Liselott Silwer som startat sajten Triathlontjejer.se ska hjälpa Hillevi Wahl att klara ett triathlon 2017. Bild: Lisa Silwer, privat.

”Klart du ska köra ett triathlon, Hillevi!”

Vardagspuls hälsoinspiratör frågar sig om år 2017 är året då hon ska köra ett triathlon. Här förklarar Liselott Silwer allt Hillevi ska tänka på inför den stora utmaningen som hon kommer att ta sig an.

Publicerad 2016-11-01 | Senast ändrad 2017-01-24 | Hillevi Wahl

Liselott Silwer är den härliga kvinnan bakom sajten Triathlontjejer.se. När jag sprang mina #50 lopp kom hon regelbundet med glada tillrop. Och med lika jämna mellanrum frågade hon när jag tänkte köra mitt första triathlon. Nu när jag faktiskt har blivit riktigt taggad efter att ha sett äventyret för Riktiga Karlar på TV4 så var det Liselott som jag vågade ställa de viktiga frågorna till.

Liselott, om jag nu skulle bestämma mig för att 2017 är året då jag kör ett triathlon, Olympisk distans, hur ska jag då planera mitt träningsår?

– Hillevi, jätteskoj att du vill testa triathlon! Med din grundträning kommer du att greja det lätt. Jag simmar och springer mest på vintern och sedan blir det spinning ibland.

– Viktigaste komponenten i triathlonträning är brickpass – cykla och springa.De kör man senare när säsongen närmar sig!

Vad är brickpass, kan du förklara?

– Brickpass betyder att du cyklar först och sedan springer direkt efter. Passen behöver inte vara så långa i början. Men just den växlingen är den stora utmaningen i triathlonlopp. Det är olika muskler som används vid cykling och löpning. Det blir lite stolpigt innan man vant sig.

Är det alltid samma ordning man gör det, simma-cykla-springa?

– Ja, det är det. Och alla gör det utifrån sina egna förutsättningar. Tiden är inte det viktiga, det är själva prestationen som är det.

Simningen är väl det jag är mest orolig för. Hur gör jag det optimalt?

– Simning är faktiskt det som de flesta motionärer fasar för, men med rätt förberedelser så går det bra för alla. Antingen kör du med bröstsim. Det gjorde jag själv de två första säsongerna. Eller också får du gå en crawlkurs ¬– vilket är väldigt kul. Jag vet ju att du gillar att testa på nya saker.

– Det finns en crawlmetod, Total Immersion som skiljer sig från det klassiska crawlet och är lättare att lära sig. Jag har skrivit lite på hemsidan Triathlontjejer.se om det.

Vilka tävlingar ska jag sikta på?

– Det finns många fina lopp, både i Sverige och utomlands. Stockholm Triathlon är ett roligt lopp mitt i stan men kan också upplevas som rörigt när det är mycket folk i rörelse på banan. En snabbcheck av årets tävlingar (de flesta ligger på ungefär samma datum år från år) visar att om du vill köra ett lopp i augusti i Sverige så finns det flera att välja på, till exempel Malmö, Mora, Västervik utöver Stockholm.

– Alla svenska lopp hittar du på triathlonförbundets hemsida under tävlingskalender.

– På trimapper.com och triathlon.org hittar du race i andra länder.

Och ungefär där fastnade jag i den svenska racekalendern och funderade på Uppsala eller Malmö eller Stockholm eller…