester.
Suicide Zero har även flera kända ambassadörer som som på ett eller annat sätt själva kommit i kontakt med psykisk ohälsa, skådespelerskan Mia Skäringer, friidrottaren Mattias Sunneborn och komikern Zinat Pirzadeh är några exempel.

Över hela landet

Debutloppet hålls i Alingsås, eftersom det var där som författaren Karin Boye avslutade sitt liv. Starten går klockan 14. Men över hela landet kan personer som vill stödja Suicide Zero springa, jogga eller promenera och avsätta anmälningsavgiften på 50 kronor till organisationen.
– Ung, gammal, man eller kvinna, vältränad eller amatör – alla är välkomna att delta i loppet. Det viktigaste är att vi uppmärksammar psykisk ohälsa och självmord och äntligen vågar prata om det, avslutar Håkan Wester.

Mer information:

Karin Boyes Minneslopp
Suicide Zero